Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να καθαρίσω την ψησταριά: Το κόλπο με τον καφέ και το αλουμινόχαρτο
PLUS

Πώς να καθαρίσω την ψησταριά: Το κόλπο με τον καφέ και το αλουμινόχαρτο

Πώς να καθαρίσω την ψησταριά: Δείτε παρακάτω πέντε πανέξυπνα κόλπα με υλικά από το ντουλάπι σας

Η ψησταριά συνδέεται με όμορφες στιγμές που περνάμε με την οικογένειά μας και τους φίλους μας με την συνοδεία του νόστιμου κρέατος. Η διαδικασία του ψησίματος είναι από τις πιο αγαπημένες πολλών. Εκείνη του καθαρίσματος σίγουρα όχι. Τα απομεινάρια από τα λίπη και τα κάρβουνα είναι μεγάλος μπελάς. Αν ο κλήρος έπεσε σε εσάς μην απελπίζεστε! Υπάρχουν κάποιες πολύ ιδιαίτερες “πατέντες” που δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό σας! Δείτε παρακάτω τους πιο παράδοξους μεν αλλά και αποτελεσματικούς δε, τρόπους να καθαρίσετε την ψησταριά σας!

Ελληνικός καφές

Ο ελληνικός καφές, είναι ένα ακαταμάχητο «όπλο» ενάντια σ’ όλα όσα έχουν κολλήσει πάνω σε σχάρες αλλά και άλλα μαγειρικά σκεύη. Βράστε μια ποσότητα και βάλτε τη στο νεροχύτη όπου θα μουλιάσετε ό,τι θέλετε να καθαρίσετε και μπορεί να χωρέσει εκεί. Να σημειωθεί ότι και ο καφές φίλτρου μπορεί να βοηθλησει. Αφήστε τα για μια ώρα το λιγότερο να μουλιάσουν, κάνε τους ένα καλό τρίψιμο με το σφουγγάρι κι ένα εξίσου καλό ξέπλυμα με αρκετά ζεστό νερό και η όποια βρωμιά θα ξεκολλήσει άμεσα κι εύκολα. Η ουσία – θαύμα εδώ είναι το οξύ που περιέχει ο καφές και χαλαρώνει τη σύνθεση του λίπους και των καμένων καταλοίπων ώστε να ξεκολλούν πανεύκολα.

2. Κρεμμύδια

Ποιος να μας το λεγε ότι τα κρεμμύδια με αυτή την έντονη μυρωδιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διαδικασία καθαρίσματος; Κόψτε ένα μεγάλο κρεμμύδι στα δύο, καρφώστε το με μια πιρούνα, λαβίδα, ή ένα απλό πιρούνι, και πέραστε τη σχάρα, ή τις πλάκες της ψησταριάς με το υγρό κομμάτι, όπως θα περνάγατε  κανονικά ένα σφουγγάρι. Αυτό θα το κάνετε ενώ η σχάρα είναι ακόμη ζεστή, ενώ συνήθως λειτουργεί σε κανονικά λερωμένες σχάρες κι όχι σε ψησταριές που είναι υπερβολικά λερωμένες. Πάντως είναι εύκολο και αποτελεσματικό.

3. Αλουμινόχαρτο

Αν δεν σας περισσεύουν κρεμμύδια γιατί τα χρησιμοποιήσατε όλα στο φαγητό; Υπάρχει κι άλλη απλή λύση. Πάρε λίγο ξίδι και ψέκασε τη σχάρα, ή την πλάκα της ψησταριάς με αρκετή ποσότητα, μέχρι που η μυρωδιά του να γίνει ιδιαίτερα αισθητή στο σημείο που βρίσκεσαι. Φτιάξε μια μπάλα από αλουμινόχαρτο και πέρασε τη γρήγορα απ’ τις βρώμικες επιφάνειες για ν’ αφαιρέσεις τα όποια υπολείμματα. Απλά πρόσεξε, στις οδηγίες χρήσης της ψησταριάς σου, αν επιτρέπεται το τρίψιμο με τέτοια είδη για να μην καταστρέψεις τυχόν αντικολλητικές της επιφάνειες.

Δείτε πώς να αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες από σχάρες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις