Αθήνα

°C

Τετάρτη

20

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΝΦΙΑ πληρωμή 2021: Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή έκπτωση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ πληρωμή 2021: Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή έκπτωση

ΕΝΦΙΑ πληρωμή 2021: Για ποιους προβλέπεται έκπτωση 50% ή 100% για πέντε κατηγορίες ακινήτων

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για φέτος αναμένεται να φτάσει σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει αποπληρωμή της πρώτης (από τις συνολικά έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου ακινήτων) έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ήτοι, λίγες ημέρες μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού.

Ωστόσο, καθώς την ίδια ημερομηνία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οφείλουν να πληρώσουν μαζεμένες τις τρεις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, ο οποίος προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών η πιθανότητα να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ από κοινού με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου, χωρίς να υπάρξει επιβολή προστίμων. Φέτος, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις παλαιότερες αντικειμενικές αξίες, δηλαδή αυτές που ισχύουν έως το τέλος του χρόνου, και εμπεριέχει τις ίδιες εκπτώσεις που εφαρμόστηκαν το 2020, ενώ ορισμένες κατηγορίες ακινήτων κερδίζουν έξτρα έκπτωση στο φόρο που φθάνει μέχρι και 100%.

Οι κατηγορίες ακινήτων για τις οποίες ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση έως και 100% είναι οι εξής:

1. Βοηθητικοί χώροι

Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

2. Ημιτελή κτίσματα

Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

3. Κτίρια προ του 1930

Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6.

4. Ειδικά κτίρια

Φορολογούνται με έκπτωση 50% με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας. Για τα κτίρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων. Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα, εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας. Ειδικά κτίρια για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικών κτιρίων 0,5 είναι:

1) οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων,

2) ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων,

3) εκπαιδευτηρίων,

4) αθλητικών εγκαταστάσεων, και

5) κτιρίων που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται για: α) κτίρια κατοικίας, β) κτίρια μονοκατοικίας, γ) κτίρια γραφείων – καταστημάτων.

5. Κτίρια αγροτικής χρήσης

Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) είναι αφορολόγητα. Εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων για τα κτίρια αυτά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις