Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καμπούλ – Αφγανιστάν τώρα: Χάος στο αεροδρόμιο, πυρά Αμερικανών
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ – Αφγανιστάν τώρα: Χάος στο αεροδρόμιο, πυρά Αμερικανών

Καμπούλ - Αφγανιστάν τώρα: Σκληρές εικόνες σε βίντεο που δείχνει νεκρούς και τραυματισμένους πολίτες στο αεροδρόμιο

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στους οποίους ανατέθηκε η φρούρηση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πυροβόλησαν στον αέρα σήμερα το πρωί για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων. Οι πολίτες στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κίνημα των Ταλιμπάν, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί είναι εικόνες που κυκλοφορούν, με ανθρώπους να κρέμονται από τα αεροπλάνα σε μία απελπισμένη προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορσιμένοι από τους Αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Πανικός

Στο μεταξύ, σε όλη την αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί πανικός.Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη του κινήματος και πρόσθεσε πως «είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή» των Αφγανών. Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη. Εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν «τελείωσε» και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος.

Ο Μοχάμαντ Ναΐμ διαβεβαίωσε ότι καμία διπλωματική εγκατάσταση και κανένα διπλωματικό σώμα δεν έγινε στόχος, καθώς και ότι το φονταμενταλιστικό κίνημα εγγυάται την ασφάλεια των ξένων και των διπλωματικών αποστολών. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλες τις μορφές στο Αφγανιστάν και να τους εγγυηθούμε την απαραίτητη προστασία» είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ. Τόνισε πως το κίνημα κάνει κάθε βήμα με υπευθυνότητα και ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει ειρήνη με τους πάντες.

Για τον Μοχάμαντ Ναΐμ, η απόδραση του κ. Γάνι ήταν απρόσμενη, «δεν την περίμεναν ούτε καν αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά του».

Μαρτυρία για ένα νεκρό κορίτσι

Την πληροφορία ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα. «Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάνω από 60 κυβερνήσεις ζητούν να αποχωρήσουν με ασφάλεια οι ξένοι

Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζουν στο κείμενο αυτό ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν «την ευθύνη» και θα «δώσουν λόγο» για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας» και καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

Στην κοινή διακήρυξη προστίθεται πως «στον αφγανικό λαό αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» και «εμείς στη διεθνή κοινότητα παραμένουμε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε».

Αφγανιστάν – «Έφυγα για να αποφευχθεί η αιματοχυσία»

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, δήλωσε ότι έφυγε από τη χώρα προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με το Al Jazzera, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν κοινοποίησε τη δήλωση αυτή στο Facebook, και δεν ανέφερε άλλες πληροφορίες για την τοποθεσία που βρίσκεται. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι, σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, είχε εγκαταλείψει την Καμπούλ για το Τατζικιστάν. O εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχαϊλ Σαχιν είπε ότι η οργάνωση ελέγχει το πού βρίσκεται ο Γάνι και πως αναμένεται «μία ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας».

Οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ με τη συμμετοχή των Αμερικανών

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν την παράδοση της εξουσίας σε μεταβατική διοίκηση, με επικεφαλής τον πρώην υπ. Εσωτερικών Αλί Αχμάντ Τζαλάλι, που ζει στις Ηνωμένες, ενώ άγνωστο παραμένει το αν και πότε θα φτάσει στη χώρα ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Μπαραντάρ. Αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης βρίσκεται στο Κατάρ για συνομιλίες με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμετέχουν επίσης. Δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν ωστόσο στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.

Η ισλαμιστική οργάνωση ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία, 20 χρόνια αφότου καταδιώχθηκε από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω της άρνησής της να παραδώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τον κόσμο να μη φοβάται και διαβεβαιώνοντας ότι οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται και τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις