Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δεκαπενταύγουστος Κέρκυρα – σούβλες: Το “καλοκαιρινό Πάσχα” στο νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαπενταύγουστος Κέρκυρα – σούβλες: Το “καλοκαιρινό Πάσχα” στο νησί

Δεκαπενταύγουστος Κέρκυρα - σούβλες: Τα έθιμα του νησιού για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Το Δεκαπενταύγουστο σήμερα φέρνει μία νότα χαράς και αισιοδοξίας στη χώρα μας με μία πολύ ιδιαίτερη και σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία, την Κοίμηση της Θετοτόκου. Κάθε πόλη και κάθε χωριό σε ολόκληρη τη χώρα τηρεί τα δικά του ήθη και έθιμα για να γιορτάσει τη σημερινή ημέρα με ορισμένες περιοχές να ξεχωρίζουν. Η παράδοση στην Κέρκυρα για τη 15η Αυγούστου είναι από εκείνες που μαγνητίζουν τα βλέμματα και σίγουρα “ανοίγουν” για τα καλά την όρεξη! Το “Πάσχα του καλοκαιριού” γίνεται αν μη τι άλλο πραγματικότητα στο νησί με τις αμέτρητες σούβλες στο δρόμο.

Η μυρωδιά από το λαχταριστό κρέας απλώνεται σε κάθε γωνιά του νησιού ακι η ατμόσφαιρα που επικρατεί δε φαίνεται να διαφέρει σε τίποτα από το κανονικό Πάσχα. Το εν λόγω έθιμο φαίνεται να έχει τις ρίζες του στο πολύ μακρινό παρελθόν των Κερκυραίων. Παλιά οι νησιώτες γιόρταζαν τον Δεκαπενταύγουστο υπαίθρια και κυρίως την ημέρα, λόγω των απαγορεύσεων που είχαν από τους Ενετούς κατακτητές, για τη διεξαγωγή των θρησκευτικών εθίμων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το «σοφρίτο», το «μπουρδέτο» και η «παστιτσάδα»

Από τα ξημερώματα λοιπόν, έστηναν ουρές από σούβλες για να μοιραστεί το καλοψημένο αρνί στους πιστούς. Τα τελευταία χρόνια οι σούβλες στήνονται ακόμη και έξω από τα προαύλια των εκκλησιών για να πάρουν οι πιστοί, μετά τη Θεία Λειτουργία και το πρόσφορο, το γεύμα του Δεκαπενταύγουστου. Την ημέρα της μεγάλης γιορτής, το «σοφρίτο», το «μπουρδέτο» και η «παστιτσάδα», δεν έχουν καμία θέση στο τραπέζι των Κερκυραίων, καθώς πρωτοστατεί το αρνί και το κατσίκι, που άλλωστε είναι και το κύριο κρέας της μικρής κτηνοτροφίας που υπάρχει στο νησί.

Το έθιμο της σούβλας του αρνιού στους δρόμους ακολουθείται πιστά κάθε χρόνο, ενώ προκαλεί το μεγάλο ενδιαφέρον, όλων των επισκεπτών τουριστών του νησιού. Παλαιότερα, πριν την πανδημία του κορωνοϊού, το έθιμο τα σούβλας του αρνιού, λάμβανε χώρα και στις πλατείες του κάθε χωριού, την παραμονή, αλλά και ανήμερα της Παναγιάς, όπου στηνόταν μεγάλο γλέντι, σήμερα συνεχίζεται μόνο ως γαστρονομικό «γλέντι».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις