Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυπριακό – Τατάρ: “Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να εντάξουν την Κύπρο στην Ελλάδα”
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό – Τατάρ: “Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να εντάξουν την Κύπρο στην Ελλάδα”

Κυπριακό - Τατάρ: Νέες προκλητικές δηλώσεις

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι τα δύο κράτη και η στήριξη της Τουρκία και κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι «με την Κρήτη και τη Ρόδο και την Κύπρο θέλουν τη μεγάλη Ελλάδα».

«Είναι ξεκάθαρο πως οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να έχουν τον έλεγχο σε όλη την Κύπρο. Μετά την Κρήτη και την Ρόδο θέλουν ως 13ο νησί να εντάξουν την Κύπρο στην Ελλάδα. Έχουν στήσει όλη τους την πολιτική για την Μεγάλη Ελλάδα. Πάνω σε αυτόν τον άξονα, όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία συνεταιρισμού, το ξέρουν και οι ΗΠΑ και οι Ε.Ε. Εμείς δεν πρέπει να βγούμε από τον ορθό δρόμο. Κι αυτός είναι τα δυο κράτη και η στήριξη της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Τατάρ σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ersin Tatar (@ersinrtatar)

Αποφασισμένος ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «άγγιξε» το ζήτημα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ανακοινώνοντας το μερικό άνοιγμά της, γεγονός που προκάλεσε πολλές διεθνείς αντιδράσεις, ωστόσο η Αγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτό το ζήτημα. Ο κ. Ερντογάν πάντως είχε δείξει τις προθέσεις του όταν τον Νοέμβριο του 2020 είχε επισκεφθεί την περιοχή «για να κάνει πικνίκ», όπως είχε δηλώσει, μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο του, πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία παρατηρούν πως ο κ. Ερντογάν κάνει πολλές ανατροπές. Οπως το 2020 μετέτρεψε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί ενώ για 18 χρόνια δεν είχε αλλάξει καθόλου το καθεστώς, τώρα έκανε αυτό το βήμα με τα Βαρώσια. Επίσης τονίζουν πως μελλοντικά ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες αλλαγές στη στρατηγική του, που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει.

Η απόφαση για το 3,5% των Βαρωσίων μπορεί να φαίνεται ως ένα μικρό βήμα, όμως έχει μεγάλη πολιτική αξία, καθώς η Αγκυρα δείχνει να μη δίνει σημασία στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ», ανέφερε πως στόχος της Αγκυρας είναι να επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους. Ομως αναλυτές αναφέρουν πως επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι να προετοιμάσει το έδαφος για ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις