Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Ενδοοικογενειακή βία – ΕΛΑΣ: Σπουδαίες παρεμβάσεις για μία μάστιγα της εποχής
ΕΛΛΑΔΑ

Ενδοοικογενειακή βία – ΕΛΑΣ: Σπουδαίες παρεμβάσεις για μία μάστιγα της εποχής

Ενδοοικογενειακή βία - ΕΛΑΣ: «Εχετε φωνή, είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε»

«…Την πρώτη φορά, που σήκωσε χέρι, ήμουν νέα… Άρχισε να με μαλώνει και να με χτυπάει… Το παιδί, είχε κουκουλωθεί με την κουβέρτα… Με σήκωσε έτσι και με έβγαλε έξω… Άρχισε να χτυπάει τόσο δυνατά…Να φύγω; Έξι μηνών έγκυος; Ένα βήμα δικό μου, μισό δικό του… Μου είπε να βγω στην πορνεία, να φέρω λεφτά για να ανοίξει επιχείρηση. Του είπα ΟΧΙ και ζήτησα βοήθεια…»

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τρεις κορυφαίοι παράγοντες της Πολιτείας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, άκουγαν, ένα από τα προηγούμενα βράδια, στη διάρκεια εκδήλωσης για το μείζον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, δύο γυναίκες-«σκιές» να αφηγούνται σε βίντεο, σκηνές από την κόλαση… Όσα ανήκουστα βίωσαν στα χέρια αντρών, που μεταμορφώθηκαν από αγαπημένοι σε εφιάλτες και έσταξαν πίκρα, πόνο, φόβο και απελπισία στις γυναίκες-θύματα.

Την εκδήλωση, στην οποία πήραν μέρος και πολλοί άλλοι παράγοντες και έλαβε χώρα στο Περιστέρι, είχαν συνδιοργανώσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σκοτεινιάζει ο ορίζοντας

Καθώς ο ορίζοντας της κοινωνίας με τα τελευταία σοκαριστικά, εξοργιστικά γεγονότα είχε σκοτεινιάσει άλλη μια φορά, είχε έρθει και η ώρα των μέτρων για την προστασία των άτυχων πλασμάτων, που βίωσαν και πολλά εξακολουθούν να βιώνουν ανείπωτα δράματα. Μέτρων, για την προστασία αυτών των γυναικών, που υφίστανται τα μαρτύρια από «αντρες-«αφέντες», ψευτοπαλληκαράδες, που δείχνουν το πραγματικό, κτηνώδες πρόσωπό τους, θρασύδειλα,  κρυμμένοι στους τέσσερις τοίχους- κολαστήρια για τις γυναίκες, μητέρες των παιδιών τους.

Π.τ.Δ: Είμαστε δίπλα σας

Το ενθαρρυντικό μήνυμα, ήρθε από τους τρεις εκπροσώπους της Πολιτείας με μια φράση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακκελλαροπούλου: «Εχετε φωνή, είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε». «Για την Κυβέρνηση το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι προτεραιότητα. Είναι ένα θέμα που αποφασίσαμε να φέρουμε στο φως. Να ενθαρρύνουμε τα θύματα, να δημιουργήσουμε δομές υποδοχής και υποστήριξής τους, να μιλήσουμε ανοιχτά και να δράσουμε» επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην έναρξη της εκδήλωσης.

Πιλοτικά γραφεία στην ΕΛΑΣ

Ο ίδιος εξήγγειλε τη δημιουργία πιλοτικών γραφείων σε αστυνομικά τμήματα, όπου «εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό θα υποδέχεται με τρόπο οργανωμένο τις καταγγελίες και τα θύματα». Επεσήμανε ότι πρόκειται για «σημαντικό βήμα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας». Πρόσθεσε δε ότι «τα πιλοτικά γραφεία θα δημιουργηθούν αρχικά σε ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας Αττικής ενώ η επιλογή των τμημάτων έγινε με μία σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων ο πληθυσμός της περιοχής που βρίσκεται το Τμήμα, ο αριθμός των καταγγελιών, οι δυνατότητες των Τμημάτων». Όπως ανακοίνωσε, το πρώτο πιλοτικό γραφείο στη Δυτική Αθήνα θα δημιουργηθεί στο Περιστέρι όπου και έγινε η εκδήλωση, στο συνεδριακό κέντρο ΚΥΒΕ.

Τόνισε πως προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι με τις δράσεις που αναπτύσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες «να ανοίξουν τα στόματα, τα θύματα να καταγγείλουν τη βία». Ενώ κατέληξε λέγοντας πως «η υποστήριξη των θυμάτων αποτελεί καθήκον μας. Δεν θα αφήσουμε τη ντροπή, τον προβληματισμό, αλλά και τον φόβο για περαιτέρω θυματοποίηση να εμποδίσουν τη φωνή των θυμάτων.

‘Θα γίνουμε η φωνή τους’

Θα γίνουμε η φωνή τους, θα ξέρουν πως θα βρουν προστασία, υποστήριξη και αποτελεσματική διαχείριση της καταγγελίας τους». Μέτρα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εργασίας που θα βοηθά στην οικονομική ανεξαρτητοποίηση των θυμάτων της ενδοοικογενειακής, ανακοίνωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μαρία Συρεγγέλα. «Η ενδοοικογενειακή βία», είπε «θα βρίσκει πάντα πρόσφορο έδαφος εκεί όπου υπάρχει ανοχή και φόβος. Γι’ αυτό και η εκρίζωσή της δεν βρίσκεται ούτε σε ευχολόγια ούτε σε δηλώσεις συμπάθειας προς τα θύματα.

Αύξηση μοριοδότησης από τον ΟΑΕΔ

Οι προβλέψεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης λοιπόν, στην πράξη, συμπληρώνονται με μία σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η αύξηση της μοριοδότησης των γυναικών-θυμάτων βίας από τον ΟΑΕΔ κατά 40% στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για ανέργους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή η ένταξη των άνεργων θυμάτων βίας, στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων. Τα εργαλεία, λοιπόν, τα έχουμε. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την συνέχιση του κύκλου της βίας. Όπως δεν υπάρχει άλλωστε ούτε λεπτό για χάσιμο».

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ομαλής συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών «για την επιστέγαση της καθολικής προσπάθειας εναντίον του αρνητικού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και τις διαστάσεις, που λαμβάνει σε βάρος των κακοποιημένων ευάλωτων θυμάτων. Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση όλων. Για την έξοδο από τον φόβο, για την ανύψωση από τον βυθό του εκφοβισμού». Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ,  ανέπτυξε, μεταξύ άλλων,  όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Αστυνομία για την ενίσχυση και στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

«Μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιείται μέσω της εκδήλωσης για την ένωση των φωνών των συναρμόδιων φορέων εναντίον του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας. Ενός φαινομένου, το οποίο διαταράσσει τη συνοχή και τη θαλπωρή της οικογενειακής ζωής, ενώ κατά κύριο λόγο επιφέρει σημαντικές ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στο ίδιο το άτομο.

Λεκτική, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βία

Λεκτική, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική ή άλλη βία γίνεται όργανο καταπίεσης, κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ατόμων εντός της οικογένειας. Η αξιοπρέπεια και η προσωπικότητα καταπατείται και περιορίζεται, γίνεται υποχείριο, κατευθύνεται και ελέγχεται. Κάθε μορφή ελευθερίας και κάθε ατομικό ανθρωπιστικό δικαίωμα καταστρατηγείται και απορρίπτεται κάθε δυνατότητα προόδου και εξέλιξης του ατόμου.

Οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ο περιορισμός των πολιτών κατέστησαν παράγοντες, που ανέδειξαν πιο εμφατικά το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας. Στρατηγικός μας στόχος αποτέλεσε και αποτελεί η διαχείριση των περιστατικών αυτών με υπευθυνότητα, συστηματικότητα και επαγγελματισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή, στρατηγική μας προτεραιότητα καθορίζεται η διαφύλαξη της οικογενειακής ζωής και θαλπωρής, η ενίσχυση των θυμάτων κακοποίησης και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου και της εμφύσησης πνεύματος εμπιστοσύνης.

Πρώτη προτεραιότητά μας καθορίζεται η διαρκής ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού, με δράσεις που θα τονώσουν την εξειδίκευσή του επί του συγκεκριμένου αντικειμένου, όπως:

Δημιουργία πιλοτικών γραφείων ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, εκκινώντας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την ύπαρξη ειδικά διαμορφωμένων χώρων προανακριτικής διαχείρισης των περιστατικών αυτών. –

Βασική μας προτεραιότητα συνιστά η ανθρωποκεντρική προσέγγιση κάθε περιστατικού και η ενίσχυση του θύματος κακοποίησης.

Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση όλων.

Για την έξοδο από τον φόβο, για την ανύψωση από το βυθό του εκφοβισμού.

Ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους!

Η Ελληνική Αστυνομία και το σύνολο του προσωπικού της, μέσω του ορθού χειρισμού περιστατικών ενδοοικογενειακής κακοποίησης, παρέχει εχέγγυα εμπιστοσύνης και συμμετέχει στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πληροφόρησης της κοινωνίας, θωρακίζοντας τα θύματα και συμμετέχοντας στην αναδόμηση και αναδημιουργία της ζωής τους με την προάσπιση των ενδοοικογενειακών δεσμών και συντροφικών σχέσεων. Ξέρουν ότι είμαστε εδώ, όταν αναζητήσουν βοήθεια. Ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους!»

Στην οθόνη, οι δύο γυναίκες με λόγια-μαχαιριές, συνέχιζαν να εξιστορούν σκηνές από την κόλαση, που βίωσαν κι άφησαν πίσω τους, όταν ζήτησαν βοήθεια. «Με έσπρωξε… ΄Επεσα εκεί που είχαν ράμματα… Παρίστανε μετά ότι δήθεν το είχε μετανιώσει. Πως μπορώ να αγκαλιάσω έναν άνθρωπο που πριν με είχε χτυπήσει και με είχε σκοτώσει…»

Η μία από τις γυναίκες-θύματα είναι αλλοδαπή. Είπε: «Οι αστυνομικοί είναι οι πιο αρμόδιοι να μας προστατεύσουν. Άκουσαν τι είχα να τους πω, με καλομεταχειρίστηκαν, κατάλαβαν την κατάστασή μου».

Η Ελληνίδα-θύμα βίας, έλεγε: «Νιώθω πολύ καλά.Όλα ξεπερνιούνται εκτός από τον φόβο. Είναι μια ολόκληρη ζωή. Δεν ξαναγυρίζει πίσω. Πρέπει να φωνάζουμε βοήθεια. Τώρα βλέπω το μέλλον αισιόδοξα. Δεν πρέπει να ζει κανένας άνθρωπος με το φόβο. Κανένας…»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις