Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ντράγκι: Ο συνδυασμός των εμβολίων είναι ασφαλής
ΚΟΣΜΟΣ

Ντράγκι: Ο συνδυασμός των εμβολίων είναι ασφαλής

Ντράγκι: Δεν θα κάνει 2η δόση με AstraZeneca, παραδεχόμενος ότι η αλλαγή των οδηγιών προκάλεσε σύγχυση.

Φοβισμένος, προβληματισμένος, αλλά και πλήρως εναρμονισμένος με την απόφαση της ιταλικής να μην χορηγείται το σκεύασμα της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κάλεσε τους Ιταλούς να εμβολιαστούν πλήρως κατά του κορονοϊού. . «Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην εμβολιαστείτε ή να κάνετε μόνο τη μία δόση του εμβολίου», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζοντας πως «είναι θεμελιώδες να εμβολιαστεί ο κόσμος». Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης ήρθε ως απόρροια του θανάτου 18χρονης, η οποία εμφάνισε θρόμβους μετά την πρώτη δόση του AstraZeneca την προηγούμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά αυτούς που ήδη έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca δίδεται η δυνατότητα ραντεβού για εμβολιασμού με διαφορετικό σκεύασμα. Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσε υπαναχωρήσεις στον πληθυσμό και μικρή υποχώρηση στην πορεία του εμβολιασμού, που ωστόσο χαρακτιρίζεται πρόσκαιρή.

Διαφορετικό σκεύασμα για τον Ντράγκι

Από την πλευρά του ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα εμβολιαστεί με διαφορετικό σκεύασμα την επόμενη εβδομάδα, όχι γιατί είναι κάτω των 60 (είναι 73 ετών), αλλά γιατί οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη έδειξαν ότι είχε αναπτύξει χαμηλό αριθμό αντισωμάτων μετά την αρχική δόση του AstraZeneca, που έκανε τον Μάρτιο. «Ο συνδυασμός δόσεων είναι ασφαλής», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αλλά συμπλήρωσε ότι θα υπάρχει ευελιξία. «Αν κάποιος είναι κάτω των 60 ετών και του προσφέρεται ένα διαφορετικό εμβόλιο, αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλει να το κάνει, είναι ελεύθερος να κάνει τη δεύτερη δόση του AstraZeneca με την προϋπόθεση ότι έχει την έγκριση γιατρού», εξήγησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έως το βράδυ της Πέμπτης, το 25,3% των Ιταλών έχουν εμβολιαστεί πλήρως και άλλο 26,3% αναμένει τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η πρόκληση, δήλωσε ο Ντράγκι, είναι να εντοπιστούν οι άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. «Αυτοί ειναι οι άνθρωποι που θα αρρωστήσουν σοβαρά και πρέπει να εμβολιαστούν», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις