Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέγκαν Μαρκλ ρατσισμός – παλάτι: Επιβεβαιώθηκαν τα λεγόμενά της
ΚΟΣΜΟΣ

Μέγκαν Μαρκλ ρατσισμός – παλάτι: Επιβεβαιώθηκαν τα λεγόμενά της

Μέγκαν Μαρκλ ρατσισμός - παλάτι: Η απαγόρευση του Μπάκιγχαμ να εργάζονται έγχρωμοι

Επιβεβαιώθηκαν τελικά τα λεγόμενα της Μέγκαν Μαρκλ, όταν στις 7 Μαρτίου αποκάλυπτε στη συνέντευξη – «βόμβα» στην Όπρα ,ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, μέλος της βασιλικής οικογένειας είχε εκφράσει στον Χάρι την ανησυχία του για το χρώμα του μωρού; Σύμφωνα με τη Guardian, οι αξιωματούχοι του παλατιού είχαν αποκλείσει άτομα που ανήκαν σε εθνικές μειονότητες, ήταν «έγχρωμοι» ή «ξένοι», να εργάζονται σε θέσεις υπαλλήλων στο Μπάκιγχαμ. Αυτοί μπορούσαν να είναι μόνο υπηρέτες στο παλάτι.

Ορισμένα έγγραφα του Εθνικού Αρχείου της Βρετανίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο Guardian, η παραπάνω οδηγία είχε ισχύ μέχρι τα τέλη του 1960. Οι αποκαλύψεις για ρατσισμό στο παλάτι από τη βρετανική εφημερίδα είναι μόνο ένα μέρος από την εν εξελίξει έρευνα του Guardian, που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες με στόχο να ρίξει φως στην ανάμειξη της φαινομενικά «ουδέτερης» βασίλισσας στο νομοθετικό έργο της εκάστοτε κυβέρνησης, ώστε νομοσχέδια που δεν την ευνοούν να μην παίρνουν το «πράσινο φως» για ψήφιση από το Κοινοβούλιο.

Στη Βρετανία ένα σχέδιο νόμου για να γίνει νόμος του κράτους πρέπει πρώτα να περάσει από τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων και σε τελικό στάδιο λαμβάνει την έγκριση της βασίλισσας. Όσο στη Βρετανία είθισται η μονάρχης και η βασιλική οικογένεια να μην ψηφίζουν στις εκλογές και να παραμένουν πολιτικά ουδέτεροι, η άδεια της βασίλισσας στο νομοθετικό έργο υποτίθεται πως έχει τυπικό χαρακτήρα. Από το 1707, όταν η βασίλισσα Άννα δεν έδωσε την έγκρισή της στο νόμο για την δημιουργία της Πολιτοφυλακής της Σκωτίας, υπό τον φόβο πως θα στραφεί εναντίον της μοναρχίας, όλοι οι βασιλείς στο Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφουν την έγκριση των νόμων.

Πώς ελέγχει η βασίλισσα τα νομοσχέδια

Όμως, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν μένει απλώς στο τυπικό της έγκρισης των νομοσχεδίων, αλλά μυστικά παρεμβαίνει, όταν ένας νόμος αντιβαίνει με τα συμφέροντά της. Στα τέλη Φεβρουαρίου περισσότερα από 50.000 άτομα στη Βρετανία υπέγραψαν ψήφισμα για να διεξαχθεί έρευνα από το Κοινοβούλιο, ώστε να αποκαλυφθεί ο «ακατανόητος» μηχανισμός, που επιτρέπει στη μονάρχη να ελέγχει τα νομοσχέδια, πριν εγκριθούν από τους βουλευτές.  Πρόκειται για την μυστική μέχρι σήμερα πρακτική, γνωστή ως Queen’s consent (Η συναίνεση της βασίλισσας), σύμφωνα με την οποία η μονάρχης ασκεί κρυφή επιρροή στην κατάρτιση των νόμων στη Βρετανία.

Τα έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Guardian αποκαλύπτουν πως το 1968 ο επικεφαλής Οικονομικών της Ελισάβετ  ενημέρωσε αξιωματούχους στο Μπάκιγχαμ πως «δεν ακολουθείται η πρακτική να διορίζονται σε θέσεις υπαλλήλων στο παλάτι έγχρωμοι μετανάστες ή ξένοι, αν και σε αυτούς επιτρέπεται να εργαστούν ως υπηρέτες». Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, πότε αυτή η πρακτική σταμάτησε να είναι σε ισχύ αφού το παλάτι αρνήθηκε να απαντήσει στη σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων και ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με τα αρχεία του, τη δεκαετία του 1990 προσελήφθησαν για να εργαστούν ως υπάλληλοι στο παλάτι άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.

Η βασίλισσα εξαιρέθηκε από τον νόμο περί ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων

Την δεκαετία του 1960 οι κυβερνήσεις στη Βρετανία είχαν θεσπίσει νόμους βάσει των οποίων είναι παράνομο για τους εργοδότες να αρνηθούν εργασία σε κάποιον με κριτήριο την εθνικότητα ή την φυλή του. Όμως, εδώ και 4 δεκαετίες η βασίλισσα έχει εξαιρεθεί από την παραπάνω νομοθεσία με αποτέλεσμα, αν στο παλάτι σε κατώτερες θέσεις απασχολούνται άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και επιθυμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για θέματα μη ίσης μεταχείρισης στην εργασία τους, να μη μπορούν να το πράξουν. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν αρνήθηκε πως η βασίλισσα έχει εξαιρεθεί των νόμων για ίση μεταχείριση στην εργασία, όμως υποστήριξε πως υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης παραπόνων από τους εργαζόμενους στο Μπάκιγχαμ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι παραπάνω αποκαλύψεις φέρνουν πάλι στην επικαιρότητα την «καταγγελία» της Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα, πως είχε τάσεις αυτοκτονίας, όταν ήταν έγκυος, αφού έμαθε από τον πρίγκιπα Χάρι πως μέλος της βασιλικής οικογένειας ανησυχούσε αν το μωρό που θα έφερνε στον κόσμο η δούκισσα του Σάσεξ ήταν σκουρόχρωμο. Η Μέγκαν είναι Αμερικανίδα, από πατέρα Αμερικανό και μητέρα Αφροαμερικανή. Μετά τον σάλο που ξέσπασε στη Βρετανία από την σχετική αποκάλυψη της συζύγου του εγγονού της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε ερώτηση των δημοσιογράφων απάντησε εκνευρισμένος πως «στη βασιλική οικογένεια δεν είναι καθόλου ρατσιστές».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις