Αθήνα

°C

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβολιασμός κορονοϊός – Φάουτσι: «Έχουμε δρόμο μπροστά μας» – Τι δηλώνει στη Guardian
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμός κορονοϊός – Φάουτσι: «Έχουμε δρόμο μπροστά μας» – Τι δηλώνει στη Guardian

Εμβολιασμός κορονοϊός - Φάουτσι: «Έχουμε δρόμο μπροστά μας» - Τι δηλώνει στη Guardian

Χωρίς να «μασάει» τα λόγια του μίλησε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο «Τσιόδρας των Αμερικανών», καθηγητής Άντονι Φάουτσι, υπογραμμίζοντας, πως η πατρίδα του έχει ακόμη δρόμο μπροστά της για να νικήσει τον κορωνοιό. Παρά το ότι οι ΗΠΑ σημειώνουν πλέον τα χαμηλότερα κρούσματα του κορωνοιού μέσα σ΄ένα χρόνο, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να χαλιναγωγήσουν την εξάπλωση της νόσου Covid- 19, όπως ο ίδιος εξηγεί. «Δεν θέλουμε να δηλώσουμε πρόωρα ότι έχουμε νικήσει τον κορωνοιό», επισημαίνει ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος στη συνέντευξή του. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2021, οι ΗΠΑ είχαν περισσότερα κρούσματα του κορωνοιού σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, όπως ο ίδιος υποστήριξε, τα κρούσματα είναι πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο.

«Όμως, όσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν, η κοινότητα θα είναι ασφαλέστερη», επισημαίνει. Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον το 50% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εποχή που να μην χρειάζεται οι Αμερικανοί να κάνουν μπάρμπεκιου στην παραλία. Τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοιού έχουν μειωθεί κατά 53% από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αλλά τα ποσοστά εξακολουθούν να είναι υψηλά στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό και τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται παγκοσμίως.

Όσο υπάρχει «κίνηση» υπάρχει και ο κινδυνος

Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως, έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα του κορωνοιού το 2021 σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του έγκριτου αμερικανικού πανεπιστημίου. «Όσο υπάρχει κάποιος βαθμός δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εμφανιστούν μεταλλάξεις και να μειωθεί κάπως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μας», δήλωσε ο Φάουτσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ΗΠΑ δέχτηκαν πιέσεις για να προσφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια σε ότι αφορά τα εμβόλια και τις τελευταίες εβδομάδες δεσμεύτηκαν να δωρίσουν 80 εκατομμύρια εμβόλια, εκτός από την δωρεά των τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην «Covax», το παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων.

Ο Φάουτσι υπογράμμισε πάντως ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υπάρξει συνεισφέρουν περισσότερο. «Συζητάμε αυτή τη στιγμή σε διάφορα επίπεδα για το πώς θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγή για να λάβουμε δόσεις εμβολίων από τις εταιρείες που ήδη τις έχουν ετοιμάσει για εμάς, να πάρουμε περισσότερες δόσεις που θα μπορούσαν να διανεμηθούν σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα», τόνισε ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις