Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αεροπειρατεία Μινσκ Ryanair: Οι 4 κυρώσεις που εξετάζει η ΕΕ – Πράκτορες της KGB στο αεροσκάφος
ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπειρατεία Μινσκ Ryanair: Οι 4 κυρώσεις που εξετάζει η ΕΕ – Πράκτορες της KGB στο αεροσκάφος

Αεροπειρατεία Μινσκ - Ryanair: Κρατική πειρατεία καταγγέλλουν οι δυτικές χώρες - Η Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζεται μέτρα αντιποίνων

Τις «πιθανές κυρώσεις» της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας θα συζητήσουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν σήμερα, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα θέσει το «άνευ προηγουμένου» περιστατικό με την πτήση της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, τονίζοντας ότι «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες». Παράλληλα, η ΕΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Οι κυρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των «27» για τη Λευκορωσία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι των «27»ήδη βρίσκονται συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:

Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων

Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia

Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση

Δεν αποκλείεται, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μητσοτάκης για Λευκορωσία: Να μην αφήσουμε να αμφισβητήσει την ενότητά μας

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει από την Ελλάδα με προορισμό τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της διήμερης έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά στις 20:00, έχει προστεθεί η συζήτηση για συνέπειες και πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair.

Σημειώνεται ότι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε δηλώσεις του στους «Financial Times» σχετικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ζήτησε να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε «ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα στην περίπτωση της απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας από τη Λευκορωσία» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.

Ryanair: Υπήρχαν πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο

Για «κρατική αεροπειρατεία» κατηγόρησε τη Λευκορωσία το αφεντικό της Ryanair, το αεροσκάφος της οποίας υποχρεώθηκε από μαχητικό -υπό την απειλή κατάρριψης, σύμφωνα με ειδικούς -να προσγειωθεί χθες στο Μινσκ με την πρόφαση «απειλής βόμβας», στην πτήση Αθήνα-Βίλνιους. O διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, είπε μάλιστα ότι κατά τη γνώμη του υπήρχαν και πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο.

Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε τον 26χρονο αντιπολιτευόμενο ακτιβιστή δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και την 23χρονη φίλη του, Σοφία Σαπέγκα, μετά την αναγκαστική προσγείωση του Boeing 737 στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, γεγονός που πυροδότησε την οργή Ευρωπαίων ηγετών. Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο Ο’ Λίρι, «φαίνεται ότι πρόθεση των Αρχών [της Λευκορωσίας] ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη σύντροφό του που ταξίδευε μαζί του (…) Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και κάποιοι πράκτορες της KGB, που αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο».

Αεροπειρατεία Μινσκ – Ryanair: Το Κρεμλίνο αποφεύγει να σχολιάσει -«Να αξιολογηθεί νηφάλια»

Το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές ότι δεν θα σχολιάσει το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair, το οποίο υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ για να συλληφθεί ο αντιφρονών δημοσιογράφος, θεωρώντας ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί από την άποψη του αν ανταποκρίνεται στους κανονισμούς των διεθνών αεροπορικώς εταιρειών. «Θέλω ασφαλώς να είμαι σαφής: δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για το αεροπλάνο της Ryanair» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, εφιστώντας την προσοχή στο ότι «υπάρχουν συγκεκριμένοι διεθνείς κανονισμοί που διέπουν τις αερομεταφορές». «Και οι διεθνείς αεροπορικές αρχές πρέπει να κάνουν κάποια εκτίμηση στην περίπτωση αυτή από την άποψη του αν ανταποκρίνονται ή δεν ανταποκρίνονται σε αυτούς τους διεθνείς κανονισμούς», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και προσέθεσε «Εγώ δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για αυτή την κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δεν θέλησε να σχολιάσει και τους ισχυρισμούς της λευκορωσικής αντιπολίτευσης για την ύπαρξη «Ρώσων πρακτόρων» στο αεροσκάφος της Ryanair. «Όχι, αυτό είναι το τελευταίο που θα ήθελα να σχολιάσω» , δήλωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και προσέθεσε: «Δεν διαθέτουμε τέτοια πληροφόρηση, ποιος βρίσκονταν εκεί, όπως ισχυρίζονται. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κανέναν σχόλιο».

Αεροπειρατεία Μινσκ – Ryanair: «Πρέπει να αξιολογηθεί νηφάλια το γεγονός»

Ο Πεσκόφ, ισχυρίσθηκε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει πληροφορίες σχετικά με την σύλληψη Ρώσων που επέβαιναν στο αεροσκάφος. «Όχι, το Κρεμλίνο δεν έχει καμία πληροφόρηση. Αλλά και πάλι, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, η λευκορωσική πλευρά θα ενημερώσει την πρεσβεία μας για την σύλληψη κάποιας Ρωσίδας πολίτη ή Ρώσων πολιτών και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», δήλωσε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πληροφορίες για την σύλληψη στο Μινσκ μιας Ρωσίδας, που επέβαινε στην εν λόγω πτήση, και απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα σχεδιάζει να λάβει κάποια μέτρα για να επιστρέψουν οι Ρώσοι πολίτες στην πατρίδα τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει για ποιους λόγους μερικοί Ρώσοι πολίτες δεν μπήκαν αργότερα στην πτήση από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους και ως εκ τούτου δεν μπορεί να σχολιάσει. Απαντώντας στο ερώτημα αν οι εκκλήσεις της Δύσης να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με αφορμή το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair θα επηρεάσουν τις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, δεδομένων των στενών εταιρικών σχέσεων Μόσχας και Μινσκ, ο Πεσκόφ είπε ότι «δεν θα συνέδεα στην περίπτωση όλα μεταξύ τους, παρ’ όλα αυτά είναι διαφορετικά πράγματα. Απλώς πρέπει να αξιολογηθεί νηφάλια το γεγονός με αυτό το αεροσκάφος».

Η αεροπειρατεία του Λουκασένκο είναι μία επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Λαβρόφ: Με ψύχραιμη σκέψη η αποτίμηση της κατάστασης με το αεροσκάφος της Ryanair

Αποτίμηση με ψύχραιμη σκέψη, και όχι εν θερμώ, όσων συνέβησαν γύρω από την προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου TASS στο τέλος της κοινής συνέντευξής του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. «Τασσόμαστε υπέρ του να αποτιμηθεί αυτή η κατάσταση όχι εν θερμώ, όχι με βιασύνη, αλλά στη βάση όλων των πληροφοριών που υπάρχουν», είπε ο Ρώσος υπουργός, πολύ περισσότερο, όπως προσέθεσε, «που ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να ενεργήσει στο ζήτημα αυτό με διαφάνεια, την ετοιμότητα να ακολουθήσει όλους τους διεθνείς κανόνες και να εγγυηθεί την πλήρη πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένης σε περίπτωση, που χρειαστεί, την υποδοχή διεθνών εμπειρογνωμόνων».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «απολύτως λογική» αυτήν την προσέγγιση και επανέλαβε τις ανακοινώσεις του λευκορωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι είναι έτοιμο «να παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα υλικά, τα οποία θα επιβεβαιώσουν, όπως ειπώθηκε, το ότι οι αντίστοιχες αεροπορικές Αρχές ενήργησαν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Μάλιστα, όπως είχε κάνει νωρίτερα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, ο Λαβρόφ ανέφερε “δύο περιστατικά” τα οποία υποστήριξε ότι είναι “αντίστοιχα”:

«Το επεισόδιο του 2013, όταν με επιμονή των ΗΠΑ, η Αυστρία εξανάγκασε σε προσγείωση το αεροπλάνο του προέδρου της Βολιβίας χωρίς να ακολουθήσει κάποια συγγνώμη και το περιστατικό, για το οποίο δεν μιλούν τόσο συχνά, όταν το 2016, αεροσκάφος των Λευκορωσικών Αερογραμμών, προσγειώθηκε καταναγκαστικά στο Κίεβο, καθότι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ενδιαφερόταν για έναν πολίτη της Αρμενίας, ο οποίος επέβαινε σε αυτό. Ο πολίτης αυτός “αφαιρέθηκε” από την πτήση και το αεροπλάνο συνέχισε την πτήση του, επίσης χωρίς να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη συγγνώμη» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε και στη «φίλη» του συλληφθέντος από τις λευκορωσικές Αρχές Ρομάν Προτασέβιτς, η οποία είναι Ρωσίδα υπήκοος και επίσης παρέμεινε ή κρατείται στο Μινσκ. Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον πατέρα της και η ρωσική πρεσβεία έχει απευθυνθεί στο ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας, ώστε, σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, «να παράσχει πληροφορίες για την πολίτη μας και να της επιτραπεί πρόσβαση των προξενικών μας Αρχών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις