Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισραήλ – Παλαιστίνη τώρα: Ένα fake tweet εγκλώβισε τη Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Παλαιστίνη τώρα: Ένα fake tweet εγκλώβισε τη Χαμάς

Ισραήλ - Παλαιστίνη τώρα: Η Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπείται πλέον από ξηράς, αέρος και θαλάσσης

Παγίδα έστησαν στους μαχητές της Χαμάς οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης, όταν και διέρρευσε πως ο στρατός της χώρας ξεκινά χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Εξάλλου, ως γνωστόν, το πρώτο θύμα σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια. Ήταν γύρω στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα) όταν ο στρατός του Ισραήλ συγκέντρωνε δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα. Νωρίτερα, δηλώσεις αξιωματικών του ισραηλινού στρατού άφηναν να εννοηθεί πως μια χερσαία επιχείρηση ήταν μεταξύ των επιλογών του Ισραήλ, στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τον ένοπλο τμήμα της Χαμάς που έστελνε βροχή τις ρουκέτες προς τα ισραηλινά εδάφη.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέπτυξε χθες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005, ενώ το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε «πράσινο φως» για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Jerusalem Post», ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέβαλε και εκείνος στο αφήγημα που θα εξέθετε τους αντιπάλους το βράδυ της Πέμπτης. Θυμίζουμε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε πως η επιχείρηση εναντίον της Χαμάς δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ενέργειες από πλευράς Ισραήλ θα κλιμακώνονταν.

Το Tweet που δημιούργησε την εντύπωση χερσαίας εισβολής του Ισραήλ

Ο επίσημος λογαριασμός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ ανήρτησε λίγο αργότερα ένα tweet, στο οποίο έγραφε στα αγγλικά: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ επιτίθενται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας». Αμέσως μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και η «Washington Post», υπέθεσαν πως αυτό ήταν και η απαρχή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με τίτλους που τόνιζαν πως το Ισραήλ εισέβαλε με στρατό από ξηράς στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, χερσαία εισβολή δεν υπήρξε ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, το Ισραήλ με ισχυρές δυνάμεις από τα σύνορα κατάφερε να βγάλει από τα περίφημα παλαιστινιακά τούνελ, το αποκαλούμενο και «μετρό της Χαμάς», τους μαχητές που θα έμπαιναν στην πρώτη γραμμή απώθησης των ισραηλινών στρατευμάτων.

Το «δόλωμα» του Ισραήλ για να αποκαλύψει το «μετρό της Χαμάς»

Τα τούνελ αυτά είναι ένα υπόγειο δίκτυο με διασταυρούμενες σήραγγες, που επιτρέπουν στη Χαμάς να αποθηκεύει οπλισμό και να κινείται στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τις δυνάμεις του Ισραήλ. Τα τούνελ φαίνεται πως δημιουργήθηκαν μετά τα γεγονότα του 2014 και την πολεμική σύρραξη Παλαιστίνης και Ισραήλ τότε. Η Χαμάς διέταξε τους μαχητές της να εξέλθουν από τις σήραγγες, με αποτέλεσμα οι θέσεις τους να αποκαλυφθούν στον στρατό του Ισραήλ, που ξεκίνησε μια ανηλεή επίθεση από αέρος, καθώς και με βαρύ οπλισμό από τα σύνορα.

Είσοδος στις σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Επί 40 λεπτά, τα μαχητικά του Ισραήλ βομβάρδιζαν τις θέσεις των μαχητών της Χαμάς καταφέροντας σημαντικό πλήγμα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, στους αντιπάλους τους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το tweet και η όλη επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς Ισραήλ να ήταν σκόπιμη, παρότι μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τη «διευκρίνιση» ότι δεν έχουν εισέλθει Ισραηλινοί στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Κραυγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας

Η Γάζα έχει βαφτεί στο αίμα παιδιών και αμάχων, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 122 νεκρούς -31 παιδιά ανάμεσά τους-, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει εκτιναχθεί στους 900 σε πέντε ημέρες επιδρομών. Εννέα θύματα μετρά το Ισραήλ από την εξίσου αδιάκοπη ομοβροντία ρουκετών της Χαμάς που στέλνει τους Ισραηλινούς στα καταφύγια, και ταυτόχρονα εκρηκτικό παραμένει το κλίμα με συμπλοκές, οδομαχίες και εμπρησμούς στις πιο άγριες συγκρούσεις των τελευταίων ετών μεταξύ Εβραίων υπερεθνικιστών και Αράβων -με επίκεντρο των ταραχών την πόλη Λοντ, ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιοι που κατοικούν κοντά στη μεθόριο εγκατέλειψαν με κάθε μέσο τα περίχωρα, ορισμένοι αναζητώντας καταφύγιο σε τεμένη και σχολεία που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Πόλη της Γάζας. Έφυγαν έντρομοι με μικρά παιδιά στα χέρια, λιγοστά υπάρχοντα και τρόφιμα.. Η Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπείται πλέον από ξηράς, αέρος και θαλάσσης… «Φοβόμαστε για τα παιδιά μας που ούρλιαζαν και έτρεμαν» δηλώνει Παλαιστίνια που εγκατέλειψε την περιοχή με την οικογένειά της.

Στη βόρεια Γάζα ο Παλαιστίνιος Ραφάτ Τανάνι, η έγκυος γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ισοπεδώθηκε η κατοικία τους από βομβαρδισμό, δήλωσαν κάτοικοι…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις