Αθήνα

°C

Πέμπτη

17

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Καλύτερες ώρες ύπνου: Πότε πρέπει να «πέφτετε» στο κρεβάτι για να είστε ξεκούραστοι
PLUS

Καλύτερες ώρες ύπνου: Πότε πρέπει να «πέφτετε» στο κρεβάτι για να είστε ξεκούραστοι

Καλύτερες ώρες ύπνου: Τι λένε οι ειδικοί

Όλοι μας αγαπάμε τον ύπνο, και προσπαθούμε να κοιμόμαστε όσες περισσότερες ώρες μπορούμε. Πολλές φορές, όμως, σηκωνόμαστε από το κρεβάτι με πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης, ακόμα και αν έχουμε κλείσει 10ωρο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν κάποιες ώρες που ο ύπνος είναι πιο ωφέλιμος για τον οργανισμό και για την σωματική μας υγεία. Ακόμα, υπάρχει και ο «κύκλος του ύπνου», για τον οποίο πολλοί μιλάνε, και αν τον σπάσεις, μπορεί να νιώσεις ότι δεν κοιμήθηκες αρκετά καλά. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ.

Για να καταφέρετε να κοιμηθείτε τόσες ώρες, πρέπει να υπολογίσετε πότε θα ξυπνήσετε το πρωί. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι περισσότεροι χρειάζονται 5 με 20 λεπτά για να κοιμηθούν, οπότε όταν υπολογίζετε τις 7 με 9 ώρες ύπνου προσθέστε και αυτά τα λεπτά. Αν, λοιπόν, ξυπνήσετε στις 07:00 το πρωί θα πρέπει να κοιμηθείτε μεταξύ 21:40 και 23:40. Παρ’όλα αυτά το πότε πέφτετε για ύπνο δεν είναι τόσο σημαντικό για να είστε ξεκούραστοι, όσο το να τηρείτε ένα πρόγραμμα. Αφού καθορίσετε την ώρα ύπνου, τηρήστε την κάθε μέρα ακόμη και τα σαββατοκύριακα.

Τι είναι ο κύκλος του ύπνου

Αν ξυπνάτε στη μέση ενός κύκλου ύπνου, μπορεί να νιώσετε ότι νυστάζετε, ακόμα και αν κλείσατε επτά ή οκτώ ώρες ύπνου το προηγούμενο βράδυ. Ο Βρετανός χειρουργός του NHS, Δρ Karan Raj, ο οποίος έχει περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok, μας δείχνει πως η κατανόηση του κύκλου ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ανανεωμένοι κάθε πρωί.« Κάθε βράδυ ο εγκέφαλός σας κινείται μέσω πολλών κύκλων ύπνου», είπε στο βίντεο. «Κάθε κύκλος ξεκινά με ελαφρύ ύπνο, μετά μπαίνεις σε βαθύ ύπνο, μετά ονειρεύεσαι και μετά ξυπνάς.» Καθώς ο καθένας από αυτούς τους κύκλους διαρκεί περίπου 90 λεπτά, ο Ρατζ συνέστησε να προγραμματίσετε το ξυπνητήρι σας προς το τέλος ενός κύκλου ύπνου.

Για να μάθετε ποια είναι η ώρα για ύπνο σας, ο Raj είπε ότι πρέπει πρώτα να επιλέξετε την ώρα που θέλετε να ξυπνήσετε. «Σκεφτείτε προς τα πίσω σε 90 λεπτά έως ότου φτάσετε σε μια ώρα πιο κοντά στην οποία θέλετε να κοιμηθείτε», είπε. Το βίντεο του Raj έχει προβληθεί περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια φορές, με πολλούς να λένε ότι η θεωρία είχε νόημα. Ο κανόνας ύπνου 90 λεπτών έχει γίνει γνωστό πολύ καιτό πριν και ενώ υπάρχουν πολλοί που δεν το πιστεύουν, και οι ειδικοί προειδοποιούν να μην το βλέπουμε σαν απόλυτο κανόνα. Έτσι, η καλύτερη συμβουλή για να ξυπνάτε το πρωί ξεκούραστοι είναι να ακολουθείτε καλές συνήθειες ύπνου.

 

@dr.karanrA secret sleep trick #sleep #schoolwithdrkaran #learnontiktok #dream #insomnia

♬ clair de lune ethereal remix – Trey Phills

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις