Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισπανίδα Τραμπ – εκλογές στη Μαδρίτη: Ηχηρή νίκη για τη 42χρονη Αγιούσο
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανίδα Τραμπ – εκλογές στη Μαδρίτη: Ηχηρή νίκη για τη 42χρονη Αγιούσο

Ισπανίδα Τραμπ - εκλογές στη Μαδρίτη: Τι χρειάζεται για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία

Ηχηρή χαρακτηρίζουν τη νίκη της συντηρητικής Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο στην Κοινότητα της Μαδρίτης για τις περιφερειακές εκλογές διεθνή Μέσα. Παρόλα αυτά αν και η Αγιούσο διπλασίασε τις έδρες του Λαϊκού Κόμματος (PP), δεν κατάφερε να λάβει την πλειοψηφία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συμμαχία με τη άκρα δεξιά. Σημειώνεται ότι ο προεκλογικός αγώνας στην περιφέρεια της Μαδρίτης ήταν έντονος και έφερε στην επιφάνεια την πόλωση της πολιτικής της Ισπανίας, ενώ υπήρξαν ακόμα και απειλές θανάτου κατά πολλών υποψηφίων. Ενώ η Αγιούσο έκανε προεκλογικό αγώνα εναντίον των αριστερών κομμάτων με σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Ελευθερία», ο αντίπαλός της Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, δήλωνε ότι το διακύβευμα δεν είναι λιγότερο από φασισμό ή δημοκρατία, θέλοντας να τονίσει την πιθανότητα της συμμετοχής του ακροδεξιού κόμματος Vox σε μία μελλοντική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Η 42χρονη συντηρητική πολιτικός πάντως κατάφερε να ξεχωρίσει το διάστημα που προηγήθηκε επειδή είτε αψηφούσε είτε εφάρμοζε με το ζόρι τα περιοριστικά μέτρα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, και παρά το γεγονός ότι η πανδημία είχε λάβει δραματική πορεία στην Ισπανία, αύξησε τη δημοτικότητά της. Παράλληλα, η Αγιούσο, όπως σημειώνει το BBC, αψήφησε την κεντρική κυβέρνηση ακόμα και όσον αφορά στα μέτρα για την εστίαση κρατώντας ανοιχτά μπαρ και καταστήματα της Μαδρίτης ανοιχτά καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφερε η DW, η συντηρητική πολιτικός αναβάθμισε τη ζυθοποσία και τα πάρτι και τα συμπεριέλαβε στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ενώ ονομάστηκε από τη δημόσια τηλεόραση RTVE «Βασίλισσα των ταβερνών».

Ισπανίδα Τραμπ: Ποια είναι η Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο

Το προφίλ της Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, που πολλοί χαρακτήρισαν ως την «Ισπανίδα Τραμπ», παραθέτει σε δημοσίευμά του το BBC. Όπως τονίζει η Αγιούσο υπήρξε μία από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κεντρικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, επικαλούμενη το δικαίωμα της ελευθερίας, ενώ αντιτάχθηκε σε ορισμένους από τους περιορισμούς του lockdown.

Είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στο PP, το οποίο κυβερνά τη Μαδρίτη για 26 χρόνια, γράφει το βρετανικό Μέσο. Κόρη εμπόρων ιατρικών και ορθοπεδικών προϊόντων, έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και πολιτική επικοινωνία, προσχώρησε για πρώτη φορά στην Κοινότητα της Μαδρίτης το 2011 πριν γίνει πρόεδρος της το 2019. Στα μπαρ και τα εστιατόρια της Μαδρίτης άλλωστε επετράπη να λειτουργήσουν τον Φεβρουάριο, τη στιγμή που άλλες περιοχές συνέχιζαν τους περιορισμούς. Κανείς δεν ήθελε απαγορεύσεις κυκλοφορίας ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σχετικά πρόσφατα η Αγιούσο.

Σημειώνεται ότι η περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα εξακολουθεί να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στην Ισπανία και τον υψηλότερο αριθμό ασθενών σε εντατική θεραπεία. Η ίδια η Αγιούσο μάλιστα τον Μάρτιο του 2020 είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Η στρατηγική της στον κορωνοϊό αποδίδει

Σχολιαστής του BBC σημειώνει πάντως ότι η χαλαρή προσέγγιση στη διαχείριση της πανδημίας που υιοθέτησε η Αγιούσο απέδωσε καρπούς. Εκείνη κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά της, ενώ οι σοσιαλιστές του Σάντσεθ είχαν το χειρότερο αποτέλεσμα στη Μαδρίτη και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ανακοίνωσε την παραίτησή του καθώς οι Podemos υπέστησαν μία συντριπτική ήττα. Η Αγιούσο βρίσκεται στην εξουσία μαζί με το κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) από το 2019, αλλά ζήτησε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο μετά την κατάρρευση της περιφερειακής τους κυβέρνησης. Παρότι είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι το κόμμα της ήλπιζε να κυβερνήσει μόνο, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, η συμμαχία με το ακροδεξιό Vox είναι πραγματική πιθανότητα. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα El Mundo τον περασμένο μήνα, είπε ότι το κόμμα της και το Vox ήταν «διαφορετικά κόμματα αλλά έχουν συμφωνήσει σε θεμελιώδη ζητήματα, και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει».

https://twitter.com/ESdiario_com/status/1389683213874913287?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1389683213874913287%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1120803%2Fekloges-sti-madriti-nikitria-i-ispanida-trab-izabel-agiouso%2F

Ακόμα και χωρίς επίσημο συνασπισμό, το κόμμα της θα μπορούσε να βασίζεται στις ψήφους του Vox ώστε να περνούν νομοθεσίες. Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία είναι πιθανό να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη εκτός της πρωτεύουσας. Πριν τις εκλογές, ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι κάθε συμφωνία μεταξύ του PP και του Vox «θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της δημοκρατίας». Υπενθυμίζεται ότι το 2019, το Vox έγινε η πρώτη σημαντική ακροδεξιά δύναμη που εισήλθε στο κοινοβούλιο της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πριν από την ψηφοφορία της Τρίτης, απεστάλησαν απειλητικές επιστολές που περιείχαν σφαίρες σε έναν αριθμό υποψηφίων συμπεριλαμβανομένων της Αγιούσο και του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ωστόσο, η αρχηγός του Vox Ροσίο Μοναστέριο δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι δεν πίστευε τον Ιγκλέσιας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις