Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κινέζικο εμβόλιο κορονοϊού: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε την αξιολόγηση του
ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζικο εμβόλιο κορονοϊού: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε την αξιολόγηση του

Κινέζικο εμβόλιο κορονοϊού: Αναμένεται να μπει στη λίστα των εγκεκριμένων εμβολίων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την «κυλιόμενη αξιολόγηση», όπως την χαρακτήρισε, για το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε σε «προκαταρκτικά αποτελέσματα» από εργαστηριακές μελέτες και σε κλινικές δοκιμές. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το εμβόλιο παράγει αντισώματα κατά του κορονοϊού. Ο Οργανισμός δεν κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της γνωμοδότησης επί μίας ενδεχόμενης αίτησης για άδεια κυκλοφορίας. Το εν λόγω εμβόλιο έχει φανεί αποτελεσματικό σε πραγματικές συνθήκες (51-82% στην προστασία από τη νόσηση).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενδέχεται μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, να αποφασίσει αν θα συμπεριληφθεί στη λίστα εγκεκριμένων εμβολίων για χρήση εκτάκτου ανάγκης κατά της Covid-19. Υπενθυμίζεται ότι τρία ακόμα εμβόλια βρίσκονται υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον EMA: το γερμανικό εμβόλιο της CureVac (τεχνολογίας mRNA), το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax και το ρωσικό Sputnik V. Η Ε.Ε. έχει υπογράψει σύμβαση προ-αγοράς με την CureVac για 225 εκατομμύρια δόσεις με τη δυνατότητα αγορά επιπλέον 180 εκατομμυρίων δόσεων.

Τι συμβαίνει με τη Novavax και το Sputnik V

Με τη Novavax έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές συνομιλίες από τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχουν διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων (η εταιρεία θέλει να δώσει προτεραιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο). Το Sputnik V δεν έχει συμπεριληφθεί στην κοινή στρατηγική προμήθειας εμβολίων της Ε.Ε., αλλά χρησιμοποιείται ήδη από δύο χώρες (Ουγγαρία, Σλοβακία) και άλλες, όπως η Αυστρία, έχουν συμφωνήσει διμερώς για την αγορά δόσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις