Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

06

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Συμμορία αλλοδαπών στο κέντρο: 28 συλλήψεις, εμπλέκεται και αστυνομικός
ΕΛΛΑΔΑ

Συμμορία αλλοδαπών στο κέντρο: 28 συλλήψεις, εμπλέκεται και αστυνομικός

Συμμορία αλλοδαπών στο κέντρο: 28 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της σπείρας - Εμπλέκεται και αστυνομικός που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής.

Πενήντα επτά μέλη συμμορίας, υπήκοοι των… μισών χωρών Ασίας και Αφρικής, εμπλέκονται σε οργανωμένες διαρρήξεις, κλοπές και ληστείες στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στην ίδια σπείρα εμπλέκεται και αστυνομικός ο οποίος υπηρετούσε ως τώρα σε Αστυνομικό Τμήμα του κέντρου της πρωτεύουσας, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες οι συνάδελφοί του τον άκουσαν να προειδοποιεί γνωστό του, σημαντικό μέλος της εν λόγω συμμορίας «πρόσεχε, σε ψάχνουν να σε συλλάβουν, πάρε τα μέτρα σου»! Προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη της Αστυνομίας ότι οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους, έχουν συλληφθεί κατά μόνας στο παρελθόν, πάνω από διακόσιες φορές!!! Πρόκειται για υπηκόους Μαρόκου, Αλγερίας, Μπαγκλαντές, Ιράν, Ιράκ,  Παλαιστίνης, Τουρκία, Αφγανιστάν, Αίγυπτο, Λιβύη, Σομαλία και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών σε βάρος πεζών καθώς και σε κλοπές από οχήματα στο κέντρο της Αθήνας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν 28 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και αρχηγικό μέλος της, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 57 άτομα, από τα οποία 5 έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης και αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, κατηγορούμενος για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Δρούσαν τον τελευταίο χρόνο

Όπως διαπιστώθηκε,  τουλάχιστον κατά το τελευταίο έτος, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν ληστείες και κλοπές από διερχόμενους πολίτες και κλοπές από σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή και ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets κ.λπ.). Δραστηριοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνας, με μεγαλύτερη ωστόσο συχνότητα σε Εξάρχεια, Σύνταγμα, Ομόνοια και Ακρόπολη – Νέο Κόσμο.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης, κατά την πραγματοποίηση κλοπών από πεζούς επέλεγαν «εύκολους στόχους», ενώ οι «ομάδες κρούσης» αποτελούνταν από τουλάχιστον 3 άτομα με συγκεκριμένα καθήκοντα και ειδικότερα:

Το πρώτο και πιο έμπειρο μέλος της ομάδας, εντόπιζε τον «στόχο», κυρίως πολίτες με μειωμένη σωματική διάπλαση, γυναίκες ή ανυποψίαστους τουρίστες. Το δεύτερο μέλος, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούσε προσωπικά αντικείμενα (τσάντες, ταξιδιωτικές βαλίτσες κ.λπ.) και το τρίτο μέλος είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» και παραλάμβανε τα κλοπιμαία, σε περίπτωση που τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γίνονταν αντιληπτά.

Αυτοκίνητα και οικείες

Επιπλέον η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε κλοπές σε: Σταθμευμένα οχήματα, όπου υπήρχαν αντικείμενα τοποθετημένα σε εμφανή σημεία (καθίσματα ή ταμπλό), δίνοντας σημασία στο βαθμό παλαιότητας των αυτοκινήτων και στα αντικλεπτικά τους συστήματα.

Οικίες, που είχαν πρόσφορη και εύκολη πρόσβαση από παράθυρα, μπαλκονόπορτες, ανασφάλιστες θύρες εισόδων κ.λπ.

Μέσα μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.), με τη μέθοδο υπαρκτού ή τεχνητού συνωστισμού.

Για την εγκληματική τους δράση χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια ξενοδοχείο και 2 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου αποθηκεύονταν τα κλοπιμαία έως την μεταπώλησή τους.

Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές συσκευές παραδίδονταν σε κλεπταποδόχους της οργάνωσης. Εκείνοι προέβαιναν στην επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων των συσκευών και στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν ως μεταχειρισμένα.

Από την έρευνα ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε:

Σε 183 κλοπές

183 κλοπές (από αυτοκίνητα με θραύση υαλοπινάκων ή με τη μέθοδο της απασχόλησης, από οικίες, κλοπές πορτοφολιών και τσαντών από τουρίστες και διερχόμενους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς), 3 ληστείες και 2 κλοπές Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων.

Επιπλέον, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από και προς τη χώρα μας.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Διαρρηκτικά εργαλεία και μαχαίρια,

Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα (αλυσίδες, βραχιόλια, δακτυλίδια κ.λπ.) και έγγραφα προερχόμενα από κλοπές, 3.870 ευρώ, 4 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,

180υτότητες και 19 διαβατήρια ελληνικών Αρχών, 37 ελληνικές άδειες οδήγησης και 92 ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια κτλ) αλλοδαπών Αρχών.

Σημειώνεται ότι μέρος των κλοπιμαίων που κατασχέθηκε αφορούσε τουλάχιστον 90 από τις περιπτώσεις κλοπών, ενώ η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί πάνω από 200 φορές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις