Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φυλακές Τουρκίας – βασανιστήρια: Η φρίκη που βίωσε λοχίας ελίτ μονάδας των ειδικών δυνάμεων
ΚΟΣΜΟΣ

Φυλακές Τουρκίας – βασανιστήρια: Η φρίκη που βίωσε λοχίας ελίτ μονάδας των ειδικών δυνάμεων

Φυλακές Τουρκίας - βασανιστήρια: νατριχιαστικές λεπτομέρειες για όσα έζησε στα χέρια της αστυνομίας του Ερντογάν

Φρικιαστικές λεπτομέρειες για όσα έζησε τα χέρια της τουρκικής αστυνομίας ένας λοχίας που υπηρετούσε σε ελίτ μονάδα των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Nordic Monitor. Ο Mevlüt Öncel κατέθεσε στο δικαστήριο για τα βασανιστήρια που υπέστη, αποκαλύπτοντας μερικές από τις φρικτές λεπτομέρειες της κακοποίησης του, όπως σεξουαλική επίθεση και απειλές για βιασμό της γυναίκας και της κόρης του. Ο 49χρονος έδωσε συγκλονιστικές λεπτομέρειες σε μια ακρόαση στις 23 Ιουλίου 2018 στο 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Μιλώντας για πρώτη φορά αφού πέρασε 25 μήνες προφυλακισμένος κατηγορούμενος για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016, είπε στην επιτροπή δικαστών για τη σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη.

Η φοβερή δοκιμασία του καταγράφηκε επίσης από μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία του πήρε συνέντευξη στη φυλακή. Η τουρκική κυβέρνηση άσκησε βέτο στη δημοσίευση της έκθεσης, η οποία τεκμηρίωσε τα βασανιστήρια και την κακοποίηση πολλών κρατουμένων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει καμία εξουσία να δημοσιεύσει την έκθεση χωρίς την Τουρκία έγκριση. Ο τούρκος λοχίας και οι συνάδελφοί του στη μονάδα SAT μεταφέρθηκαν σε σταθμό χωροφυλακής που βρίσκεται στο Καζάν, λιγότερο από μία ώρα βόρεια της Τουρκικής πρωτεύουσας Άγκυρα.

Τους έβγαλαν τα εσώρουχα, τους χτύπησαν, τους βασάνισαν

Ο σταθμός μετατράπηκε ουσιαστικά σε κέντρο βασανιστηρίων όταν η αστυνομία ανέλαβε από την διοίκηση χωροφυλακής, στην οποία είπαν ότι μόνο η αστυνομία εξουσιοδοτήθηκε να επεξεργαστεί, να πάρει δηλώσεις και να παραπέμψει στρατιωτικούς αξιωματούχους στο γραφείο του εισαγγελέα. Αν και οι ενεργοί αξιωματικοί μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία μόνο από την Κεντρική Διοίκηση, μια στρατιωτική μονάδα έρευνας, και όχι από την αστυνομία, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, η κυβέρνηση απλώς αγνόησε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ανέστειλε εκ των πραγμάτων τις προστατευόμενες στρατιωτικές κρατήσεις, αναφέρει το Nordiv Monitor.

Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους κρατούμενους με μπαστούνια, τους έβγαλαν τα εσώρουχα, τους χτύπησαν και τους βασάνισαν για ώρες. Τα αρχεία του δικαστηρίου χρωματίζουν μια εικόνα της αστυνομίας που ενεργεί ως δικαστής, κριτής και εκτελεστής με πλήρη περιφρόνηση για τα δικαιώματα των κρατουμένων που κρατούνται στο Καζάν. Ο Öncel και ο φίλος του Erdinç Kurt, όταν έφτασαν στο σταθμό του Καζάν σοκαρίστηκαν όταν είδαν πολλούς αξιωματικούς να γδύνονται και να μένουν με τα εσώρουχά τους και να καλύπτονται με αίμα, προφανώς από βασανιστήρια.

“Η χωροφυλακή μας πήγε στη θέση του Καζάν. Όταν ήμουν ακόμα στο αυτοκίνητο, είδα ανθρώπους με πολιτικά ρούχα καθώς και με στολές. Οι περισσότεροι είχαν ξύλινα ραβδιά στα χέρια τους. Είδα επίσης γυμνούς ανθρώπους να κλίνουν στον τοίχο του κτηρίου και επίσης να κάθονται. Μερικοί από αυτούς ήταν μέλη του SAT, οι φίλοι μας, κάποιοι από τους οποίους δεν ήξερα, αλλά ήταν όλοι με μώλωπες και αίματα στα κεφάλια και τα χέρια τους και αλλόκοτοι. Ήταν προφανές ότι υπέστησαν τρομερούς ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια “, είπε ο Öncel.

Σεξουαλικά βασανιστήρια

Μόλις βγήκαν από το όχημα, η αστυνομία άρχισε να τους επιτίθεται με μπαστούνια, κλωτσώντας τους. Οι ξυλοδαρμοί σύντομα μετατράπηκαν σε βασανιστήρια και η βία αυξήθηκε σταθερά, με τους αστυνομικούς να εργάζονται σε βάρδιες. Ακολούθησαν επίσης σεξουαλικά βασανιστήρια, σύμφωνα με τον Öncel, ο οποίος είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει για τις λεπτομέρειες στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά μάλλον τις έγραψε γραπτώς και τις υπέβαλε. Το Nordic Monitor δεν μπόρεσε να εντοπίσει τη γραπτή δήλωση, αλλά έλαβε το δικαστικό αντίγραφο της μαρτυρίας του, καθώς και ιατρικές αναφορές που επιβεβαίωσαν τα βασανιστήρια.

‘Λοιπόν, μας κάνει και ο… γιος’

Οι δράστες μαγνητοσκοπούσαν επίσης τα βασανιστήρια στη θέση της χωροφυλακής. Πολλοί απειλήθηκαν με βιασμό των συζύγων και των θυγατέρων τους. Ο celncel μίλησε πώς σκέφτηκε ότι μπορούσε να σώσει την κόρη του λέγοντας ότι είχε έναν γιο, όχι μια κόρη. “Κάποιος ρώτησε αν είχα κόρη. Δεν μπορούσα να πω ότι είχα ένα μικρό κορίτσι. Ήμουν τρομοκρατημένος και είπα ψέματα. Είπα ότι είχα ένα μικρό αγόρι, και αυτό ακριβώς μου είπε: “Λοιπόν, και αυτό μας κάνει. Το σεξ δεν έχει σημασία.” Τώρα ρωτάω, τι είναι αυτό; Τι είδους άτομο κάνει κάτι τέτοιο; Δεν θέλω να μιλήσω για αυτό περαιτέρω “, είπε ο Öncel, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο λοχίας είπε ότι δεν θυμόταν καν πότε τελείωσε το βασανιστήριο. Αυτό που θυμήθηκε ήταν ότι βρέθηκε να τρέμει από έναν ψυχρό νυχτερινό άνεμο, με βρεγμένα ρούχα, πάνω σε τοίχο στην αυλή. “Μετά τους ξυλοδαρμούς, τα βασανιστήρια, την πείνα και τη δίψα, τότε άρχισε η δοκιμή του κρύου. Αν θυμάμαι σωστά, με μετέφεραν στον εισαγγελέα αργότερα το βράδυ ή το πρωί “, πρόσθεσε.

Το αρχείο του έχει μια ιατρική έκθεση που εκδόθηκε στις 17 Ιουλίου 2016 από το Δημόσιο Νοσοκομείο Dr. Nafiz Körez Sincan, όπου καταγράφηκαν ορισμένα από τα βασανιστήρια και την κακοποίηση που είχε υποστεί. Ο Δρ Zehra Güven Çetin του τμήματος καρδιολογίας έγραψε για χτυπήματα στην πλάτη, τα χέρια και τα πόδια του και πως είχε πολλές μώλωπες σε όλο το σώμα του. Παρ ‘όλα αυτά, τον άφησε κατάλληλο να παραμείνει υπό κράτηση υπό τέτοιες συνθήκες. Οι ιατροί απειλήθηκαν από την αστυνομία να μην γράψουν για βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς σε ιατρικές αναφορές και οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν για το φόβο ότι θα συλληφθούν με τεχνητές κατηγορίες.

Φυλακές Τουρκίας – βασανιστήρια: Ο φρικτός θάνατος Παλαιστίνιου

Το 2019 Παλαιστίνιος, ο οποίος είχε συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρέθηκε νεκρός, μέσα σε τουρκική φυλακή, μια υπόθεση που ξεσήκωσε την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο 55χρονος Ζάκι Μουμπάρακ αυτοκτόνησε. Ωστόσο, «το σώμα του βρέθηκε παραμορφωμένο και η γλώσσα του… ξεριζωμένη». «Η γλώσσα του ήταν ξεριζωμένη και υπάρχουν ίχνη από χτυπήματα στο κεφάλι, ένα βαθύ κόψιμο στο πόδι και σημάδια από ηλεκτροσόκ στο στήθος», τόνιζε χαρακτηριστικά η οικογένειά του, με την υπόθεση να θάβεται δυστυχώς σύντομα…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις