Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανία – Ρωσία ΝΑΤΟ: Έκτακτη Σύνοδος για την κρίση
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία – Ρωσία ΝΑΤΟ: Έκτακτη Σύνοδος για την κρίση

Ουκρανία - Ρωσία ΝΑΤΟ: Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες που έχει το ΝΑΤΟ να αντιδράσει;

Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η σχέση της Ρωσίας με τη Δύση, καθώς συνεχίζεται η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στο μέτωπο της Ουκρανίας. Στο ΝΑΤΟ έχει σημάνει συναγερμός και αύριο συγκαλείται εκτάκτως σύνοδος υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, με τους Αμερικανούς υπουργούς να σπεύδουν αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες. Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες που έχει το ΝΑΤΟ να αντιδράσει σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το λιγότερο πιθανό σενάριο και η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία;

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, θα ήταν πολιτικά ανέφικτο αλλά και χωρίς νομικό έρεισμα να αποφασιστεί η αποστολή χερσαίων νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή. Η Ουκρανία ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να ζητήσει κάτι τέτοιο, ενώ ακόμη και αν είχε αυτή τη δυνατότητα δεν φαίνεται να υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση από τις περισσότερες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες δυνατότητες δυναμικής αντίδρασης από πλευράς βορειοατλαντικού συμφώνου. Θα μπορούσε να επιχειρήσει να αποκλείσει από αέρος τη Ρωσία ώστε η αεροπορία της να μην μπορεί να συνδράμει στις χερσαίες δυνάμεις εισβολής. Μια άλλη δυνατότητα θα μπορούσε να είναι η δραστηριοποίηση του στόλου συμμαχικών χωρών στη Μαύρη Θάλασσα για να περιοριστούν οι κινήσεις του ρωσικού στόλου.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Και στις δυο αυτές περιπτώσεις, η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρόλο λόγω και της εγγύτητας στην περιοχή, αποδεικνύοντας πόσο πολύτιμος εταίρος είναι στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει χτίσει μια ανορθόδοξη συμμαχία με τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μια τρίτη εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτηθεί εάν κάποια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, η Ρουμανία ή η Βουλγαρία, επικαλείτο το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο όταν ένα μέλος θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια, η ανεξαρτησία του ή η εδαφική του ακεραιότητα, μπορεί να ζητήσει το βορειοατλαντικό συμβούλιο να τεθεί σε μόνιμη διαβούλευση.

Ρώσος Υπ. Άμυνας: Το ΝΑΤΟ έστειλε στρατιώτες και οχήματα στα σύνορα με τη Ρωσία Ειδήσεις 13/04/2021

Ρωσία: Προειδοποίηση στην Τουρκία για τη πώληση drone στην Ουκρανία

Τη ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την Τουρκία και άλλες χώρες να μην εμπλακούν στην ενίσχυση των «μιλιταριστικών απόψεων» της Ουκρανίας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει η Ρωσία το γεγονός ότι η Τουρκία δίνει drones στην Ουκρανία, δήλωσε ότι έχουν προειδοποιήσει σχετικά την Άγκυρα και άλλες πρωτεύουσες που ενισχύουν στρατιωτικά το Κίεβο.

«Συστήνουμε μετ’ επιτάσεως σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν επικοινωνία, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, να αναλύουν την κατάσταση, τις δίχως τέλος μιλιταριστικές δηλώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο. Τους προειδοποιούμε να μην ταΐζουν αυτά τα μιλιταριστικά αισθήματα» δήλωσε ο Λαβρόφ σχολιάζοντας την πώληση τουρκικών drones στην Ουκρανία.

«Μας ρωτούν τι κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση είναι πολύ απλή, ζούμε εκεί, αυτή είναι η δική μας χώρα. Αλλά τι κάνουν οι ΗΠΑ μέσω των πολεμικών τους πλοίων και των στρατιωτών, που μόνιμα οργανώνουν κάτι στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα εδάφη των ΗΠΑ, αυτό το ερώτημα παραμένει αναπάντητο» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, μετά την οποία ανακοίνωσε συνέχεια της «στρατηγικής συνεργασίας», ενώ σημείωσε ότι η διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου αποτελεί προτεραιότητα της χώρας του.

Ο Μακρόν καλεί στο Παρίσι τον Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί την Παρασκευή τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, σε μια συγκυρία αύξησης της έντασης στην Ουκρανία με την ενίσχυση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορά της. Οι δύο πρόεδροι θα έχουν συνομιλίες κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στο Ελιζέ, διευκρίνισε η προεδρία. Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει το Κρεμλίνο ότι αψηφά το αίτημά της για συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορά της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ρόλο διαμεσολαβητή στην ουκρανική σύρραξη στο πλαίσιο του τετραμερούς διαλόγου με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι τέσσερις ηγέτες είχαν συναντηθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2019, για την πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ζελένσκι, μετά την εκλογή του τελευταίου στις αρχές του 2019.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις