Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καλοκαίρι 2021 πώς θα είναι: Αισιόδοξη η Γκάγκα, «θα μπορούμε να πάμε σε εστιατόρια»
ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαίρι 2021 πώς θα είναι: Αισιόδοξη η Γκάγκα, «θα μπορούμε να πάμε σε εστιατόρια»

Καλοκαίρι 2021 πώς θα είναι: Τα πρώτα σενάρια για το φετινό καλοκαίρι.

Την ελπίδα ότι με την επιτάχυνση των εμβολιασμών το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι μακράν καλύτερο από το προηγούμενο εκφράζουν οι ειδικοί. Την ώρα επιστήμονες και κυβέρνηση «ζυγίζουν» το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα με εργαλείο τα self test, αρχίζουν να διατυπώνονται τα πρώτα σενάρια για το φετινό καλοκαίρι.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», υποστήριξε ότι τα self tests είναι ένα σημαντικό όπλο που θα βοηθήσει στον εντοπισμό ασυμπτωματικών κρουσμάτων κορονοϊού, με συνέπεια να προστατεύονται οι οικείοι και οι συνάδελφοί τους. Παρά ταύτα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα.

Πιθανή η «απαλλαγή» από τις μάσκες εντός του 2021

Ερωτηθείσα για την ακρίβεια των self tests, η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι «είναι πολύ μεγαλύτερης αξιοπιστίας από τα… μη self test», επισημαίνοντας ότι ούτε τα μοριακά (PCR) είναι 100% αξιόπιστα. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον κορονοϊό και το πότε θα μπορούμε να βγούμε έξω χωρίς μάσκες η Μίνα Γκάγκα είπε ότι «μπορεί να το δούμε να γίνεται μέσα στο 2021».

Για το καλοκαίρι, πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει να δείχνουμε προσοχή, φορώντας μάσκες, όμως λόγω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών «θα είναι ένα καλό καλοκαίρι. Θα μπορούμε να βγούμε έξω, να πάμε σε εστιατόρια, να δούμε φίλους».

Γεωργιάδης: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης – Με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους

Το άνοιγμα της εστίασης βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεοπτικής συνέντευξης του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κατέστησε σαφές πως θα ξεκινήσει με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το άνοιγμα της εστίασης θα προηγηθεί λίγο του τουρισμού. «Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Την ίδια ώρα, δήλωσε πως η πλατφόρμα για την επιδότηση στην εστίαση ενδεχομένως να είναι έτοιμη μέχρι την 10η Μαΐου.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως υπάρχει ένας αγώνας δρόμου που κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης για τα self test. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά τότε είναι εφικτό –ενδεχομένως τη Δευτέρα- να υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου.

«Αισιοδοξώ ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας επιστροφής στην κανονικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και υπογράμμισε πως η λογική λέει ότι όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί και ο παράγοντας του καλού καιρού σε συνδυασμό με το «υπερόπλο των self test», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, θα βοηθήσουν την πτώση της πανδημίας. Ερωτηθείς για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, σχολίασε πως η διαδικασία των self test ανεβάζει τις πιθανότητες να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή.

Δείτε ακόμη:
Η πρώτη κατάθεση της συζύγου του Γιώργου Καραϊβάζ- «Δεν γνώριζα αν είχε απειληθεί»
Τι λένε οι ταξιδιώτες από την Ολλανδία που ήρθαν για διακοπές-πείραμα στη Ρόδο
Άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα «έδειξε» ο Σταμπουλίδης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις