Αθήνα

°C

Τρίτη

11

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Πότε μεταφέρεται η Πρωτομαγιά 2021: Η ημέρα που θα γίνει ο εορτασμός
PLUS

Πότε μεταφέρεται η Πρωτομαγιά 2021: Η ημέρα που θα γίνει ο εορτασμός

Πότε μεταφέρεται η Πρωτομαγιά 2021: Φέτος «πέφτει» το Μεγάλο Σάββατο, γι’ αυτό και βάσει νόμου αναμένεται να μετατεθεί στην πρώτη εργάσιμη ημέρα. 

Η Πρωτομαγιά το 2021 πρόκειται να μεταφερθεί σε εργάσιμη ημέρα καθώς φέτος συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. Επιπλέον, θεωρείται από τον νόμο ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας και όταν συμπίπτει με την Κυριακή. Για φέτος, το 2021 η Πρωτομαγιά συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο ως εκ τούτου, η νομοθεσία προβλέπει να μετατεθεί ο εορτασμός της σε εργάσιμη ημέρα. Η Πρωτομαγιά είναι καθιερωμένη ως υποχρεωτική αργία, με βάση το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017, ενός νόμου που προβλέπει ακόμη την μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα – όπως συμβαίνει φέτος που «πέφτει» Μεγάλο Σάββατο.

Δείτε ακόμη: Σημειώνουμε και… σχεδιάζουμε: Αυτές είναι οι αργίες και τα τριήμερα του 2021

Πότε θα εορταστεί η Πρωτομαγιά για το 2021

Για το 2021, η αργία της Πρωτομαγιάς περιλαμβάνεται στο τετραήμερο Μεγάλης Παρασκευής έως και Δευτέρας του Πάσχα (30/4 – 3/5). Σύμφωνα με τον νόμο, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μετατίθεται για την πρώτη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την 4η Μαΐου για φέτος.Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική επίσημη απόφαση για τη μετάθεση του εορτασμού.

Λουλούδι στα μαλλιά κοπέλας

Πώς πληρώνονται όσοι δουλέψουν την Πρωτομαγιά

Το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν όσοι εργαστούν την ημέρα της Πρωτομαγιάς και αμείβονται με ημερομίσθιο. Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και εργαστούν την Πρωτομαγιά, η επιπλέον αμοιβή εξαρτάται εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι.

Λουλούδι

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας:

Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους. Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

τριαντάφυλλο πορτοκαλί

Δείτε ακόμη:

3 λόγοι για να επισκεφτούμε φέτος την Κρήτη
Τι σχέση έχουν τα ζώδια με την γυμναστική
5 λόγοι που το πλυντήριο αφήνει υγρά τα ρούχα μετά το στύψιμο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις