Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Διακοπές στην Κρήτη αξιοθέατα: 3 λόγοι για να την επισκεφτούμε φέτος
PLUS

Διακοπές στην Κρήτη αξιοθέατα: 3 λόγοι για να την επισκεφτούμε φέτος

Διακοπές στην Κρήτη: Οι λόγοι για να κάνουμε εκεί διακοπές, όχι μόνο φέτος αλλά και κάθε χρονιά, είναι αμέτρητοι. 

Το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας είναι ένας πραγματικός παράδεισος! Συνδυάζει υπέροχες, διεθνώς αναγνωρισμένες παραλίες, μοναδική κουλτούρα και ιστορία, αξέχαστα φυσικά τοπία και τη μοναδική κουζίνα. Οι λόγοι για να κάνουμε εκεί διακοπές, όχι μόνο φέτος αλλά και κάθε χρονιά, είναι αμέτρητοι.

1) Θα επισκεφθούμε την ιστορική Κνωσό

Το σημαντικότερο μνημείο του Μινωικού πολιτισμού βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νομού Ηρακλείου επάνω στο λόφο Κεφάλα και κάθε χρόνο δέχεται περίπου 1.000.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι ώρες λειτουργίας της Κνωσού τους Καλοκαιρινούς μήνες είναι 08:00-20:00 καθημερινά και οι τιμές εισόδου είναι στα 16 ευρώ το ολόκληρο εισιτήριο και στα 8 ευρώ το μειωμένο και σας δίνει πρόσβαση στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

2) Για τις ξακουστές παραλίες της

Η Κρήτη είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο για τις υπέροχες παραλίες της. Πρόσφατα έγινε και αφιέρωμα για τη παραλία Κομμός στην ιστοσελίδα του “Forbes”

Η παραλία Κομμός βρίσκεται στη νότια Κρήτη και είναι πολύ κοντά στα Μάταλα και τη Φαιστό. Η παραλία βρίσκεται σε προστατευμένη αρχαιολογική ζώνη και δεν διαθέτει κάποια ιδιαίτερη οργάνωση, όπως δεν έχει και πολλά μαγαζιά και καταστήματα κοντά. Για να πάτε, θα χρειαστεί να διασχίσετε μια απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο. Η παραλία όμως θα σας ανταμείψει. Είναι μεγάλη και τα νερά της πάντα πεντακάθαρα. Αν σας βολέψει καθίστε για να απολαύσετε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και τα υπέροχα χρώματα που παίρνει ο ουρανός. Αν στη παραλία δείτε κάποια κομμάτια περιφραγμένα με σύρμα να ξέρετε ότι είναι σημεία που οι χελώνες καρέτα-καρέτα αφήνουν τα αυγά τους για να επωαστούν στον ήλιο. Τέλος να ξέρετε ότι ο Κόμμος ή τουλάχιστον το βόρειο τμήμα του είναι αποκλειστικά παραλία γυμνιστών.

Σαν παράδεισος

Άλλες πολύ γνωστές παραλίες βρίσκονται στα Χανιά: το Ελαφονήσι έχει κι αυτό τη δική του διάκριση καθώς είναι η 11η παραλία στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Χαρακτηριστικό της, όπως και στο Μπάλο είναι αυτό το ροζ χρώμα της άμμου που προέρχεται από σπασμένα κοχύλια που μπερδεύονται με το κύμα μέσα  στην άμμο. Όνειρο είναι η λέξη που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να μιλήσουν γι αυτή τη μοναδική παραλία. Για να πάτε θα χρειαστεί να καλύψετε μια απόσταση 75 χλμ. Νοτιοδυτικά των Χανίων. Στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων και ανάμεσα βρίσκονται τα ρηχά νερά της παραλίας.

Ο Μπάλος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα των Χανίων και σε απόσταση 55χλμ. Στη μοναδική αυτή παραλία μπορείτε να πάτε και οδικώς όμως υπάρχει απότομος χωματόδρομος προς το τέλος της διαδρομής και κάποια απόσταση που θα χρειαστεί να κάνετε με τα πόδια. Πιο εύκολα μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από τον Κίσσαμο για το Μπάλο που γίνονται διαδρομές πολύ συχνά.  Η ψιλή άμμος και τα ολοκάθαρα ρηχά νερά του Μπάλου, μαζί με την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας.

Τα Φαλάσαρνα είναι η τρίτη πιο γνωστή παραλία του νομού Χανίων. Είναι μια απίστευτη μεγάλη παραλία με βαθυγάλανα νερά και ψιλή χρυσλη αμμουδιά. Η έκταση της την κάνει πολλές φορές να μοιάζει άδεια παρότι κάθε μέρα συχνάζουν εκεί πολλοί ντόπιοι και τουρίστες. Και αυτή η παραλία βρίσκεται στα δυτικά των Χανίων σε απόσταση 55χλμ.

Παραλία Κρήτης

3) Για να δοκιμάσουμε γνήσια Κρητική Κουζίνα

Η Κρήτη φημίζεται και για τη πιάτα της αλλά και για τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα που παράγει. Εκλεκτό ελαιόλαδο και ελιές, μοναδικά τυριά όπως γραβιέρα και ξινομυζήθρα, μοναδικά παξιμάδια και φυσικά μεγάλη παραγωγή φρούτων, λαχανικών και μυρωδικών.

Η Κρητική γή παράγει και πολλών ειδών χορταρικά όπως σταμναγκάθι, γλυστρίδα, ζωχούς και φυσικά μόνο εκεί βρίσκεις φρέσκια κάππαρη και κρίταμο. Στη περιοχή ευδοκιμούν και πολλά αρωματικά λόγο καιρικών συνθηκών όπως είναι η ρίγανη, το θυμάρι, το χαμομήλι και η μέντα.

Κρητικά παραδοσιακά φαγητά τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε εφόσον βρεθείτε στο νησί είναι φυσικά οι χοχλιοί μπουμπουριστοί, τα γνωστά σε όλους μας σαλιγκάρια. Δοκιμάστε σιουφιχτά, τα δικά τους ζυμαρικά που τα φτιάχνουν πάντα φρέσκα και έχουν μια υπέροχη γεύση μέσα στην απλότητα τους. Άλλα γνωστά πιάτα είναι τα χανιώτικο μπουρέκι, το γαμοπίλαφο που σερβίρετε  στους γάμους, μαραθόπιτα και άλλα πολλά. Φαντάζομαι ότι σίγουρα έχετε όλοι δοκιμάσει σαλάτα ντάκο οπότε και δεν την προτείνω.

Οι Κρητικοί περισσότερο τρώνε αρνί και κατσίκι από χοιρινό και μοσχάρι. Και φυσικά πίνουν πολύ ρακί, πολύ ρακί όμως! Νιώστε και εσείς σα ντόπιοι! Επισκεφθείτε ένα παραδοσιακό καφενείο στα Χανιά και δεν θα χάσετε! Και δοκιμάστε όσα περισσότερα μπορείτε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις