Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ούρσουλα καρέκλα: Ο Τσαβούσογλου δεν ζητά συγγνώμη – “Δεν φταίει η Τουρκία”
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα καρέκλα: Ο Τσαβούσογλου δεν ζητά συγγνώμη – “Δεν φταίει η Τουρκία”

Ούρσουλα καρέκλα: Η αντιπαλότητα Μισέλ - Φον ντερ Λάιεν ευθύνεται, λένε στην Άγκυρα

Στην ΕΕ και την «αντιπαλότητα» μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχειρεί να πετάξει η Τουρκία το μπαλάκι των ευθυνών για το περίφημο πλέον sofagate. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας , Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του, στο καψόνι στην πρόεδρο της Κομισιόν, που βρέθηκε να περιμένει όρθια κατά τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα να της υποδείξουν που θα καθίσει, την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί μόνον γι’ αυτούς. Η Φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκε τελικά να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον Ερντογάν και τον Μισέλ, σ’ ένα περιστατικό που προκάλεσε σάλο στην Ευρώπη για την «τουρκική φιλοξενία» και τη στάση του Μισέλ.

Απαντώντας στην κατακραυγή ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες εις βάρος της χώρας του: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας», τόνισε. Κι υποστήριξε ότι «οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους».

Αλλά και η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah μεταδίδει επικαλούμενη πηγές από την Άγκυρα ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για το περιστατικό κι ότι οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου των Βρυξελλών είχαν υποδείξει πριν τη συνάντηση τις θέσεις των Ερντογάν, Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν.

Η αντιπαλότητα Μισέλ – Φον ντερ Λάιεν ευθύνεται, λένε στην Άγκυρα

Στο μεταξύ Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Middle East Eye, που εδρεύει στο Λονδίνο, αρνήθηκαν κάθε ευθύνη επιρρίπτοντας το φταίξιμο στην αντιπροσωπεία της ΕΕ και σε μια αντιπαλότητα μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν. Όπως είπε ένας εκ των Τούρκων αξιωματούχων συνεργάτες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν στη διευθέτηση των θέσεων των ηγετών πριν τη συνάντησή τους «αλλά δεν υπήρξε εκπρόσωπος από την ομάδα της Φον Ντερ Λάιεν, άρα δεν είχαμε τη δική τους άποψη».

Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε διαφορετική διευθέτηση των θέσεων στη διάρκεια του γεύματος με τον Ερντογάν να κάθεται απέναντι από τον Σαρλ Μισέλ και την Φον ντερ Λάιεν, αλλά η ομάδα του Μισέλ το απέρριψε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάθισε απέναντι από τον Τούρκο πρόεδρο και επικεφαλής της Κομισιόν ξανά στο πλάι. «Το μόνο που δέχθηκε η ομάδα του Μισέλ ήταν να δοθεί στην Φον ντερ Λάιεν ένα κάθισμα ίδιου τύπου και ύψους», είπε ο πρώτος Τούρκος αξιωματούχος. Κι ο δεύτερος συμπλήρωσε: «Αυτοί προκάλεσαν το πρόβλημα. Κουβάλησαν τις εσωτερικές τους διαμάχες στην Άγκυρα. Θα έπρεπε να είχαν οργανώσει καλύτερα αυτή την επίσκεψη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις