Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πορτογαλία κορονοϊός: “Άνοιξε” η χώρα κι… έτρεξαν στα γυμναστήρια!
ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία κορονοϊός: “Άνοιξε” η χώρα κι… έτρεξαν στα γυμναστήρια!

Πορτογαλία κορονοϊός - άρση μέτρων: Τα γυμναστήρια κι οι ταράτσες των καφέ κατακλύστηκαν στη Λισαβόνα

Για «θαύμα» κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ αναφερόμενα στην περίπτωση της Πορτογαλίας, που είχε τον περασμένο Ιανουάριο τη μεγαλύτερη ανά την υφήλιο αναλογία κρουσμάτων κορωνοϊού σε σχέση με τον πληθυσμό της. Οι Πορτογάλοι… ξεμυτίζουν για τα καλά, ενώ τα γυμναστήρια έχουν την τιμητική τους με την πλειοψηφία να επιλέγει… στροφή σε έναν ποιοτικό τρόπο ζωής. Τώρα η κατάσταση στη χώρα της Ιβηρικής είναι τόσο καλή, όσο σχεδόν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Με τα κρούσματα και τους θανάτους να υποχωρούν σταθερά εδώ και εβδομάδες η Πορτογαλία κατάφερε να εξελιχθεί σε πρότυπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να κάνει πλέον σημαντικά βήματα προς την ανάκαμψη με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Από τις αρχές της εβδομάδας εστιατόρια, καφετέριες και ταβέρνες υποδέχονται ξανά πελάτες για πρώτη φορά μετά από περίπου δυόμιση μήνες, ενώ υπό όρους ξανάνοιξαν καταστήματα με μέγιστο εμβαδόν 200 τ.μ., υπαίθριες αγορές, γυμναστήρια, γήπεδα τένις και γκολφ, μουσεία και πινακοθήκες και επαναλειτούργησαν και τα γυμνάσια.

Οι Πορτογάλοι βγήκαν από τα σπίτια τους

Οι Πορτογάλοι βγήκαν και πάλι από τα σπίτια τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους αφού το θερμόμετρο έδειχνε χθες γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου. Ειδικά τα γυμναστήρια κι οι ταράτσες των καφέ κατακλύστηκαν στη Λισαβόνα από διψασμένους για επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα πολίτες, που έκρυβαν τα χαμογελαστά τους πρόσωπα πίσω από μάσκες προστασίας. «Ήταν θλιβερό να αναγκαζόμαστε να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Η άθληση κάνει καλό στην υγεία!», είπε ένας νεαρός σε γυμναστήριο της πρωτεύουσας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVI24, και μια νεαρή δίπλα του συμπλήρωσε: «Εγώ έτρεχα από νωρίς το πρωί».

Την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία κι η Γερμανία, το lockdown παρατείνεται, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας – αν και παρέτεινε μέχρι τα μέσα του μήνα τους περιορισμούς διέλευσης από την Ισπανία – άναψε από την περασμένη Παρασκευή το πράσινο φως για το δεύτερο στάδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για δύο εβδομάδες με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα να αποδίδει το προσεκτικό αυτό βήμα στην πρόοδο που σημειώνει η χώρα στη μάχη με την πανδημία. Εκτός των άλλων οι περίπου 10,3 εκατ. Πορτογάλοι θα μπορούν πλέον να βγαίνουν από τα όρια των δήμων τους χωρίς να υποχρεούνται να επικαλεστούν λόγους ανάγκης.

Το σκληρό lockdown απέδωσε καρπούς

Το πρώτο βήμα για τη χαλάρωση των μέτρων είχε γίνει πριν από τρεις εβδομάδες στην Πορτογαλία με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων. Φυσικά, όλα αυτά δεν σημαίνουν επιστροφή στην κανονικότητα, αφού οι χώροι εστίασης λειτουργούν μόνον μέχρι τις 22:30 τις εργάσιμες μέρες και μπορούν να εξυπηρετούν τους έως και τέσσερις ανά τραπέζι πελάτες τους μόνον σε εξωτερικούς χώρους. Στα socila media όμως, οι Πορτογάλοι πανηγυρίζουν για τα γυμναστήρια, ένας τρόπος… εκτόνωσης, αναγκαίας όσο τίποτε άλλο μετά από ένα χρόνο lockdown και πολλά παραπάνω κιλά.

Τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας είχαν γονατίσει τον περασμένο Ιανουάριο με τα ΜΜΕ να αναφέρουν περιπτώσεις ασθενών, που διανυκτέρευαν μέσα σε ασθενοφόρα μέχρι να απελευθερωθεί κάποια κλίνη και τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου ΑΝMSP της χώρας, Ρικάρντο Μέξια, να περιγράφει τότε ως «απολύτως δραματική» την κατάσταση. Αλλά το lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση, το κλείσιμο καταστημάτων και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας απέδωσαν καρπούς, ώστε ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ να πέσει από περίπου χίλιους στους 117 και σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, το τελευταίο δεκαπενθήμερο να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μόλις 60,25 κάτοικοι ανά 100.000 από τον κορωνοϊό – από άνω των 1.600 στις αρχές του έτους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις