Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

17

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ερέτρια ηλεκτροπληξία: Πώς κάηκαν ζωντανοί από 20.000 volt οι τρεις εργάτες
ΕΛΛΑΔΑ

Ερέτρια ηλεκτροπληξία: Πώς κάηκαν ζωντανοί από 20.000 volt οι τρεις εργάτες

Ερέτρια ηλεκτροπληξία: Συνελήφθησαν ο εργοδηγός, ο μηχανικός και η επιβλέπουσα του έργου - Τα αίτια της τραγωδίας με τους εργάτες της ΔΕΗ στο Γυμνό Εύβοιας - "Καίγονταν σαν λαμπάδα" λένε οι κάτοικοι.

Σοκ και θρήνο προκάλεσε στο χωριό Γυμνό της Εύβοιας ο τραγικός θάνατος τριών εργατών που έχασαν την ζωή τους ακαριαία από ηλεκτροπληξία, ενώ έκαναν έργα για τη ΔΕΗ. Στον εισαγγελέα της Χαλκίδας οδηγούνται σήμερα λίγο μετά τις 10:00 το πρωί οι τρεις συλληφθέντες για το τραγικό δυστύχημα. Πρόκειται για τον εργοδηγό, τον υπεύθυνο μηχανικό του έργου, αλλά και την επιβλέπουσα στις εργασίες οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας.Η έρευνα για να διαλευκανθούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία με τους τρεις νεκρούς στο χωριό Γυμνό της Ερέτριας και τα αίτια που την προκάλεσαν παραμένει ακόμη σε εξέλιξη.

Νεκροί είναι ένας 45χρονος εναερίτης πατέρας τριών παιδιών, ένας 43χρονος και ένας 55χρονος επίσης πατέρας τριών παιδιών. Σημειώνεται ότι ο τέταρτος εργαζόμενος, που είναι τεχνικός 32 ετών, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Οι τεχνίτες βρίσκονταν από το πρωί της Πέμπτης στο χωριό για να πραγματοποιήσουν εργασίες στα καλώδια της ΔΕΗ. Εργάζονταν σε συνεργείο ιδιώτη εργολάβου που συνεργάζεται με τον ΔΕΔΔΗΕ και είχαν είχε πάει στο κέντρο του χωριού ώστε να επιδιορθώσουν βλάβη. Κατά τη διάρκεια εργασιών, οι τρεις εργάτες χτυπήθηκαν από το ρεύμα και σκοτώθηκαν ακαριαία. Εκτός από τους τρεις νεκρούς υπάρχει κι ένας ακόμη εργάτης ο οποίος είναι σοβαρά τραυματισμένος.

Τρεις συλλήψεις και κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Για το τραγικό περιστατικό, η Αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές, που μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πρόκειται για τον εργοδηγό, τον μηχανικό και την επιβλέπουσα του έργου. Κατηγορούνται μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση σωματικών βλαβών. Παράλληλα από την Αστυνομία γίνονται έρευνες για να διερευνηθεί εάν είχε ζητηθεί αρμοδίως να γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή για να προχωρήσουν οι εργασίες.

“Καίγονταν σαν λαμπάδα φωνάζοντας βοήθεια”

Οι κάτοικοι του Γυμνού στην Εύβοια είδαν μπροστά στα μάτια τους τρεις εργαζομένους να καίγονται ζωντανοί από 20.000 βολτ. Στον ΑΝΤ1 μίλησε κάτοικος της περιοχής της Ερέτριας. Περιέγραψε πώς οι άνδρες “καίγονταν σαν λαμπάδα” φωνάζοντας βοήθεια, ενώ το ρεύμα από τα καλώδια που είχαν πιαστεί στο γερανό, τους χτυπούσε.

“Ο ένας πάνω στη κολώνα, οι άλλοι δυο κάτω δίπλα στο φορτηγό. Κρέμασε το καλώδιο που πέρναγε ρεύμα. Σε μια στιγμή είχανε κάποια διακοπή ρεύματος και πέρναγε άλλη μια γραμμή που δεν είχε διακοπεί και ακούμπησε η μια γραμμή στην άλλη και τους χτύπησε ρεύμα. Οι δυο είναι Έλληνες και ο ένας είναι αλλοδαπός. Οι Έλληνες είναι περίπου 50 χρονών και ο αλλοδαπός είναι από ένα διπλανό χωριό. Δεν ήταν υπάλληλοι της ΔΕΗ .Ήταν του εργολάβου”, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Γυμνού.

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Εγκληματική αμέλεια

Για εγκληματική αμέλεια έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης για το τραγικό δυστύχημα που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (01/04) στην Ερέτρια, και εξέφρασε τη λύπη του και τα συλλυπητήρια του για τους τρεις εργάτες που σκοτώθηκαν, ενώ ανέφερε ότι ο τέταρτος ευτυχώς ξέφυγε τον κίνδυνο. Ο κ. Αδαμίδης υπογράμμισε ότι είναι όρος απαράβατος να υπάρχει διακοπή ρεύματος όταν γίνονται εργασίες και δεν επιτρέπεται να εργάζεται συνεργείο επί τάση. Τόνισε ότι τα μέλη του συνεργείου ήταν καταρτισμένα και είχαν εργαστεί για την αποκατάσταση των ζημιών στην πρόσφατη κακοκαιρία “Μήδεια”.

Αναφορικά με την τραγωδία στην Ερέτρια σημείωσε πως υπήρχε προγραμματισμός για εργασίες και είχε γίνει διακοπή από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί, προφανώς, όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, συνέχισαν για προγραμματισμό της επόμενης ημέρας. Μπορεί να εργάζονταν με διακοπή ρεύματος αλλά να έγινε ταλάντωση του σύρματος και να άγγιξε γραμμή με τάση 20.000 volt. Σίγουρα πρόκειται για εντατικοποίηση της εργασίας. Θυσιάστηκαν στον βωμό του κέρδους. Δεν υπάρχει κακιά στιγμή στο δυστύχημα. Τα αίτια διερευνώνται από Επιτροπή που συστάθηκε και το πόρισμα θα δώσει τις απαντήσεις σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, και εξέφρασε τη λύπη του και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των τριών εργαζομένων.

Πρόεδρος ηλεκτρολόγων: Η εκπαίδευση γίνεται πάνω στις κολώνες

Μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ηλεκτρολόγων Ελλάδας, Αλέκος Φλέγγας υποστήριξε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει 12 θανατηφόρα ατυχήματα ηλεκτρολόγων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά τις εργασίες δεν είχε γίνει διακοπή ρεύματος και, όπως είπε, υπάρχει ευθύνη γι’ αυτό. “Θα αποκαλυφθεί αν κάποιοι από τους τεχνικούς είχαν τις σχετικές άδειες και πόσο έμπειροι ήταν”, σχολίασε.

Τις ευθύνες τις καταλογίζει στον εργοδηγό, ενώ τόνισε πως τα αίτια θα διερευνηθούν. Μάλιστα αποκάλυψε πως πολλές φορές ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προσλαμβάνει ειδικευμένους, αντιθέτως η εκπαίδευση γίνεται πάνω στις κολώνες. “Η ηλεκτροπληξία είναι η δεύτερη αιτία ατυχήματος και θανάτου στην Ελλάδα”, κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις