Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ηλιοθεραπεία – κορονοϊός: Εκδρομή μετά από 114 μέρες στη ΜΕΘ!
ΚΟΣΜΟΣ

Ηλιοθεραπεία – κορονοϊός: Εκδρομή μετά από 114 μέρες στη ΜΕΘ!

Ηλιοθεραπεία - κορονοϊός: Ο Sendra και τα δύο αδέλφια του μολύνθηκαν με τον κοροναϊό τον περασμένο Νοέμβριο στην Καταλονία - αλλά μόνο ο Sendra έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο

Το ιατρικό προσωπικό βοήθησε τον Joan Soler Sendra, 63 ετών, να βρεθεί εκτός νοσοκομείου και να χαλαρώσει μπροστά από μια ηλιόλουστη ακτή. Αποτελεί την πρώτη του εκδρομή μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες σε εντατική περίθαλψη στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης del Mar. Ο Sendra και τα δύο αδέλφια του μολύνθηκαν με τον κορονοϊό τον περασμένο Νοέμβριο στην Καταλονία – αλλά μόνο ο Sendra έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο. Αφού τελικά κατάφερε να αναπνεύσει χωρίς αναπνευστική υποστήριξη αυτή την εβδομάδα, ο Sendra, ο ασθενής με τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στο θάλαμο, χρειαζόταν να κάνει ηλιοθεραπεία και να αναπνεύσει θαλασσινό αέρα.

«Για εμάς είναι μια ηθική κίνηση, μια ψυχολογική ώθηση», είπε ο αδελφός του Sendra, Jaume Soler, χαμηλώνοντας τη μάσκα του, έτσι ώστε ο Sendra, ο οποίος έχασε την ακοή του ως μωρό λόγω μηνιγγίτιδας, να μπορεί να διαβάσει τα χείλη του. Η Δρ. Andrea Castellvi, αναπληρώτρια επικεφαλής της υπηρεσίας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, μίλησε για «ώθηση ζωτικότητας και επιθυμία να συνεχίσουν να πολεμούν». Η Catellvi είπε ότι τα αρχικά συμπτώματα του Sendra ήταν παρόμοια με της γρίπης, αλλά επιδεινώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες λόγω υψηλού πυρετού και αδυναμίας του σώματος, που σημαίνει ότι δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει ούτε να αναπνεύσει μόνος του. «Αλλά τώρα προχωρούμε, σιγά-σιγά».

Ο ήλιος βοηθάει στην καταπολέμηση του ιού

Ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για την χλωρίδα και την πανίδα. Κύρια ευεργετική επίδραση του ήλιου στον άνθρωπο είναι η σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία των οστών. Συγκεκριμένα, η υπεριώδης ακτινοβολία μετατρέπει στο δέρμα την προβιταμίνη D3 σε βιταμίνη D3. Επίσης η ηλιακή ακτινοβολία βελτιώνει τον ψυχισμό του ανθρώπου και αυξάνει την ανθεκτικότητά του σε βακτηριακές μολύνσεις.

Σε έρευνα που έγινε με εντολή της Αμερικανικής Κυβέρνησης, βρέθηκε ότι ο ιός SARS- CoV-2, που βρίσκεται σε μη πορώδεις επιφάνειες, χρειάζεται 18 ώρες για να χάσει τη μισή ισχύ του σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, ενώ σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας ο χρόνος μειώνεται σε 6 ώρες. Όταν επιπλέον ο ιός εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία ή στο φως του ήλιου, τότε χάνει τη μισή ισχύ του μόλις σε 2 λεπτά. Τα παραπάνω ευρήματα είναι παρεμφερή και στην ατμόσφαιρα με την παρατήρηση ότι ο ιός στο έντονο φως του ήλιου χάνει τη μισή ισχύ του σε 90 δευτερόλεπτα!  Ιδιαίτερα στις μέρες μας φαίνεται ότι το φως του ήλιου συμβάλλει στην αποδυνάμωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις