Αθήνα

°C

Κυριακή

20

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος Κορυφής για Τουρκία: «Έτσι δεν αντιμετωπίζεται ο Ερντογάν»
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής για Τουρκία: «Έτσι δεν αντιμετωπίζεται ο Ερντογάν»

Σύνοδος Κορυφής για Τουρκία: «Αντί για κυρώσεις η ΕΕ δίνει κίνητρα»

«Πώς θα διαχειριστούμε την αυταρχική Τουρκία; Σε αυτό το ερώτημα δεν έδωσαν τελικά απάντηση οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής. Αντί για κυρώσεις η ΕΕ δίνει κίνητρα. Η τελική απόφαση για το αν η ΕΕ θέλει να προσεγγίσει ή όχι την Τουρκία μετατέθηκε για τον Ιούνιο», γράφει η γερμανική Zeit Online για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής σε δημοσίευμά της με τίτλο «Έτσι δεν αντιμετωπίζεται ο Ερντογάν»:

«Το πρόβλημα της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι ότι επιθυμεί μια εντελώς διαφορετική Τουρκία. Σαν τα παντρεμένα ζευγάρια όπου ένας σύντροφος θέλει να αλλάξει ριζικά τον άλλο. Για τους Ευρωπαίους ηγέτες υπάρχει η ιδανική Τουρκία, για την οποία και έφτιαξαν τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Για την άλλη, την πραγματική Τουρκία ωστόσο δεν έχουν απάντηση.

Ταγίπ Ερντογάν

Η ιδανική απέχει από την πραγματική Τουρκία

Εδώ και καιρό η Άγκυρα ελπίζει ότι η ΕΕ θα εμβαθύνει την τελωνειακή ένωση, θα δώσει πράσινο φως για εκατέρωθεν επισκέψεις σε ανώτατο επίπεδο και θα διευκολύνει την είσοδο Τούρκων στην ΕΕ. Όμως και η ΕΕ θέλει κάτι από την Τουρκία: Αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, επικαιροποίηση της προσφυγικής συμφωνίας του 2016 και τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη. Όμως η Άγκυρα κινείται νωχελικά.

Έναντι της Ελλάδας η Τουρκία δέχθηκε τουλάχιστον να ξεκινήσει και πάλι διάλογο. Και η Άγκυρα ωστόσο επιθυμεί μια νέα προσφυγική συμφωνία λόγω των χρημάτων αλλά και λόγω της επαπειλούμενης ανόδου των προσφυγικών ροών. Η Τουρκία ωστόσο προσπαθεί να πείσει ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται τη συμφωνία περισσότερο από ότι εκείνη.

Η ΕΕ θα πρέπει επομένως να αποδεχθεί ότι η ιδανική Τουρκία θα συνεχίσει να απέχει παρασάγγας από την πραγματική Τουρκία. Με κίνητρα για βελτίωση των διμερών σχέσεων όμως δεν πρόκειται να αλλάξει αυτός ο εταίρος.

Ταγίπ Ερντογάν
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις