Αφγανιστάν ΗΠΑ: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να επανακάμψουν.
Οι ΗΠΑ βιώνουν ένα δίλημμα όσον αφορά τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία τους, αυτόν στο Αφγανιστάν. Επισήμως βέβαια ο πόλεμος έχει λήξει το 2014, ωστόσο επτά χρόνια μετά σημαντικός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών βρίσκεται αγκιστρωμένος στη χώρα με το βαρύ… αντάρτικο παρελθόν. Οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν (1979-1989) στήριξαν τους αντάρτες μουτζαχεντίν με όπλα και εκπαίδευση. Αυτή όμως η τεχνογνωσία πολύ γρήγορα γύρισε έναντίον τους. Με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας και της καταδίωξης του Μπιν Λάντεν τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα το 2001 σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία Διαρκής Ελευθερία, που διήρκεσε μέχρι το 2014.
Η εισβολή υποστηρίχθηκε αρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά και αργότερα από ένα συνασπισμό από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών του ΝΑΤΟ. Επίσημος στόχος του πολέμου ήταν να εξαρθρώσει την Αλ Κάιντα και να της αρνηθεί μια ασφαλή βάση επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, εκδιώχνοντας παράλληλα τους Ταλιμπάν από την εξουσία. Ο στόχος θεωρήθηκε ότι επετεύχθη το 2014, η στρατιωτική παρουσία, ωστόσο, των ΗΠΑ συνεχίστηκε με την επιχείρηση Φρουρός της Ελευθερίας για την στήριξη της αστικής αφγανικής κυβέρνησης. Ένα από τα προεκλογικά συνθήματα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν και η αποχώρηση από το Αφγανιστάν, υπόσχεση που τήρησε μερικώς αποσύροντας μέρος των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.
Αφγανιστάν ΗΠΑ: Η διακυβέρνηση Μπάιντεν
Από την πλευρά του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν φάνηκε αρνητικός σε αυτή την προοπτική, ωστόσο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έρχονται να βάλουν φρένο σε αυτή την προοπτική. Συγκεκριμένα, προειδοποίησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν μέσα σε δύο έως τρία χρόνια, εάν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη χώρα πριν επιτευχθεί συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Αφγανιστάν ΗΠΑ: Η έγερση των Ταλιμπάν
Μια τέτοια κυριαρχία των Ταλιμπάν, προειδοποιούν, θα επέτρεπε στην αλ Κάιντα να ανασυγκροτηθεί στο Αφγανιστάν. Έτσι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλείται να αποφασίσει αν θα τιμήσει την προθεσμία της 1ης Μαΐου για την απόσυρση των εναπομείναντων 3.500 αμερικανών στρατιωτών, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2020 που σύναψε η κυβέρνηση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν. Ο ίδιος ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολη η τήρηση αυτής της προθεσμίας, που επίσης προβλέπει την αποχώρηση περίπου 7.000 συμμαχικών δυνάμεων, αλλά πρόσθεσε ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα έχουν αποχωρήσει τον επόμενο χρόνο. «Θα φύγουμε. Το ερώτημα είναι πότε θα φύγουμε» είπε.
Αφγανιστάν ΗΠΑ: Διαφωνίες και απειλές
Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ της παραμονής Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν χρησιμοποιούν την έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών για να υποστηρίξουν ότι οι στρατιώτες πρέπει να παραμείνουν πέρα από αυτήν την προθεσμία. Στον αντίποδα, οι Ταλιμπάν προειδοποιούν ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία της 1ης Μαΐου για την αποχώρησή τους.