Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά νέα – Βαρβιτσιώτης: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη μέθοδο μαστίγιο-καρότο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά νέα – Βαρβιτσιώτης: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη μέθοδο μαστίγιο-καρότο»

Ελληνοτουρκικά νέα - Βαρβιτσιώτης: Το δική του ανάγνωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για αυτά που προέκυψαν από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Το δική του ανάγνωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για αυτά που προέκυψαν από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Όπως εξήγησε, η Αθήνα επέβαλε τον ρυθμό της όσον αφορά τη Τουρκία χωρίς να ωραιοποιεί την κατάσταση και εξήγησε ότι χρειάζεται ψυχραιμία.

Εξήγησε παράλληλα, πως η Ελλάδα πράγματι χρησιμοποιεί τη μέθοδο μαστίγιο-καρότο και αυτό γιατί η Αθήνα θέλει να υπάρχει το πλαίσιο των κυρώσεων στο τραπέζι όμως πιστεύει και θέλει να διατηρήσει τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά έχει καταφέρει να αναδείξει τη στάση της Τουρκίας σε ένα ζήτημα ευρωτουρκικό και όχι περιφερειακό, ενώ αποκάλυψε πως ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μίλησε στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου για τη στάση της Τουρκίας σημειώνοντας πως η στάση της Άγκυρας τον έχει προβληματίσει όπως και της Ρωσίας και της Κίνας.

Για τα επόμενα βήματα Αθήνας-Άγκυρας ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι θα γίνει η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Δένδια-Τσαβούσογλου, ενώ ο τρίτος γύρος των διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέμεινε στο γραφείο του περιμένοντας το τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη ζεστάνει το κλίμα για την επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μπάιντεν είχε επικρίνει την στάση της Τουρκίας για την αγορά των S400 και για τις ευρύτερες κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην συνομιλία διάρκειας 30 λεπτών με τον κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Ουάσινγκτον στην Ελλάδα την οποία χαρακτήρισε κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Άλλωστε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αμερικανική ηγεσία αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της Ελλάδας στα Δυτική Βαλκάνια και την κομβική σημασία για την σταθερότητα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους ηγέτες που δέχεται πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την πρόσκληση που γίνεται μόλις δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπάιντεν και βλέπουν την ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων. Όχι μόνο για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων αλλά και την μεγαλύτερη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων οι οποίες αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις