Αθήνα

°C

Κυριακή

20

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος Κορυφής ΕΕ σήμερα: «Η ΕΕ δεν δίνει λευκή επιταγή στην Τουρκία»
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ σήμερα: «Η ΕΕ δεν δίνει λευκή επιταγή στην Τουρκία»

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ σήμερα: Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία.

Τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών, επιβεβαιώνει η Κοινή Δήλωση των 27 της ΕΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε. Αναφορές υπάρχουν και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Μετά την παρέμβαση Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής (η οποία αναμένεται περί τις 22:00 ώρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών.

Διχασμός στη Σύνοδο για τα εμβόλια: «Πάγωσε» το θέμα ο Μισέλ, θα το συζητήσουν αργότερα

Μακρά αναμένεται να είναι η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής με το φλέγον ζήτημα των εμβολίων να διχάζει τους «27». Όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές στο Twitter, ανάμεσά τους ο Jorge Valero του Euractiv και ο Thomas Mayer της Der standard, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «πάγωσε» τη συζήτηση για τα εμβόλια λόγω διαφωνιών και πέρασε στα άλλα θέματα της ατζέντας, όπως αυτό της Τουρκίας όπου και υιοθετήθηκε το κείμενο συμπερασμάτων.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το θέμα των εμβολίων θα συζητηθεί αργότερα. Το Bloomberg, επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν τις συνομιλίες μετέδωσε ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς απείλησε με βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει κατηγορήσει την ΕΕ ότι διεξήγαγε ένα «παζάρι» για δόσεις εμβολίων και ορισμένες κυβερνήσεις εξασφάλισαν μυστικές συμφωνίες. Η αυστριακή κυβέρνηση είχε προτείνει την ανακατανομή 10 εκατ. δόσεων Pfizer-BioNtech μεταξύ των δυσαρεστημένων έξι χωρών, με χώρες όπως η Γερμανία και η Μάλτα, να μην λάβουν καμία από αυτές.

Σύνοδος Κορυφής
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις