Αθήνα

°C

Παρασκευή

07

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κάθισμα Κολοκοτρώνη – που βρίσκεται: Ένα σημείο με τεράστια ιστορία
ΕΛΛΑΔΑ

Κάθισμα Κολοκοτρώνη – που βρίσκεται: Ένα σημείο με τεράστια ιστορία

Κάθισμα Κολοκοτρώνη - που βρίσκεται: Μερικά μέρη της Ελλάδας γέννησαν τους ήρωες που πολέμησαν για την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους.

Οι μάχες που δόθηκαν για την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους ήταν πολλές και σπουδαίες με τους ήρωες που πολέμησαν να τιμούνται από γενιές σε γενιές για το θάρρος και το κουράγιο που έδειξαν. Μεγάλες ιστορικές στιγμές, μονές που έγιναν κρυφά σχολειά και καταφύγια των αγωνιστών. Και από την άλλη υπάρχουν και οι τόποι που γέννησαν τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πολλά σημεία δε, έχουν τη δική τους ιστορία που έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε. Όπως για παράδειγμα ποιο είναι το περίφημο κάθισμα του Κολοκοτρώνη  και πού βρίσκεται αυτό. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι ο ήρωας που έμεινε όσο λίγοι στην ιστορία για την ανδρεία, το θάρρος και τον ηρωισμό του. Το Κάθισμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, λοιπόν, αποτελεί ένα σημείο ιστορικής σημασίας καθώς εκεί ο Γέρος του Μοριά έστησε το παρατηρητήριο του. Από εκεί ο ίδιος μεθόδευσε την Άλωση της Τρίπολης έχοντας μια επιβλητική θέα σε ολόκληρη την πόλη και άρα τον έλεγχο των γεγονότων. Το σημείο με την πέτρα η οποία στην πραγματικότητα αναφέρεται ως κάθισμα βρίσκετα λίγη μόλις ώρα μακριά από την Τρίπολη.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην Επανάσταση

Ο Γέρος του Μοριά, όπως αποκαλείται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συμμετέχει και μάλιστα πρωταγωνίστησε Πρωταγωνίστησε σε πολλές επιχειρήσεις του απελευθερωτικού αγώνα. Ξεχωρίζει νίκη στο Βαλτέτσι, η άλωση της Τριπολιτσάς, η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια όπου και διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο. Δεν είναι τυχαίο ότι αναδείχθηκε σε αρχιστράτηγο της Πελοποννήσου. Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι (13 Μαΐου 1821), στην άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822), όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο, αφού πρυτάνευσαν η ευφυΐα και η τόλμη του στρατηγικού του νου. Οι επιτυχίες αυτές τον ανέδειξαν σε αρχιστράτηγο της Πελοποννήσου. Στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, πολλές φορές[εκκρεμεί παραπομπή] προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους αντιπάλους, αλλά παρόλα αυτά δεν απέφυγε τη ρήξη. Μετά από ένοπλες συγκρούσεις, ο ίδιος και ο γιος του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο Ναύπλιο.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Γνωστή είναι και η αναφορά του Κολοκοτρώνη στα απομνημονεύματά του σχετικά με την κατάληψη της Τριπολιτσάς:

Όταν έμβηκα εις την Τριπολιτσά, με έδειξαν τον Πλάτανο εις το παζάρι όπου εκρέμαγαν τους Έλληνας. Αναστέναξα και είπα: «Άιντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμάσθηκαν εκεί», διέταξα και το έκοψαν. Ο Κολοκοτρώνης διοικούσε τα στρατεύματα με ιδιοφυή τρόπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιούσε τις τακτικές του κλεφτοπολέμου, ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται το στράτευμα στην αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου. Ενδεικτικό της δυσκολίας του αγώνα του 1821 είναι το παρακάτω απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του:

O Ιμπραΐμης μου επαράγγειλε μια φορά διατί δεν στέκω να πολεμήσωμεν (κατά μέτωπον). Εγώ του αποκρίθηκα, ας πάρη πεντακόσιους, χίλιους, και παίρνω και εγώ άλλους τόσους, και τότε πολεμούμε, ή αν θέλη ας έλθη και να μονομαχήσωμεν οι δύο. Αυτός δεν με αποκρίθηκε εις κανένα. Και αν ήθελε το δεχθή το έκαμνα με όλην την καρδιάν, διότι έλεγα αν χανόμουν, ας πήγαινα, αν τον χαλούσα, εγλύτωνα το έθνος μου.

Δείτε ακόμη:

Δ. Παπαστεργίου: Η Ελλάδα μπαίνει στην ψηφιακή εποχή έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών
Γιώργος Πατούλης: Σεβαστείτε αυτή τη δύσκολη οικογενειακή στιγμή και το παιδί μου
Αισιοδοξία από Τζανάκη: Μετά τις 15 Απριλίου η μείωση στα κρούσματα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις