Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

24

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν – Ευρώπη: Στο επίκεντρο Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειος
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Ευρώπη: Στο επίκεντρο Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειος

Ερντογάν - Ευρώπη: Η τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα περίπου μια εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης - 26ης Μαρτίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τα θέματα της ατζέντας να επικεντρώνεται στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «συζήτησαν για το τι ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας».

Παράλληλα, «η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας». «Οι πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα περίπου μια εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης – 26ης Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει έκθεση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ερντογάν Μισέλ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις