Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νησιά Ελλάδας για διακοπές: Ποιο έχει μια εκκλησία για κάθε ημέρα του έτους
ΕΛΛΑΔΑ

Νησιά Ελλάδας για διακοπές: Ποιο έχει μια εκκλησία για κάθε ημέρα του έτους

Νησιά Ελλάδας για διακοπές: Είναι από τους πιο δημοφιλής προορισμούς των Κυκλάδων.

Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα άσπρα σπιτάκια και τα μπλε παράθυρα γοητεύει κάθε χρόνο τους τουρίστες. Όμως ποιο είναι το νησί που έχει 365 εκκλησίες για κάθε μία ημέρα του έτους; Ο λόγος που αυτό το νησί των Κυκλάδων βρίθει από εκκλησίες είναι ότι στο νησί της Ίου, οι παραδόσεις διαδραματίζουν ενεργό ρόλο μέχρι και σήμερα. Οι κάτοικοί του νησιού φροντίζουν για τη συντήρησή τους και περιποιούνται τον περιβάλλοντα χώρο. Πολλές από τις εκκλησίες του έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες ως ιστορικά μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου. Η αρχιτεκτονική τους είναι λίγο πολύ η ίδια σε όλες, αλλά η αξία τους ανεκτίμητη. Διαθέτουν στην κορυφή τους θόλο και είναι σε ορθογώνιο σχήμα. Στο εσωτερικό τους είναι λιτά φτιαγμένες με λιγοστές καρέκλες  και εικόνες, ενώ εξωτερικά είναι ασβεστωμένες.

Η “Νιος” όπως την ονομάζουν και οι ντόπιοι, είναι ένας δημοφιλής προορισμός για μικρούς και μεγάλους, όλων των ηλικιών. Συνεπώς, η παράδοση θέλει να έχει τόσες πολλές εκκλησίες ίσως και περισσότερες ξεχωρίζοντας από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Η πιο γνωστή είναι η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, η οποία δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο της Χώρας. Πολλοί μάλιστα λένε, με χιούμορ, ότι άλλα τόσα είναι και τα κέντρα διασκέδασης που μπορεί να επιλέξει κανείς να πάει το καλοκαίρι. Η Ίος πήρε το όνομα της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Σύμφωνα, όμως, με μια άλλη άποψη το όνομά του το νησί το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες.

Εκκλησία

Παραλίες

Η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού είναι ο Μυλοπότας, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Χώρα, ενώ άλλες ωραίες παραλίες είναι το Μαγγανάρι, ο Γιαλός, το Κολιτσάνι, η Κουμπάρα, ο Κάλαμος, το Σαπουνόχωμα, η παραλία του Παπά, η παραλία της Ψάθης και η Αγία Θεοδότη. Επίσης υπάρχουν πολλές μικρότερες παραλίες, η πρόσβαση των οποίων είναι αρκετά δύσκολη. Ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να κάνει θαλάσσια σπορ. Windsurfing, wake-boarding, τζετ – σκι, καταδύσεις, ακόμα και kitesurfing είναι κάποια από αυτά. Στο Μυλοπότα και το Μαγγανάρι αλλά και στο Λιμάνι, λειτουργούν οργανωμένες επιχειρήσεις τέτοιου είδους.

Επιπλέον, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ίου (που δεν λειτουργεί) στεγάζεται στην οικία του Γάλλου σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών Jean Marie Drot. Στην περιοχή Τσουκαλαριά υπάρχει από το 1997 ανοιχτό θέατρο, χωρητικότητας 1000 θέσεων, που πήρε το όνομα του Οδυσσέα Ελύτη. Προβλέπεται επίσης να λειτουργήσει το Μουσείο Γαϊτη-Σίμωση, κοντά στο θέατρο Ελύτη.

Δείτε ακόμη:

Οι 10 ελληνικοί προορισμοί που πρέπει να πάμε μετά την πανδημία
Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα «πάρκα τσέπης» της Αθήνας μέσω Reuters
Πώς θα κάνουμε διακοπές το καλοκαίρι – Oι προβλέψεις για τον τουρισμό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις