Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / Ντάβαρης 1821: Τα Μεσόγεια στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ντάβαρης 1821: Τα Μεσόγεια στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα

Ντάβαρης 1821: Η συμμετοχή των Μεσογειτών στην απελευθέρωση της Αθήνας και την υπόλοιπη επανάσταση.

Ο Γιάννης Ντάβαρης υπήρξε πρόκριτος στην περιοχή της Παιανίας, που τότε έφερε το όνομα Λιόπεσι, και πρωτοκαπετάνιος των Μεσογείων Αττικής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Γεννήθηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 1775 και του 1780 και ήταν γιος του Σταύρου Ντάβαρη. Αδερφός του ήταν ο παπα Νικολός Ντάβαρης, πρόκριτος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αντιπρόσωπος των Μεσογειτών στην δημογεροντία των Αθηνών. Από αυτόν έμαθε ανάγνωση και γραφή, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και εν τέλει στα 1819 τον διαδέχθηκε ως προεστώς των Μεσογειτών στην αθηναϊκή δημογεροντία. Τότε ήταν που ξεκίνησε τις διεργασίες για την προετοιμασία των Μεσογειτών στον αγώνα της Επανάστασης.

Το 1821 τον βρίσκει να έχει ήδη στρατολογήσει ικανό σώμα ενόπλων. Με αυτό συμμετέχει ως πρωτοκαπετάνιος των χωριών της Αττικής -μαζί με τους οπλαρχηγούς Μελέτη Βασιλείου από τη Χασιά και Αναγνώστη Κιουρκατιώτη από το Μενίδι – στην απελευθέρωση των Αθηνών και την πρόσκαιρη πολιορκία της Ακρόπολης. Έκτοτε συνέχισε να μάχεται υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο (μάχη του Δαδίου, κ.α.) και Γιάννη Γκούρα και ύστερα από αγώνες και φονικές μάχες πολλών μηνών στην Αττική με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη, ο ηρωϊκός Ντάβαρης ευρίσκεται μαζί με άλλους δεκατρείς καπεταναίους πάνω στην Ακρόπολη, που παραδόθηκε τελικά στους Έλληνες πολιορκητές στις 10 Ιουνίου 1822.

Αθήνα προεπαναστατικά

Ντάβαρης 1821: Απόσυρση από την ενεργό δράση

Ευρισκόμενος σε μια ηλικία που για τα δεδομένα της εποχής ήταν μεγάλη, ο Ντάβαρης παραδίδει την αρχηγία του μεσογείτικου πολεμικού σώματος στον συμπολεμιστή ανιψιό του Αναγνώστη Γιάννη Ντάβαρη, επίσης φημισμένο οπλαρχηγό της Αττικής και μετέπειτα βαθμοφόρο υπολοχαγό της φάλαγγας. Το 1827 ύστερα από την κυριαρχία του Κιουταχή στην Αττικοβοιωτία και την ανακατάληψη της Ακρόπολης από τους Τούρκους ο Γιάννης Ντάβαρης ακολούθησε τη φυγή των κατοίκων στα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου και πέθανε -κατά βάσιμη εκδοχή στον Πόρο- μετά την απελευθέρωση μεταξύ 1831-32. Το 2004 ο δήμος Παιανίας, τιμώντας τη μνήμη του ανήγειρε ανδριάντα του Ντάβαρη στην κεντρική πλατεία του.

Αθήνα προεπαναστατικά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις