Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελασσόνα σεισμός ζημιές: 520 από τα 841 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα
ΕΛΛΑΔΑ

Ελασσόνα σεισμός ζημιές: 520 από τα 841 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα

Ελασσόνα σεισμός ζημιές: Σε εξέλιξη οι εντατικοί έλεγχοι κτιρίων.

Σε εξέλιξη οι εντατικοί έλεγχοι κτιρίων, στις πληγείσες περιοχές από το σεισμό των 6 ρίχτερ στην Ελασσόνα, από τους μηχανικούς του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτήρια:

-Από αυτές 841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
-Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.
-Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.
-Έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκινά σήμερα τη μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό. Οι έλεγχοι στις περιοχές που επλήγησαν στους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου γίνονται από κλιμάκιο 114 μηχανικών, που κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους μετά τον ισχυρό μετασεισμό

Μία ακόμη δύσκολη νύχτα έξω από τα σπίτια τους πέρασαν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών γύρω από την Ελασσόνα, μετά τον δεύτερο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και εν μέσω συνεχόμενων μικρότερων μετασεισμών, που έχουν ήδη ξεπεράσει τους 20. Ο νέος σεισμός, μία ημέρα μετά τα 6 Ρίχτερ της Τετάρτης, εκτός από επιπλέον ζημιές, προκάλεσε αγανάκτηση σε εκατοντάδες οικογένειες που για δεύτερη ημέρα χθες διανυκτέρευσαν σε σκηνές και ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας καθώς τα σπίτια τους είτε κατέρρευσαν είτε κρίθηκαν ακατάλληλα.

Εκτός από το θέμα της στέγασης, οι κάτοικοι κυρίως στα χωριά Μεσοχώρι, Δαμάσι, Αμούρι και Μαγούλα έχουν να αντιπαλέψουν το νυχτερινό ψύχος αλλά και την διακοπή της ηλεκτροδότησης και την ακαταλληλότητα του νερού. Χωρίς ρεύμα βρίσκονται τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον χθεσινό σεισμό.

Εκτός από τα επιπλέον πρακτικά προβλήματα, ωστόσο, ο νέος μεγάλος σεισμός των 5,9 Ρίχτερ που που σημειώθηκε 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας στις 20:38 την Πέμπτη έφερε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους που βλέπουν το μαρτύριό τους να μην έχει τέλος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις