Αθήνα

°C

Τετάρτη

21

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετέωρα πτώση βράχων: «Από θαύμα γλίτωσαν σπίτια»
ΕΛΛΑΔΑ

Μετέωρα πτώση βράχων: «Από θαύμα γλίτωσαν σπίτια»

Μετέωρα πτώση βράχων: Νέος ισχυρός μετασεισμός 5,9 ρίχτερ ''χτύπησε'' χθες το βράδυ την Ελασσόνα.

Νέος ισχυρός μετασεισμός 5,9 ρίχτερ ”χτύπησε” χθες το βράδυ την Ελασσόνα ενώ ακολούθησαν και άλλοι στη συνέχεια. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Αττική ενώ όπως ήταν φυσικό στις ευρύτερες περιοχές δημιουργήθηκαν νέες καταστροφές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Μετεώρων, Θεόδωρος Αλέκος, από ”θαύμα” γλίτωσαν τα πρώτα σπίτια της παλιάς πόλης της Καλαμπάκας, από τους βράχους που αποκολλήθηκαν.

«Έχουν αποκολληθεί κάποια βράχοι από την πλευρά της Αϊάς που είναι ο πιο ψηλός βράχος των Μετεώρων. Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν ζημιές κι αυτό γιατί στους πρόποδες υπάρχει ένα μικρό αλσύλλιο, που συγκράτησε όλα τα κομμάτια των βράχων που αποκολλήθηκαν, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν τα πρώτα σπίτια της παλιάς Καλαμπάκας, τα οποία είναι στο σημείο εκείνο. Έξι Μοναστήρια είναι πάνω στους βράχους, μίλησα με τον Σεβασμιότατο και με ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» ανέφερε ο δήμαρχος Μετεώρων.

Αναφορικά με τις καταγραφές ζημιών σε σπίτια που βρίσκονται σε ορεινά χωριά, είπε: «Αυτή την ώρα μαζί με τον αντιδήμαρχο και τέσσερα συνεργεία μηχανικών είμαστε στον πρώην δήμο Τυμφαίων και καταγράφουμε τις ζημιές που προκάλεσε ο χθεσινός μετασεισμός στα χωριά Λογγάς, Γερακάρι, Φλαμπουρέσι, Κονισκός και Φωτεινό. Στον πρώτο σεισμό δεν έπαθαν τίποτα, ενώ αυτή την ώρα παρουσιάζουν πολλές κατοικίες ρωγμές, με αποτέλεσμα κάποια από τα σπίτια ίσως να πρέπει να κριθούν ακατοίκητα. Μέχρι το βράδυ θα έχει γίνει όλη η καταγραφή και ίσως να πρέπει να δοθεί οικονομική ενίσχυση».

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους μετά τον ισχυρό μετασεισμό

Μία ακόμη δύσκολη νύχτα έξω από τα σπίτια τους πέρασαν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών γύρω από την Ελασσόνα, μετά τον δεύτερο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και εν μέσω συνεχόμενων μικρότερων μετασεισμών, που έχουν ήδη ξεπεράσει τους 20. Ο νέος σεισμός, μία ημέρα μετά τα 6 Ρίχτερ της Τετάρτης, εκτός από επιπλέον ζημιές, προκάλεσε αγανάκτηση σε εκατοντάδες οικογένειες που για δεύτερη ημέρα χθες διανυκτέρευσαν σε σκηνές και ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας καθώς τα σπίτια τους είτε κατέρρευσαν είτε κρίθηκαν ακατάλληλα.

Εκτός από το θέμα της στέγασης, οι κάτοικοι κυρίως στα χωριά Μεσοχώρι, Δαμάσι, Αμούρι και Μαγούλα έχουν να αντιπαλέψουν το νυχτερινό ψύχος αλλά και την διακοπή της ηλεκτροδότησης και την ακαταλληλότητα του νερού. Χωρίς ρεύμα βρίσκονται τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον χθεσινό σεισμό.

Εκτός από τα επιπλέον πρακτικά προβλήματα, ωστόσο, ο νέος μεγάλος σεισμός των 5,9 Ρίχτερ που που σημειώθηκε 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας στις 20:38 την Πέμπτη έφερε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους που βλέπουν το μαρτύριό τους να μην έχει τέλος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις