Αθήνα

°C

Πέμπτη

22

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γιουβάλ Νόα Χαράρι πανδημία: Η επιστήμη θριάμβευσε, η πολιτική απέτυχε
ΚΟΣΜΟΣ

Γιουβάλ Νόα Χαράρι πανδημία: Η επιστήμη θριάμβευσε, η πολιτική απέτυχε

Γιουβάλ Νόα Χαράρι πανδημία: Η χρονιά της πανδημίας υπό ευρεία οπτική ενός καταξιωμένου ιστορικού. 

Αναλύοντας την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ο βραβευμένος Ισραηλινός ιστορικός και ακαδημαϊκός Γιουβάλ Νόα Χαράρι, συγγραφέας των καινοτόμων βιβλίων «Homo Sapiens» και «Homo Deus», μιλάει για τα μαθήματα που μας δίδαξε το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού. Ο Χαράρι επισημαίνει πως οι επιδημίες δεν είναι πλέον ανεξέλεγκτες δυνάμεις της φύσης, καθώς η επιστήμη τις έχει καταστήσει διαχειρίσιμες προκλήσεις. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι τόσοι θάνατοι που σημειώθηκαν οφείλονται στις κακές πολιτικές αποφάσεις. Όπως εξηγεί, εντός λίγων μηνών έγινε σαφές ποια θα ήταν τα μέτρα που θα επιβράδυναν και θα σταματούσαν την αλυσίδα της μόλυνσης. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, άρχισε η μαζική παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων και, όπως σημειώνει, στον πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και παθογόνων, ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν υπήρξε τόσο ισχυρή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι άνευ προηγουμένου επιστημονικές και τεχνολογικές επιτυχίες δεν ήταν αρκετές για να λύσουν τα προβλήματα που έφερε η κρίση της Covid. Η πανδημία μετατράπηκε από φυσική καταστροφή σε πολιτικό δίλημμα, αναφέρει. Επιπλέον, ο Χαράρι υπογραμμίζει ότι πολλοί πολιτικοί απέτυχαν στο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τέως Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ καθώς και τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρο, οι οποίοι αρνήθηκαν να ακούσουν τις συμβουλές των ειδικών και έδωσαν τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας.

Πινακίδα

Γιουβάλ Νόα Χαράρι πανδημία: Απουσία ενιαίου σχεδίου δράσης

Όπως αναφέρει ο Χαράρι, οι δύο λαϊκιστές πολιτικοί δεν υιοθέτησαν κάποιο ενιαίο σχέδιο δράσης, ενώ σαμπόταραν τις προσπάθειες της πολιτείας και των τοπικών αρχών για αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας. Η αμέλεια και η ανευθυνότητα των κυβερνήσεων Τραμπ και Μπολσονάρο είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους από Covid, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί, προσθέτει.

Κορονοϊός

 

Γιουβάλ Νόα Χαράρι πανδημία: Τα μαθήματα που μας δίδαξε η πανδημία

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ισραηλινός ιστορικός αναφέρει ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, οφείλουν να συμφωνήσουν στο ότι η πανδημία μας δίδαξε τουλάχιστον τρία κύρια μαθήματα:

  • Πρώτον, είναι αναγκαίο να προστατευτούν οι ψηφιακές υποδομές, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν σωτήριες εν μέσω της πανδημίας αλλά παράλληλα θα μπορούσαν να γίνουν σύντομα πηγή μιας ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής.
  • Δεύτερον, κάθε χώρα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως αναφέρει, μερικές φορές τόσο οι πολιτικοί όσο και οι ψηφοφόροι δείχνουν να αγνοούν το προφανές αυτό μάθημα.
  • Τρίτον, θα πρέπει να καθιερωθεί ένα ισχυρό παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και πρόληψης των πανδημιών.
Κορονοϊός

 

Γιουβάλ Νόα Χαράρι πανδημία: Μια ανθρώπινη αποτυχία

Ο Χαράρι επισημαίνει ότι ο σκελετός ενός τέτοιου συστήματος υπάρχει ήδη στη μορφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διάφορων άλλων θεσμών. Αλλά η χρηματοδότηση που στηρίζει αυτό το σύστημα είναι ανεπαρκής και δεν έχει σχεδόν καμία πολιτική στήριξη, σημειώνει. Τέλος, σημειώνει ότι αν η Covid εξακολουθήσει να εξαπλώνεται και το 2021 και να προκαλεί τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων ή ακόμη και αν μια πιο θανατηφόρα πανδημία πλήξει τον πλανήτη το 2030, δεν θα είναι ούτε μια ανεξέλεγκτη καταστροφή ούτε θεία τιμωρία. Θα είναι μια ανθρώπινη αποτυχία και  -πιο συγκεκριμένα- μια πολιτική αποτυχία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις