Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καρτέλ Μεξικό: Συνελήφθη στις ΗΠΑ η σύζυγος του «Ελ Τσάπο»
ΚΟΣΜΟΣ

Καρτέλ Μεξικό: Συνελήφθη στις ΗΠΑ η σύζυγος του «Ελ Τσάπο»

Καρτέλ Μεξικό: Η σύζυγος του «Ελ Τσάπο» κατηγορείται πως πλημμύρισε την αγορά των ΗΠΑ με κάθε είδους ναρκωτικές ουσίες.

Η ιστορία του Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» είναι λίγο πολύ γνωστή. Γεννήθηεκ ως Χοακίν Αρκιβάλντο Γκουσμάν Λοέρα και έλαβε το προσωνύμιο «Ελ Τσάπο», που σημαίνει «μικρούλης, κοντός», λόγω του μικρού ύψους του. Γεννήθηκε στην Σιναλόα στο Μεξικό νωρίς νωρίς στη ζωή του ασχολήθηκε με το εμπόριο. Στα μέσα της δεκαετίας του ίδρυσε το δικό του καρτέλ της Σιναλόα που μετέφερε κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνη, μαριχουάνα και ηρωίνη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ο Γκουσμάν ήταν σύμφωνα με το Forbes ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, μεταξύ των ετών 2009 και 2013, ενώ η υπηρεσία DEA (Drug Enforcement Administration) των ΗΠΑ εκτιμά ότι είχε επιρροή και πλούτο παρόμοια με του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Ο Γκουσμάν συνελήφθη για πρώτη φορά στη Γουατεμάλα το 1993, παραπέμφθηκε και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή στο Μεξικό για δολοφονίες και εμπόριο ναρκωτικών. Δωροδόκησε τους φύλακες και δραπέτευσε από την ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας που ήταν έγκλειστος, το 2001. Ως δραπέτης είχε ως αποτέλεσμα να επικηρυχθεί με το ποσό των 8.8 εκατομμυρίων δολαρίων από το Μεξικό και τις ΗΠΑ για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του, και τελικά συνελήφθη στο Μεξικό το 2014. Δραπέτευσε πριν από την επίσημη καταδίκη του το 2015, μέσω σήραγγας 1,5 χιλιομέτρων κάτω από το κελί του. Συνελήφθη ξανα το 2016 και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα χρόνο αργότερα, όπου βρέθηκε ένοχος για μια σειρά από ποινικές πράξεις που σχετίζονται με την ηγεσία του καρτέλ Σιναλόα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ελ Τσάπο

Καρτέλ Μεξικό: Και η σύζυγος στο κόλπο

Σύζυγος του «Ελ Τσάπο» είναι η Έμμα Κορονέλ Αϊσπούρο, 31 ετών σήμερα και άλλοτε νικήτρια διαγωνισμού ομορφιάς. Η Αϊσπούρο συνελήφθη τη Δευτέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, καθώς τη βαρύνουν υποψίες πως ενέχεται σε εμπορία ναρκωτικών, ανακοίνωσαν οι αρχές των ΗΠΑ. Η Αϊσπούρο, που έχει διπλή υπηκοότητα, μεξικανική και αμερικανική, είναι 32 χρόνια νεότερη του «Ελ Τσάπο» και κατηγορείται πως ενέχεται σε δίκτυο που πλημμύρισε την αγορά των ΗΠΑ με ουσίες, από ποσότητες κοκαΐνης ως μαριχουάνας και από την ηρωίνη ως τις μεθαμφεταμίνες.

Σύμφωνα με δικόγραφο που αναφέρεται στις κατηγορίες σε βάρος της, φέρεται επίσης να συμμετείχε στην εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση για την απόδραση του άντρα της τον Ιούλιο του 2015 από μεξικανική φυλακή, αντάξια χολιγουντιανής ταινίας. Για να αποδράσει ο «Ελ Τσάπο» σκάφτηκε στοά ενάμισι χιλιομέτρου ως το κελί του, εφοδιασμένη με ράγες και άλλα μέσα. Η αποκάλυψη των λεπτομερειών της απόδρασης ήταν οδυνηρό πλήγμα για τις μεξικανικές αρχές. Το ζευγάρι απέκτησε το 2012 δίδυμα κορίτσια, γεννημένα στην Καλιφόρνια (νότιες ΗΠΑ).

Έμμα Κορονέλ Αϊσπούρο

 

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) είχε αναλάβει να διενεργήσει έρευνα για τη νεαρή, η οποία παρακολούθησε σχεδόν όλες τις ακροαματικές διαδικασίες της δίκης του συζύγου της το 2019. Η αμερικανική δικαιοσύνη ελάχιστες επαφές της επιτρέπει με τον άντρα της — της έχει απαγορεύσει να τον επισκέπτεται στη φυλακή, ενώ έχει απαγορευθεί επίσης να μιλούν στο τηλέφωνο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις