Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά τώρα – Γαλάζια Πατρίδα: Η Τουρκία βγάζει για άσκηση πλοία σε Αιγαίο και Μεσόγειο
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά τώρα – Γαλάζια Πατρίδα: Η Τουρκία βγάζει για άσκηση πλοία σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά τώρα - Γαλάζια Πατρίδα: Την ετήσια άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, η οποία θα διεξαχθεί από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Την ετήσια μεγάλη άσκηση Γαλάζια Πατρίδα ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, η οποία θα διεξαχθεί από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η ετοιμότητα των μονάδων και πλοίων υπό την διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων. Κατά την άσκηση θα λάβουν μέρος 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα ενώ θα δοκιμαστούν οι δυνατότητές των μονάδων για κοινές ναυτικές επιχειρήσεις με στόχο την αύξηση της ετοιμότητας μάχης τους.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής ταχύτητας

Θα συμμετάσχουν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής ταχύτητας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως στόχοι, ενώ θα πραγματοποιούνται και πυροβολισμοί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πραγματικό περιβάλλον επιχείρησης.

Ελληνοτουρκικά τώρα: Τσεσμέ και προκλήσεις Ερντογάν

Την ώρα που το Τσεσμέ βρίσκεται ανάμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο πραγματοποιώντας υδρογραφικές έρευνες ο Ερντογάν προκαλεί και πάλι με νέες εμπρηστικές δηλώσεις. “Η επιθυμία και η προσπάθειά τους να μας αιχμαλωτίσουν στην Ανατολία ξεκίνησε με την κατοχή της Σμύρνης. Είχαν σκοπό την πλήρη εκκαθάρισή μας, όμως αυτή η προσπάθειά τους είχε έληξε με την απογοήτευσή τους στα νερά του Κόλπου της Σμύρνης”, υποστήριξε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.

Περίπου ένα χρόνο πριν, η Τουρκία άνοιγε τα σύνορά της και έστελνε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. Ο Ερντογάν τη Δευτέρα σε διαδοχικές του ομιλίες θυμήθηκε τα τεκταινόμενα πέρυσι ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα άσκησε βία εναντίον των προσφύγων. Κατηγόρησε την ΕΕ πως στέλνει 3 δισεκ. ευρώ βοήθεια στην Ελλάδα για 100.000 πρόσφυγες ενώ δεν κάνει το ίδιο για την Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητήσει εκ νέου περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ έκανε ισχυρισμούς για βύθιση σκαφών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ρητορικές που είχε αφήσει πίσω του το 2020.

Παράλληλα, προανήγγειλε και την άφιξη του τέταρτου γεωτρύπανου στην Τουρκία. “Η Τουρκία  θα διαθέτει δύο σεισμογραφικά σκάφη και τέσσερα γεωτρύπανα και θα συνεχίσει τις έρευνές της”, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίζει πού ακριβώς. Οι νέες προκλήσεις έρχονται την ώρα που η Αθήνα περιμένει την απάντηση της Άγκυρας για την ημερομηνία του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να επαναλαμβάνει ότι η έξοδος του Τσεσμέ στο Αιγαίο είναι μια αχρείαστη ενέργεια.

Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος βρίσκεται εντός της παράνομης NAVTEX, δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, και παρακολουθείται διακριτικά από σκάφος του λιμενικού. Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό.

Τουρκία: Το πρώτο μήνυμα από ΗΠΑ

Τα πρώτα μηνύματα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική έστειλε από την Ουάσινγκτον στους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μέσω τηλεδιάσκεψης.   Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ,, ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή του ΝΑ Αιγαίου. “Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, άλλα και σοβαρή πρόκληση” ανέφερε δε.  Ο κ. Μπλίνκεν έκανε ειδική αναφορά και στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.  Παράλληλα, ζήτησε κοινή στρατηγική της ΕΕ στα θέματα της περιοχής μας και προσέγγιση όσον αφορά τα θέματα της Κίνας και τη Ρωσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις