Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πότε θα τελειώσει η πανδημία – ΠΟΥ: Καλύτερη η κατάσταση, ανησυχούν οι μεταλλάξεις
ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΧΡΗΣΤΑΚΗ

Πότε θα τελειώσει η πανδημία – ΠΟΥ: Καλύτερη η κατάσταση, ανησυχούν οι μεταλλάξεις

Πότε θα τελειώσει η πανδημία - ΠΟΥ: Ο Χανς Κλούγκε μιλώντας στο δανέζικο κρατικό δίκτυο DR είπε ότι η Covid-19 θα εξακολουθεί να επικρατεί το 2021 - Στο 2024 τοποθετεί το τέλος του εφιάλτη ο καθηγητής Χρηστάκης

Στις αρχές του επόμενου έτους τοποθετεί το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη προσθέτοντας πάντως ότι δεν θεωρεί ότι θα είναι αναγκαίοι οι περιορισμοί μέχρι τότε. Ο Χανς Κλούγκε μιλώντας στο δανέζικο κρατικό δίκτυο DR είπε ότι η Covid-19 θα εξακολουθεί να επικρατεί το 2021 αλλά θα είναι πιο διαχειρίσιμη σε σχέση με το 2020, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu. Υπογραμμίζοντας ότι τα χειρότερα σενάρια ανήκουν στο παρελθόν, ο Κλούγκε είπε ότι οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες πληροφορίες για τον ιό σε σχέση με το 2020. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον του. «Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι αναγκαίοι οι περιορισμοί. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα», είπε.

Ο Κλούγκε εμφανίστηκε εξάλλου καθησυχαστικός απέναντι στις μεταλλάξεις, λέγοντας πως είναι φυσιολογικό για τον ιό να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα άτομα που μολύνει, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν ανησυχεί από την ραγδαία εξάπλωσή τους. Προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί κατά της Covid-19 λόγω των ταχέως διαδεδομένων τύπων του ιού, είπε ότι τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν με βάση τις νέες μεταλλάξεις εάν είναι απαραίτητο και δεν χρειάζεται να τα παράγουν από την αρχή. Τόνισε επίσης ότι οι μεταλλάξεις δεν θα κάνουν τον ιό ανεξέλεγκτο, αλλά σημείωσε ότι οι χώρες των οποίων τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται ήδη υπό πίεση θα μπορούσαν να υποστούν ακόμη μεγαλύτερη, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να ληφθούν πολύ σοβαρά οι μεταλλάξεις.

Κορίτσια με μάσκες στο γρασίδι

Πότε θα τελειώσει η πανδημία: Πιο απαισιόδοξος ο καθηγητής Χρηστάκης

Πάντως, με συνέντευξη του στο CNN ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Yale, Νικόλας Χρηστάκης εξέφρασε πρόσφατα την άποψη ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει έως το 2024. Συγκεκριμένα, ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, διαιρεί την επιδημία του κορωνοϊού σε τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι η άμεση, που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021, η ενδιάμεση, που θα κρατήσει μέχρι τα τέλη του 2023 και η μετά τη πανδημία περίοδο που θα ξεκινήσει «περίπου» το 2024. Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή, κατά διάρκεια της άμεσης φάσης της πανδημίας βιώνουμε το βιολογικό και επιδημιολογικό σοκ που προκαλεί ο κορωνοϊός».

Κατά τη φάση αυτή ο ιός εξαπλώνεται διαρκώς μέχρι το σημείο όπου θα μολυνθούν αρκετοί άνθρωποι και φθάσουμε το όριο της αποκαλούμενης φυσικής ανοσίας της αγέλης. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία καλούμαστε να ζούμε σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει και να φοράμε μάσκες, να κρατάμε κοινωνικές αποστάσεις και να κλείνουμε κατά διαστήματα επιχειρήσεις και σχολεία.

«Σε περιόδους πανδημίας είναι σύνηθες οι άνθρωποι να στρέφονται συνήθως στη θρησκεία, να κλείνονται στα σπίτια τους, γίνονται πιο απόμακροι. Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος, μέχρι τα τέλη του 2021, προτού φθάσουμε σ’ αυτό το σημαντικό ορόσημο της ανοσίας της αγέλης, είτε με φυσικό τρόπο, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, ή τεχνηέντως μέσω των εμβολιασμών», αναφέρει ο κ. Χρηστάκης.

Γιατρός με μάσκα και προσωπίδα

Για κάθε άτομο που πεθαίνει από την πανδημία, πιθανώς άλλοι πέντε να αποκτήσουν σοβαρή αναπηρία

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του καθηγητή Χρηστάκη, ο οποίος το 2009 συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Time ανάμεσα στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του κόσμου, κατά την ενδιάμεση περίοδο θα πρέπει να επανακάμψουμε όχι από τις βιολογικές ή τις επιδημιολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά από τον ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό του αντίκτυπο.

«Για κάθε άτομο που πεθαίνει από την πανδημία, πιθανώς άλλοι πέντε να αποκτήσουν σοβαρή αναπηρία, εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν διαρκή ιατρική φροντίδα ακόμη κι όταν θα αφήσουμε πίσω μας την άμεση επίπτωση της πανδημίας: τη θνητότητα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστάκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Χρηστάκης, έχοντας κατανοήσει στην πράξη τη σπουδαιότητα της επιστήμης στην καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας απειλής ίσως δούμε την αναγκαιότητά της και σε άλλους τομείς, όπως στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή είναι πιθανόν, μακροπρόθεσμα, να δούμε μία «ανανεωμένη εκτίμηση, ένα ενδιαφέρον, μια στήριξη σε επιστημονικά εγχειρήματα».

«Συνδυάζοντας, λοιπόν, όλα αυτά φτάνουμε στα τέλη του 2023 όταν θα μπούμε στην μετά την πανδημία περίοδο», υπογραμμίζει. «Πιστεύω ότι η περίοδος αυτή θα είναι κάπως σαν εκείνη της δεκαετίας του 1920 μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πανδημία της λεγόμενης Ισπανικής Γρίπης». Κατά τον κ. Χρηστάκη, όλες οι δυσκολίες, τα προβλήματα και οι αλλαγές που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα προηγούμενα χρόνια θα παύσουν.

Απομάκρυνση από τη θρησκεία, σεξουαλική απελευθέρωση

Ως εκ τούτου οι άνθρωποι δεν θα στρέφονται πλέον τόσο στη θρησκεία, θα επιδιώκουν να κοινωνικοποιηθούν σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια, αθλητικές και πολιτικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Μπορεί να δούμε και κάποια σεξουαλική απελευθέρωση ενώ υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ, όπως οι χειραψίες επί παραδείγματι στις δυτικές κοινωνίες, ή συγκεκριμένοι τύποι μη αναγκαίων επαγγελματικών ταξιδιών, ή συγκεκριμένοι τρόποι παροχής ιατρικής φροντίδας, όπως και η τηλεργασία.

«Αν με ρωτήσετε, τι μου δίνει ελπίδα μπαίνω στον πειρασμό να αναφέρω ένα ανέκδοτο που αναφέρουν συχνά γιατροί – κάπως κυνικό και απαισιόδοξο εν προκειμένω – ότι “όλες οι αιμορραγίες σταματούν κάποια στιγμή”. Οι πανδημίες, λοιπόν, πάντα σταματούν, αλλά συχνά αφού έχουν στοιχίσει πολλές ζωές. Έρχονται κατά κύματα και κάποια στιγμή εξαφανίζονται», αναφέρει ο κ. Χρηστάκης.

«Έτσι είναι πολύ αισιόδοξος ότι θα βγούμε στην άλλη πλευρά του τούνελ. Όσο σοβαρή κι αν είναι η απειλή του κορωνοϊού η μοίρα του είναι στο τέλος να γίνει ενδημικός, σαν ένας κοινός ιός γρίπης, κυκλοφορώντας ανάμεσά μας και προκαλώντας στο τέλος σχετικά ήπια συμπτώματα, αλλά επηρεάζοντάς μας για πάντα».

Ζευγάρι με μάσκες
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις