Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αντισυνταγματική η απαγόρευση κυκλοφορίας: Απόφαση βόμβα στη Βάδη – Βυρτεμβέργη
ΚΟΣΜΟΣ

Αντισυνταγματική η απαγόρευση κυκλοφορίας: Απόφαση βόμβα στη Βάδη – Βυρτεμβέργη

Αντισυνταγματική η απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ακύρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας προχώρησε Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, κρίνοντας πως ο φόβος αύξησης των κρουσμάτων δεν είναι επαρκής για γενικευμένα μέτρα.

Έχει περάσει ένας χρόνος που η ανθρωπότητα βρίσκεται στη δίνη του εφιάλτη της πανδημίας του κορονοϊού, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – ανάμεσά τους νέοι – ένας ασύλληπτος αριθμός επιχειρήσεων παραμένει με κατεβασμένα ρολά, η φτώχεια απειλεί τους πάντες και μόνη χαραμάδα αισιοδοξίας ο εμβολιασμός. Τα αλλεπάλληλα lockdown, έχουν βυθίσει τους πολίτες στην κατάθλιψη και η αγωνία για το “αύριο” ολοένα και μεγαλώνει… Θα είναι ο κόσμος αυτός που ξέραμε, μετά την περιβόητη ανοσία της αγέλης; Ο αιφνιδιασμός κράτους και πολιτών μπροστά σε έναν άγνωστο εχθρό και ο τρόμος που προκάλεσαν οι εκατόμβες νεκρών στην Ιταλία και την Ισπανία συνέβαλαν στην αποδοχή των περιοριστικών μέτρων και στην αναγνώριση της συμβατότητάς τους με τη συνταγματική τάξη. Όμως, σήμερα, παρότι τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι δεν παρουσιάζουν αισθητή μείωση, αμφισβητείται αν το lock down αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή.

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες ανά τον κόσμο, υποστηρίζουν πως οι περιορισμοί στην ελευθερία της μετακίνησης επηρεάζουν σειρά δικαιωμάτων, όπως η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, το δικαίωμα της συνάθροισης, η συνδικαλιστική ελευθερία και η θρησκευτική λατρεία, ενώ κάποια άλλα περιορίζονται ανεξάρτητα από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως η οικονομική ελευθερία, η επιχειρηματική ελευθερία, η ελευθερία της έκφρασης και η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

man graphic wooden door

Απόφαση βόμβα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Στο πλαίσιο αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας προχώρησε στην ακύρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, κρίνοντας πως ο φόβος αύξησης των κρουσμάτων δεν είναι επαρκής για γενικευμένα μέτρα. Σύμφωνα με την απόφαση “βόμβα”, «δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς» και κρίθηκε «απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις».

Πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση η οποία ορίζει πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας αίρεται από τις 11 Φεβρουαρίου, γεγονός που συνεπάγεται πως η απαγόρευση εφαρμόστηκε μέχρι τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης και στη συνέχεια καταργήθηκε. Σε αυτό κατέληξε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βάδης – Βυρτεμβέργης ακυρώνοντας απόφαση της τοπικής κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, κάνοντας δεκτή την προσφυγή μίας γυναίκας από την πόλη Τύμπινγκεν.

Αναμένεται να εκδοθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων αναφέρονται σε αυτήν. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από την «Deutsche Welle», η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε ολόκληρο το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, κρίνεται «απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις», ενώ δεν θεωρείται επαρκής τεκμηρίωση «ο φόβος για μία εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων».

woman wearing oxygen mask graffiti on plank wall

Ολλανδία: Δικαστήριο της Χάγης έκρινε παράνομη τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε τους πολίτες της Ολλανδίας να συνεχίσουν να τηρούν τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ότι στερείται νομικής θεμελίωσης. Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση της Ολλανδίας, μετά την εντολή δικαστηρίου της Χάγης στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο ισχύει από τον Ιανουάριο, ο Ρούτε είπε πως η κυβέρνησή του θα εφεσιβάλει την απόφαση και πως το μέτρο σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο.

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου της Ολλανδίας

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η κυβέρνηση της Ολλανδίας παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης. Η απόφαση χαρακτηρίζεται «ιστορική» από την ομάδα «αλήθειας για τον ιό» που βρίσκεται πίσω από την προσφυγή, με τις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό να είναι συνεχείς τον τελευταίο μήνα.

«Δεν σκεφτήκαμε ούτε λεπτό να αποσύρουμε τη νυχτερινή απαγόρευση, καθώς είναι απλά απαραίτητη» είπε ο κ. Ρούτε, που περιέγραψε την απόφαση αυτή ως οπισθοδρόμηση. Το υπουργικό του συμβούλιο σπεύδει πλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, να φέρει νέο νόμο για την απαγόρευση.

woman in black hijab and abaya
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις