Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο επεισόδια: Προσαγωγές στην Αθήνα και επιθέσεις με μολότοφ στη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο επεισόδια: Προσαγωγές στην Αθήνα και επιθέσεις με μολότοφ στη Θεσσαλονίκη

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο επεισόδια: 52 προσαγωγές στην Αθήνα, επιθέσεις αντιεξουσιαστών στην Θεσσαλονίκη.

Πενήντα δύο άτομα από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, πολλά από τα οποία φέρονται να ενεπλάκησαν σε επεισόδια και συγκεκριμένα στις επιθέσεις με καδρόνια και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων,  προσήχθησαν στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας όπου εξετάζονταν ως τις πρωινές ώρες, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε αντίστοιχα επεισόδια συνελήφθη μια 18χρονη. Τις ίδιες ώρες τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια της Αθήνας και μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ στη Θεσσαλονίκη διατάχθηκε και πειθαρχική έρευνα για βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και «απεικονίζει αστυνομικούς να ασκούν βία κατά ατόμων».

Ως ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις συγκεντρώσεις στο άμεσο μέλλον για τον ίδιο λόγο- αντίθεση  στο    νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ καθώς επίσης και στην ίδρυση ειδικής αστυνομικής ομάδας στα πανεπιστήμια- θεωρείται από τους επιτελείς της Αστυνομίας το γεγονός ότι άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου επετέθησαν στη Θεσσαλονίκη κατά των αστυνομικών με βόμβες μολότοφ τύπου cobra.

πανεκπαιδετικο αθηνα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο επεισόδια: Ένας διαφορετικός τύπος μολότοφ

Πρόκειται για μολότοφ, που πήρε το όνομα του φιδιού λόγω της μεγάλης ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει. Η μολότοφ-κόμπρα, όπως τη «βάφτισαν» οι Ιταλοί «εφευρέτες» της, στην απλή μορφή της, αποτελείται από πλαστικό μπουκάλι των 500 ή 750 ml, το οποίο περιέχει υγρή αμμωνία, μικρή ποσότητα βενζίνης και μικρά κομμάτια φελιζόλ. Γύρω από το μπουκάλι τοποθετείται μια συστοιχία από κροτίδες, μία εκ των οποίων διαθέτει φιτίλι ή βαρελότο. Στη μορφή αυτή ο χρήστης της βόμβας βάζει φωτιά στο φιτίλι, με αποτέλεσμα η μολότοφ να σκάει είτε στον αέρα είτε στο οδόστρωμα. Το σύννεφο φωτιάς που δημιουργείται «καταβρέχει» τον στόχο (αστυνομικός συνήθως).

Τα εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά, πέφτουν στο πρόσωπο ή κολλάνε στα ρούχα του στόχου. Μέσα στις μολότοφ-κόμπρα τοποθετούνται κάποιες φορές και σκάγια, βίδες ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία τη στιγμή της έκρηξης εκτοξεύονται σε ακτίνα 30 μέτρων.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο επεισόδια: Ανακοινώσεις για τα γεγονότα από τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις

Συγκεκριμένα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, παρέθεσε τα πάρα κάτω, από τη δική της πλευρά:  «13.00 ώρα  (Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021), πραγματοποιήθηκε συνάθροιση  περίπου 5.000  ατόμων, στο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, μέχρι το χώρο μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκεί ομάδα περίπου  200 διαδηλωτών, αποσπάσθηκε από το σώμα της πορείας και επιτέθηκε με κοντάρια στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους απώθησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και παρακωλυθεί η διεξαγωγή της πορείας . Τo κύριο σώμα των διαδηλωτών παρέμειναν στο σημείο επί μία ώρα και αποχώρησαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου.

Στο ύψος των Προπυλαίων άτομα που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας επιτέθηκαν εκ νέου με ρίψη μολότοφ και απωθήθηκαν με την αναγκαία χρήση δακρυγόνων. Τραυματίσθηκαν 3 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για τραυματισμούς ιδιωτών. Ακολουθεί σε παράρτημα κατάλογος με τα Σωματεία, Συλλόγους και Οργανώσεις που είχαν απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για συμμετοχή στη συνάθροιση.

συλλαλητηριο πανεκπαιδ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο επεισόδια: Η ανακοίνωση της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τα ακόλουθα: «Την 12.00 ώρα (Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021), πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση περίπου 1.500 ατόμων, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς (Άγαλμα Βενιζέλου) και ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη. Η πορεία κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου σημειώθηκαν σταδιακές αποχωρήσεις. Εκεί, ομάδα 400 περίπου ατόμων έχοντας καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπων επιτέθηκαν με μολότοφ, πέτρες, ξύλινα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

Στη συνέχεια η πορεία διασπάστηκε σε δύο μπλοκ , εκ των οποίων ένα κινήθηκε στις οδούς Καραολή Δημητρίου, Αντιγονιδών, Εγνατία και το δεύτερο στις οδούς Αγίου Δημητρίου, Αριστοτέλους, Ολύμπου, Αγνώστου Στρατιώτου, Άγαλμα Βενιζέλου, όπου ενσωματώθηκαν σε ενιαίο μπλοκ (600) περίπου ατόμων. Σε εκείνο το σημείο πραγματοποιήθηκε επίθεση με μολότοφ κατά των αστυνομικών οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Τα άγνωστα άτομα έρριψαν συνολικά δεκαπέντε 15 αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές (μολότοφ τύπου κόμπρα), ενώ προκλήθηκε θραύση μιας ασπίδας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης και θραύση υαλοπίνακα καταστήματος από άγνωστα άτομα που αποχωρούσαν.

συλλαλητηριο θεσσαλονικη

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο επεισόδια: Σύλληψη 18χρονης

Συνελήφθη 18χρονη ημεδαπή γατί συμμετείχε σε ομάδα ατόμων που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Τέλος σχετικά με βίντεο, που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και απεικονίζει αστυνομικούς να ασκούν βία σε βάρος ατόμων, στην οδό Ολύμπου – Τάσκου Παπαγεωργίου και Τοσίτσα ανακοινώνεται ότι διεξάγεται διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης.

Δείτε ακόμη:

Σοκ από ΠΟΕΔΗΝ: 40χρονη παρέλυσε μετά το εμβόλιο
Στο τραπέζι η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας -“Δεν φτάνουν 2,5 εβδομάδες lockdown”
Δύο νεκροί στην οδό Αχαρνών – Η τροχαία αναζητά στοιχεία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις