Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία διάστημα: Στη Σελήνη το 2023
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία διάστημα: Στη Σελήνη το 2023

Τουρκία διάστημα: Υπολογίσιμη δύναμη και στο διάστημα θέλει να καταστήσει την Τουρκία ο Ερντογάν με αφετηρία το 2023.

Η φιλοδοξία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταστεί ο σπουδαιότερος Τούρκος της νεότερης εποχής και να υπερκεράσει τη φήμη και αυτού του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ, δεν είναι κρυφή. Έχοντας ως ορόσημο τα 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, που συμπληρώνονται το 2023, ο Ερντογάν έχει προβεί σε παντοειδείς ενέργειες σε όλους τους τομείς, προκειμένου να γίνει προβολή ισχύος της Τουρκίας γενικά, αλλά και του ίδιου ειδικότερα. Ως υπέρμαχος των απανταχού μουσουλμάνων προχώρησε σε παρεμβάσεις υπέρ των Ουιγούρων στην Κίνα, των μουσουλμάνων του Κασμίρ στην Κίνα και των Ροχίνγια στη Βιρμανία δημιουργώντας προστριβές με τις εν λόγω χώρες. Σε γεωπολιτικό επίπεδο προσπαθεί να διασφαλίσει τον «ζωτικό χώρο» της Τουρκίας, με εμφανείς ή αφανείς επεμβάσεις στη Συρία, το Βόρειο Ιράκ, τον Καύκασο και τη Λιβύη.

Με τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» έρχεται σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ και τη Σομαλία και έχει στρατιωτική παρουσία σε πολλά μέρη του πλανήτη. Είναι εμφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της τη δημοκρατία και να ξαναφορέσει το ένδυμα της αυτοκρατορίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα σχέδια του «Σουλτάνου» να καταστήσει την Τουρκία υπολογίσιμη δύναμη και στο διάστημα, κατακτώντας αρχικά τη Σελήνη.

Ερντογάν

Τουρκία διάστημα: Προσελήνωση μέχρι το 2023

«Ο πρώτος μας στόχος είναι να προσεληνωθούμε μέχρι το 2023, στην 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι οι μηχανικοί και επιστήμονές μας θα καταφέρουν να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη, κατά την παρουσίαση του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος της Τουρκίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και ένα δεύτερο στάδιο, το 2028, στο οποίο στόχος είναι η Τουρκία να έχει καταστεί αυτοδύναμη, κατασκευάζοντας τους δικούς της πυραύλους. Εφόσον το πετύχει, όπως είπε, θα ανήκει πλέον στο μικρό κλαμπ των χωρών που θα είναι σε θέση να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες στη Σελήνη και να τις αξιοποιεί για την ανάπτυξη νέων και πρωτοπόρων τεχνολογιών.

Τουρκία διάστημα: Δορυφόροι παντού

Ο Ερντογάν δεν έμεινε όμως εκεί και ανέβασε τον πήχη πιο ψηλά, στοχεύοντας να καταστήσει την Τουρκία υπολογίσιμη δύναμη στη μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος. «Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα κλάδο παγκόσμιας εμβέλειας, ο οποίος θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στο πεδίο της ανάπτυξης των δορυφόρων της επόμενης γενιάς», υπογράμμισε ο ίδιος. Με τον τρόπο αυτό, «θα ανοίξουμε τον δρόμο για την ανάπτυξη των δικών μας συστημάτων και εφαρμογών πλοήγησης στους τομείς της άμυνας, της γεωργίας, της πολεοδομικής συγκρότησης και των αυτόνομων (χωρίς οδηγούς) οχημάτων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέροντας ακόμη την μετεωρολογία και την αστρονομία ως τομείς στους οποίους επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει η Τουρκία.

Τουρκικός διαστημικός πύραυλος

 

Τουρκία διάστημα: Και διαστημικός σταθμός

Ο Ερντογάν έκανε, μάλιστα, λόγο και για την εγκατάσταση ενός διαστημικού σταθμού-παρατηρητηρίου, ενδεχομένως με δυνατότητα ανθρώπινης παρουσίας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητες της Τουρκίας. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και ενός εγχώριου δορυφόρου νέας γενιάς – του IMECE – οι δοκιμές του οποίου θα ξεκινήσουν σύντομα. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη εκτοξεύσει και θέσει σε τροχιά επτά δορυφόρους – κάτι που, ανάμεσα στα άλλα, της προσφέρει και σημαντικά πλεονεκτήματα σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς οι σύγχρονοι πόλεμοι κρίνονται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τη συλλογή πληροφοριών και εικόνων όσο και από τα «έξυπνα» οπλικά συστήματα που πλήττουν με ακρίβεια τους στόχους τους, καθοδηγούμενα από συντεταγμένες που δίνουν οι δορυφόροι.

Τουρκία διάστημα: Και η Ελλάδα;

Άμεσος κίνδυνος από τη διαστημική… δραστηριότητα της Τουρκίας δεν φαίνεται να υπάρχει για την Ελλάδα. Από την άλλη, μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να προσέξουμε το θέμα της κατασκοπίας, των πληροφοριών δηλαδή, που θα μπορούν να αντλούν για τις θέσεις και τη διάταξη των ελληνικών στρατευμάτων οι Τούρκοι μέσω των δορυφόρων τους, καθώς και τη δυνατότητα παρεμβολής στις επικοινωνίας που δυνητικά θα έχουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις