Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φλόριντα δηλητηρίαση: Απίστευτη απόπειρα από χάκερ
ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα δηλητηρίαση: Απίστευτη απόπειρα από χάκερ

Φλόριντα δηλητηρίαση: Χάκερ προσπάθησε να αυξήσει την περιεκτικότητα του νερού σε υδροξείδιο του νατρίου και να δηλητηριάσει μια πόλη.

Στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της παγκόσμιας ηλεκτρονικής διασύνδεσης τα πάντα είναι πιο εύκολα, αλλά ταυτόχρονα και πιο… επικίνδυνα. Τα προσωπικά μας δεδομένα συχνά γίνονται «βορά» επιτήδειων που έχουν τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις. Τι γίνεται όμως όταν εκτίθεται μια ολόκληρη πόλη; Στην πόλη Όλντμαρ στη Φλόριντα των ΗΠΑ κατοικούν περίπου 15.000 άνθρωποι. Αυτούς έβαλε στο στόχαστρο ένας χάκερ, που αφού απέκτησε πρόσβαση στο σύστημα ύδρευσης της πόλης, επιχείρησε στη συνέχεια να παροχετεύσει σε αυτό δηλητήριο.

Ο χάκερ -για τον οποίο οι αρχές δεν ξέρουν εάν είναι Αμερικανός ή ξένος- κατάφερε να αυξήσει την περιεκτικότητα του νερού σε υδροξείδιο του νατρίου, μια ένωση που χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να ελέγξει την οξύτητα σε νερού, αλλά σε μεγάλες ποσότητες γίνεται τοξική και επικίνδυνη. Ωστόσο, ένας εργαζόμενος αντιλήφθηκε εγκαίρως την παρέμβαση του χάκερ και αντέστρεψε τη διαδικασία. Ο εργαζόμενος υποστήριξε ότι μια πρώτη απόπειρα παρέμβασης στο σύστημα ύδρευσης είχε γίνει το πρωί της Τρίτης, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος πίστεψε ότι οφειλόταν σε κάποιο λάθος.

Χάκερ

Φλόριντα δηλητηρίαση: Δεύτερη προσπάθεια

Όμως, εντός της ημέρας, ο χάκερ κατάφερε να αυξήσει την περιεκτικότητα του νερού σε υδροξείδιο του νατρίου από τις 100 δόσεις ανά εκατομμύριο στις 11.100 (δόσεις ανά εκατομμύρια). Συνήθως, η ουσία αυτή χρησιμοποιείται σε υγρά καθαριστικά σωλήνων και είναι ιδιαίτερα διαβρωτική. Όμως, στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα και τα μάτια, προσωρινή απώλεια των μαλλιών, βλάβες στο στόμα, στο στομάχι και το λαιμό, αλλά και εμετό, διάρροια και ναυτία. Ευτυχώς, η έγκαιρη παρέμβαση του εργαζομένου πρόλαβε τις καταστροφικές συνέπειες θα μπορούσε να έχει η κυβερνοεπίθεση. Όπως επισημαίνει το BBC, η πρόσβαση στο σύστημα ύδρευσης μέσω υπολογιστών έχει προσωρινά απενεργοποιηθεί.

Τάμπλετ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις