Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

13

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία Λιβύη: «Βόμβα» από τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία Λιβύη: «Βόμβα» από τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης

Τουρκία Λιβύη: «Η Τουρκία έχει τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσει τους Λίβυους να πετύχουν τους πραγματικούς στόχους τους», τόνισε ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Και εκεί που οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης για την ανάδειξη μεταβατικής λιβυκής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, έδειξε λίγο «φως» και για την Ελλάδα, έσκασε η «βόμβα». Αιτία της σχετικής ελληνικής αισιοδοξίας ήταν το γεγονός πως πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου αναδείχτηκε ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι, πρώην διπλωμάτης από τη Βεγγάζη και επί χρόνια πρεσβευτής της Λιβύης στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, πρώην μηχανικός από τη Μιζράτα, και πρόεδρος του κινήματος Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος») έσπευσε να μας προσγειώσει απότομα.

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος και έχει τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσει τους Λίβυους να πετύχουν τους πραγματικούς στόχους τους», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός. Μάλιστα την επομένη της εκλογής του παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, στο οποίο μίλησε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, τη δημιουργία ειρηνικού κλίματος στη χώρα, τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και τη νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας – Λιβύης.

Μένφι

Τουρκία Λιβύη: Κυβέρνηση σε τρεις εβδομάδες

«Το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης έχει σχηματισθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλη τη Λιβύη. Ως εκ τούτου, είναι αντιπροσωπευτικό όλων των γεωγραφικών περιοχών, φυλών και τμημάτων της Λιβύης», είπε ο Ντμπεϊμπά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνονται στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τρεις εβδομάδες, η οποία θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο της Λιβύης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Ντμπεϊμπά απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν το υπουργικό συμβούλιό του θα περιλαμβάνει ονόματα από την πρώην κυβέρνηση, λέγοντας πως «Μπορεί να είναι. Θα είμαστε τεχνοκρατική κυβέρνηση και όποιος έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του θα βρίσκεται μεταξύ των μελών της κυβερνητικής ομάδας. Θα επικεντρωθούμε, ωστόσο, στην υπηρεσιακή διοίκησή της».

Λιβύη εμφύλιος

 

Τουρκία Λιβύη: Προτεραιότητες και Ανατολική ΛΙβύη

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, τόνισε ότι μέλημά του θα είναι ο εμβολιασμός κατά της επιδημίας της Covid-19, η αντιμετώπιση των διακοπών ρεύματος που συνιστούν ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Λιβύης, και η σύσταση «επιτροπών ειρήνης» που θα έχουν μέλημα την κοινωνική ειρήνη, στοχεύοντας στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη. Το Σάββατο, η κυβέρνηση Αμπντουλάχ αλ-Θινί με έδρα την ανατολική Λιβύη, σε συμμαχία με τον πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ, χαιρέτισε τη μεταβίβαση εξουσίας στη νέα εκτελεστική αρχή μαζί με το κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ. Ερωτηθείς για αυτήν τη δήλωση, ο Ντμπεϊμπά είπε ότι «Η κυβέρνησή μας πρέπει να κερδίσει την έγκριση από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ».

«Ο Αλ-Θινί ανακοίνωσε ότι θα περιμένει την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και αυτό είναι λογικό» πρόσθεσε. «Νομίζω ότι το κοινοβούλιο [με έδρα το Τομπρούκ] χαιρέτισε τα αποτελέσματα του πολιτικού διαλόγου της Λιβύης». Υπογράμμισε πως «Η επιλογή εξαρτάται από τον λαό της Λιβύης και ο λαός χαιρέτισε αυτήν την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι [το Κοινοβούλιο με έδρα το Τομπρούκ] είναι μέρος του λαού και δεν νομίζω ότι θα ακολουθήσουν άλλη επιλογή».

Λιβύη εμφύλιος

 

Τουρκία Λιβύη: Οι σχέσεις με την Τουρκία

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, ο Ντμπεϊμπά είπε ότι υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών. «Διατηρούμε μεγάλη αλληλεγγύη με το τουρκικό κράτος και τον τουρκικό λαό» είπε. «Η Τουρκία είναι σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος και έχει τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσει τους Λίβυους να πετύχουν τους πραγματικούς στόχους τους. Η Τουρκία θεωρείται αληθινός εταίρος στη Λιβύη», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, δήλωσε ότι η Αγκυρα έχε αποδείξει τον εαυτό της, όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα στην οποία οι Λίβυοι μπορούσαν ελεύθερα να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του πολέμου» τόνισε και συμπλήρωσε πως «κράτησε τα αεροδρόμιά της στους Λίβυους και δεν έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη». «Πιστεύω ότι η ελεύθερη κυκλοφορία θα αντικατοπτρίζει θετικά την οικονομική συνεργασία μεταξύ των λαών της Λιβύης και της Τουρκίας. Ελπίζουμε να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία και να αυξήσουμε το εμπόριό μας στο υψηλότερο επίπεδο», κατέληξε ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις