Αθήνα

°C

Τετάρτη

20

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά Γερμανία: Η «Γαλάζια πατρίδα» στη Bundestag
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά Γερμανία: Η «Γαλάζια πατρίδα» στη Bundestag

Ελληνοτουρκικά Γερμανία: Οι τουρκικές παραβιάσεις και οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία θέμα συζήτησης στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Το δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας», που εφαρμόζει η Τουρκία, αλλά και η γενικότερη παραβατική συμπεριφορά της γείτονος έναντι της Ελλάδας, έγιναν θέμα εκτενούς συζήτησης στο γερμανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στα φλέγοντα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών είχε γίναι μια πρώτη αναφορά κατά την πρώτη ανάγνωση δυο ψηφισμάτων κατά της πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία. Τα σχετικά ψηφίσματα, που αφορούσαν στην ανάκληση της αδειοδότησης εξαγωγής των έξι υποβρυχίων και γενικότερα τη διακοπή των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, είχαν κατατεθί από τους «Πράσινους» και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).

Ειδικότερα, η αρχική υζήτηση στη Bundestag για το θέμα έγινε στις 29 Ιανουαρίου, όταν η εισηγήτρια των Πρασίνων Katja Keul αναφέρθηκε άμεσα στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και στις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Παράλληλα, ο βουλευτής των Πρασίνων, αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις Μάνουελ Σαραζίν (Manuel Sarazzin), ανέφερε στην ίδια συνεδρίαση, ότι η υλοποίηση της εξαγωγής των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών. Η εισηγήτρια του κόμματος Die Linke, Σεβίμ Νταγκντελέν (Sevim Dagdelen), από πλευράς της, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παράνομες ενέργειες στην Κύπρο («άνοιγμα» Βαρωσίων), τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Υποβρύχιο

Ελληνοτουρκικά Γερμανία: «Η τουρκική συμπεριφορά έχει αλλάξει»

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η κριτική εναντίον της Τουρκίας εστιαζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας (παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυλακίσεις αντιφρονούντων, Κουρδικό), πλέον βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της κριτικής οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ), όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές. Ακόμη, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος CDU/CSU Κλαους Πίτερ Γουίλις (Klaus-Peter Willisch) παραδέχθηκε ότι εάν η απόφαση για την έγκριση άδειας εξαγωγής των υποβρυχίων ήταν να δοθεί σήμερα θα ήταν διαφορετική, παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία.

Τουρκικό τζετ

 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε συναντήσει στελέχη των Πρασίνων, μεταξύ των οποίων και τον κ. Σαραζίν, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, συμπεριλαμβανομένης της κας Νταγκντελέν. Στις επαφές αυτές είχε θέσει, μεταξύ άλλων, και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Νίκος Δένδιας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις