Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Astrazeneca εμβόλιο – ΕΕ: Έρευνα στις εγκαταστάσεις μετά από αίτημα της Κομισιόν
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

Astrazeneca εμβόλιο – ΕΕ: Έρευνα στις εγκαταστάσεις μετά από αίτημα της Κομισιόν

Astrazeneca εμβόλιο - ΕΕ: Με εντολή της Κομισιόν ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard. Και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε. Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας. Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα, λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία». Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, οι σχέσεις της Ε.Ε. με την AstraZeneca οδηγούνται στα άκρα με την εταιρεία να δηλώνει αδυναμία να ανταπεξέλθει στην συμφωνία που είχε υπογράψει για τις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι έχει πάρει ήδη προκαταβολή 336 εκ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την φαρμακευτική εταιρεία να δώσει εξηγήσεις, ωστόσο η παρουσία ενός και μόνο στελέχους στη συνάντηση, δείχνει την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της AstraZeneca υποστήριξε πως ο αριθμός των δόσεων που θα λάβουν οι χώρες της Ε.Ε θα είναι μειωμένος κατά 75% και όχι 60%, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, γεγονός που τινάζει τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό στον αέρα. Στις Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της ακύρωσης της συμφωνίας, την ώρα που οι ρυθμοί των εμβολιασμών σταδιακά αρχίζουν να πέφτουν.

Υπόνοιες πως τα εμβόλια πηγαίνουν εκτός Ε.Ε.

Τα τελευταία 24ωρα φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν την AstraZeneca να μην μπορεί να τηρήσει την συμφωνία με την Ε.Ε. λόγω των εξαγωγών εμβολίων σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, που έχουν ήδη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία. Η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου κατηγόρησε ευθέως την AstraZeneca για αδιαφανείς διαδικασίες όσο αφορά το ζήτημα των παραδόσεων στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. “Λυπούμαστε για τη συνεχή έλλειψη διαφάνειας για το πρόγραμμα παραδόσεων και ζητήσαμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας των εμβολίων που αξίζουμε για το πρώτο τετράμηνο του 2021”.

Οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους, ώστε να μπλοκάρουν τις συγκεκριμένες εξαγωγές από τη στιγμή που οι όροι της συμφωνίας δεσμεύουν την εταιρεία, κάτι που διαψεύδει επισήμως η Κομισιόν. Η αντιπρόεδρος Ντουμπράβκα Σουίτσα ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιαζόμενος μηχανισμός παρακολούθησης των εξαγωγών έχει ως στόχο τη διαφάνεια και όχι τις απαγορεύσεις εξαγωγών. Από την πλευρά της η AstraZeneca τονίζει πως η Ε.Ε. καθυστέρησε στη σύναψη συμφωνίας κατά τρεις μήνες σε σχέση με την Μεγάλη Βρετανία.

Παραδοχή Γερμανού υπουργού Υγείας: Θα έχουμε ελλείψεις στα εμβόλια μέχρι και τον Απρίλιο

Η Γερμανία εξακολουθεί να βυθίζεται στη δίνη της πανδημίας. O αρμόδιος υπουργός Υγείας της χώρας μάλιστα προέβλεψε πως οι ελλείψεις στα εμβόλια θα συνεχισθούν ως τον Απρίλιο. Η Γερμανία θα επιβάλλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο έδαφός της από τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τις περισσότερο μεταδοτικές παραλλαγές του κορονοϊού. Οι νέοι κανονισμοί βρίσκονται υπό συζήτηση με την γερμανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της χώρας εκτίμησε σήμερα ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα συνεχιστούν ως τον Απρίλιο, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει εκ νέου κριτική για τους ρυθμούς του προγράμματος εμβολιασμού της. “Ακόμη έχουμε μπροστά μας 10 δύσκολες εβδομάδες με ελλείψεις εμβολίων”, έγραψε ο Γενς Σπαν στο Twitter και πρόσθεσε ότι θέλει να συγκαλέσει σύσκεψη των ομοσπονδιακών και των τοπικών αρχών στη χώρα για να συζητήσουν το θέμα των εμβολιασμών.

Εν τω μεταξύ, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ την Τετάρτη, η AstraZeneca προσήλθε στη συνάντηση με την ΕΕ εκπροσωπούμενη από μόλις ένα άτομο και όχι από υψηλόβαθμα στελέχη της. Όπως μεταδίδει ο σταθμός, από τεχνική ενημέρωση που έγινε νωρίτερα, προκύπτει πως η μείωση στις παραδόσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είχε φανεί τελικά και υπολογίζεται σε 75% και όχι 60%.

Το παραπάνω πρακτικά τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς αφού η ένωση είχε βασιστεί στο εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας το οποίο και είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευσή του.

Δείτε ακόμη
Άκυρα τα τουρκολιβυκά μνημόνια, σύμφωνα με λιβυκό δικαστήριο
Όλο και πιο μακριά η ελπίδα για “κανονικότητα” – Η Κυριακίδου συγκρίνει την AstraZeneca με “χασάπικο”
Μπροστά σε αδιέξοδο η ΕΕ, φόβος για το “αύριο” – Η AstraZeneca μειώνει στο 75% τις παραδόσεις
Στο στόχαστρο ξανά η Κίνα – Χαμός με τα… πρωκτικά τεστ Covid

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις