Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

25

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δίπλωμα οδήγησης εξετάσεις: Έρχονται μεγάλες αλλαγές
ΕΛΛΑΔΑ

Δίπλωμα οδήγησης εξετάσεις: Έρχονται μεγάλες αλλαγές

Δίπλωμα οδήγησης εξετάσεις: Μέγαλες αλλαγές έρχονται στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης.

Μέγαλες αλλαγές έρχονται στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης. Παρουσιάστηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τους αρμόδιους υπουργούς οι αλλαγές που στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρείται η αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση, τη θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, με σκοπό τη διαφάνεια, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και την ενίσχυση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας της χώρας.

Επιχειρείται επίσης ο καθορισμός ενός συστήματος ελέγχου και εποπτείας των διαδικασιών θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, καθώς και αξιολόγησης των εξεταστών των υποψήφιων οδηγών και οδηγών. Το νέο πλαίσιο απελευθερώνει την εκπαίδευση των υποψηφίων από την ηλικία των 17 ετών και μεταξύ άλλων θεσπίζει:

Γυναίκα οδηγός

Δίπλωμα οδήγησης: Αναλυτικά το νέο πλαίσιο

– Ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψηφίων οδηγών.

– Διάθεση των ερωτηματολογίων των θεωρητικών εξετάσεων σε άλλες γλώσσες πέραν της ελληνικής καθώς και στη νοηματική.

– Αυστηροποίηση του ελέγχου της διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων, με καθορισμό ελέγχου ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

– Ειδική θεωρητική εξέταση ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και όσων δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα με τη βοήθεια προσωπικών ακουστικών, καθώς και ειδική θεωρητική εξέταση κωφών και βαρήκοων υποψηφίων.

– Καταγραφή της πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων οδηγών με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων για την διασφάλιση  της διαφάνειας.

– Κατάρτιση και τήρηση Μητρώου Εξεταστών Πρακτικής Δοκιμασίας Υποψήφιων Οδηγών και Οδηγών όλων των κατηγοριών άδειας οδήγησης, καθώς και Μητρώου Εποπτών.

– Αποζημίωση εξεταστών και εποπτών για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

– Πρόβλεψη συστήματος αξιολόγησης της διαδικασίας πρακτικών εξετάσεων, καθώς και του έργου των εξεταστών.

– Ίδρυση Ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (τύπου «ΗΝΙΟΧΟΣ»).

Κίνηση στους δρόμους
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις