Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά τώρα – Τσελίκ: Πρόκληση για τις διερευνητικές επαφές
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά τώρα – Τσελίκ: Πρόκληση για τις διερευνητικές επαφές

Ελληνοτουρκικά τώρα - Τσελίκ: «Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί στις συνομιλίες α ν η Ελλάδα κρατήσει στάση κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος

Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να δείξει θετική στάση στις διερευνητικές συνομιλίες που ξεκίνησαν με την Τουρκία τη Δευτέρα κι έχουν σαν στόχο την επίλυση πολλών διμερών ζητημάτων, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος. «Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί στις συνομιλίες α ν η Ελλάδα κρατήσει στάση κατά της Τουρκίας, σε συνεργασία με άλλες χώρες», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια συνάντησης της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Τα σχόλιά του προέκυψαν μια μέρα μετά την έναρξη του νέου γύρου διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια παύσης. Η Τουρκία «ως διπλωματικό κράτος» μπήκε στις συνομιλίες με θετική διάθεση, δήλωσε ο Τσέλικ, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες εργάζονται για να «υποστηρίξουν την ειρήνη και να αποτρέψουν τις συγκρούσεις».

Είπε επίσης ότι η Άγκυρα στοχεύει να γυρίσει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την Αθήνα, προσθέτοντας: «Περιμένουμε από αυτούς να είναι προσεκτικοί με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν κατά της Τουρκίας». Στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, κορυφαίοι Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι αξιολόγησαν τα ζητήματα από προηγούμενους γύρους – που έληξαν το 2016 – καθώς και την τρέχουσα κατάσταση, τις πρόσφατες εξελίξεις και τα πιθανά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως η Αθήνα θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση.

Ελληνοτουρκικά: Πιο ήπια η ανάρτηση Καλίν

Σε θερμό τόνο ήταν νωρίτερα η ανάρτηση στο Twitter, του Καλίν στην οποία υπογραμμίζει ότι «υπό την ισχυρή ηγεσία» του Ερντογάν είναι δυνατό «να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου και έχουμε τη βούληση για αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων».

Η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε στην αιφνίδια συμμετοχή του Καλίν ερμηνεύοντάς την ως επιθυμία του Ερντογάν να έχει απευθείας ενημέρωση χωρίς ενδιάμεσους.

Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου το νέο ραντεβού

Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπροσώπος Χρήστος Ταραντίλης όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν επιχειρείται «μια μονομερής αναβάθμιση των συζητήσεων από την πλευρά της Τουρκίας» αρκέστηκε να απαντήσει ότι «όσον αφορά τον κ. Καλίν, δεν ορίζουμε εμείς τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής ομάδας».

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές στη χθεσινή συνάντηση έγινε αναφορά στα θέματα των προηγούμενων 60 γύρων διερευνητικών επαφών, στην τρέχουσα κατάσταση, τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο μέλλον.

Η ελληνική αποστολή αναχώρησε από το Ντολμάμπαχτσε μετά από πάνω από τρεις και πλέον ώρες συνομιλιών, ενώ ήδη σχεδιάζεται ο επόμενος γύρος στην Αθήνα -πιθανότατα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου- με ανοικτό το ενδεχόμενο να παραστεί στον διάλογο η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, κατά το παράδειγμα του Καλίν.

Παρακολουθούν ΗΠΑ και ΕΕ

Τις διερευνητικές παρακολουθούν στενά οι ΗΠΑ, που χαιρέτισαν την έναρξή τους αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως όλα δείχνουν μεταθέτει για μετά τον Μάρτιο την επέκταση της λίστας των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και την παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το θέμα της επιβολής κυρώσεων απομακρύνεται ως προοπτική σε περίπτωση που η Άγκυρα υπερβεί ξανά τις κόκκινες γραμμές, καθώς η επανέναρξη των διερευνητικών ερμηνεύεται ως θετική εξέλιξη. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο Χάικο Μάας «επί του παρόντος δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία στις επίμαχες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μπορέλ: Η λίστα κυρώσεων δεν είναι έτοιμη

Πιο διπλωματικός εμφανίστηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Σε συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο, σημείωσε ότι «συζητήσαμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, όπως προσδιορίστηκαν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Λάβαμε υπόψη το σημαντικό μήνυμα που έχει σταλεί έκτοτε από τις τουρκικές αρχές, καθώς και από τις κινήσεις που έχουν γίνει. Επαναβεβαιώνουμε τη σημασία των επαφών με την Τουρκία προκειμένου να προχωρήσουμε και να εδραιώσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «σημαντικό βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας πως η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Τουρκία ενόψει της έκθεσης που θα παρουσιάσω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Μάρτιο, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου αλλά και τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, σε κάθε πτυχή».

Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενη επέκτασης της λίστας ονομάτων στον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο ύπατος εκπρόσωπος είπε ότι «ο κατάλογος κυρώσεων δεν είναι ακόμη έτοιμος, αλλά δεν έχει παραμεριστεί. Οι εργασίες συνεχίζονται” πρόσθεσε.

Νίκος Δένδιας στο euronews: Σημαντικό, αλλά όχι το μεγάλο βήμα οι διερευνητικές

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις