Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά τώρα – Rafale: Νεύρα στην Τουρκία, ο Ερντογάν “απαντά” με τη φρεγάτα
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά τώρα – Rafale: Νεύρα στην Τουρκία, ο Ερντογάν “απαντά” με τη φρεγάτα

Ελληνοτουρκικά τώρα - Rafale: Εκτάκτως να εκπαιδευτούν κατά των Rafale επιθυμούν οι Τούρκοι αφού ξέρουν πως σε λίγο καιρό θα τα βρουν σκούρα με τους Έλληνες πιλότους.

Για προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας κάνουν λόγο τουρκικά δημοσιεύματα, με φόντο όπως αναφέρουν οι Τούρκοι τον ερχομό τεσσάρων Rafale στην Τανάγρα για κοινές ασκήσεις με τους Έλληνες. Λαμβάνοντας υπόψη την επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα, οι Τούρκοι αναφέρονται στην γαλλική πρόταση για πλοία ενδιάμεσης λύσης των φρεγατών της κατηγορίας La Fayette. Ιδιαίτερα απασχολεί τον τουρκικό Τύπο η ελληνο-γαλλική άσκηση κατά το διάστημα 2-4 Φεβρουαρίου, στην οποία τέσσερα Rafale θα αναπτυχθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρα. Τα γαλλικά Rafale, τονίζουν οι Τούρκοι, θα ασκηθούν με ελληνικά Mirage-2000-5 και F-16 για να γνωρίσουν οι Έλληνες πιλότοι «καλύτερα τα αεροπλάνα που σύντομα θα ενταχθούν στις τάξεις τους».

Ο κυριότερος λόγος της επιλογής των γαλλικών μαχητικών από την Αθήνα ήταν η αποτελεσματικότητά τους απέναντι στους Τούρκους. Οι Τούρκοι, στις 5 Ιουλίου του 2020 στην τουρκική αεροπορική βάση Al-Watiya στην Λιβύη, υπέστησαν πανωλεθρία, όταν οι θέσεις τους βομβαρδίστηκαν από αγνώστου… εθνικότητας γαλλικά μαχητικά Rafale. Η τουρκική αεράμυνα των Hawk και των πολυδιαφημισμένων τουρκικών Hisar στάθηκε αδύνατο να αντιμετωπίσει τα γαλλικά μαχητικά, τα οποία διέλυσαν τους Τούρκους και μάλιστα δύο φορές, αφού την πρώτη επίθεση ακολούθησε και δεύτερη. Η συγκεκριμένη επιτυχία των Rafale οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο επιθετικό ραντάρ SPECTRA που διαθέτουν τα γαλλικά μαχητικά. Το βασικό όπλο του SPECTRA είναι πως πρόκειται για ένα «επιθετικό» ραντάρ το οποίο επιτίθεται στα ραντάρ του αντιπάλου και τα μπερδεύει, τρομάζοντας δικαιολογημένα τους Τούρκους.

Παράλληλα, ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί, ο θεωρητικός του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και εμπνευστής του τουρκολιβυκού συμφώνου αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Open την πραγματική ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων. Με καταφανή περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 152 νησιά του Αιγαίου, ενώ ισχυρίζεται ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν προπαγανδίζει με τη νέα τουρκική φρεγάτα

Τα τουρκικά ΜΜΕ διαφημίζουν ασταμάτητα την πρώτη φρεγάτας κλάση «Istanbul», η οποία κατά ορισμένους στέλνει μηνύματα της Τουρκίας περί προκλήσεων για το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας». Σύμφωνα με την Τουρκία, το πλοίο αποτελεί σχεδόν ένα θαύμα της ναυπηγικής, με οπλικά συστήματα που δεν φέρει κανένα άλλο παγκοσμίως. Βέβαια, πρόκειται για συστήματα που δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ ενώ οι αναφορές ακόμη και από ασκήσεις κάθε άλλο παρά καλές ή έστω υποσχόμενες εντυπώσεις έχουν αφήσει.

Μερικά αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά είναι ότι αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 29+ κόμβων, έχει μέγιστη εμβέλεια δράσης με οικονομική ταχύτητα 14ων κόμβων τα 5.700 μίλια και μέγιστη επιχειρησιακή διάρκεια 15 μέρες χωρίς ανεφοδιασμό. Μπορεί να φιλοξενήσει 2 ελικόπτερα τύπου Seahawk S70 (ένα στο υπόστεγο κι ένα στο deck) και μπορεί να επιχειρήσει σε κατάσταση θαλάσσης 5, δηλαδή κύμα 2,5 με 4 μέτρα.

Η Ελλάδα απαντά με… φρεγάτες

Σε ό,τι αφορά τα οπλικά του, φέρει διάφορα συστήματα κατασκευασμένα στην Τουρκία, αμφιβόλου αξιοπιστίας κι επιδόσεων. Η φρεγάτα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αφού εκκρεμεί να τοποθετηθεί το VLS (αυτόνομο σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης πυραύλων) που θα έχει 16 κελιά (σ.σ. οι TICO, που έχει γίνει λόγος ως πλοία ενδιάμεσης λύσης από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα έχουν 122 κελιά). Η σειρά των συγκεκριμένων «φρεγατών» θα ονομαστεί «i» επειδή όλα τα πλοία της κλάσης θα φέρουν ονόματα που ξεκινούν με αυτό το γράμμα, δηλαδή Istanbul, Izmir, Izmit και Icel.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία, τώρα με τις «i» και νωρίτερα με τις κορβέτες κλάσης ADA δημιουργεί έναν συμπαγή στόλο νεότευκτων πλοίων. Η ομοιογένεια στα οπλικά αλλά και τα συστήματα επικοινωνίας κι εντοπισμού επίσης δημιουργούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτά δεν είναι, όμως, δεδομένα που θα πρέπει να εκληφθούν ως θανάσιμη απειλή από την Ελλάδα αλλά ως πρόκληση για το αύριο του Πολεμικού μας Ναυτικού, στο οποίο πρέπει φέτος να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος των εξοπλισμών. Πρέπει μέχρι τον Μάρτιο να έχει υπάρξει μία οριστική απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει την απόκτηση 4 νέων φρεγατών, την απόκτηση 2 πλοίων ενδιάμεσης λύσης, την αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ, την υπαγωγή σε ναυπηγικό πρόγραμμα για το μέλλον του ΠΝ και την προώθηση προγράμματος κορβετών, που θα αντικαταστήσουν τις 40χρονες και πλέον Πυραυλακάτους τύπου LA COMBATTANTE.

Την ίδια ώρα όμως, η Ελλάδα κάνει ανάρπαστο το Πολεμικό Ναυτικό, με τις νέες φρεγάτες που πλησιάζουν τη χώρα…

Ελληνοτουρκικά: Τρέχουν να εκπαιδευτούν οι Τούρκοι

Την ίδια ώρα οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τρέχουν να βρουν τον τρόπο να εκπαιδευτούν κατά των Rafale επιθυμούν οι Τούρκοι αφού ξέρουν πως σε λίγο καιρό θα τα βρουν σκούρα με τους Έλληνες πιλότους. Οι Τούρκοι σκέφτονται στραφούν προς τους συμμάχους τους Καταριανούς, οι οποίοι διαθέτουν Rafale, για να κάνουν κοινές ασκήσεις τουρκικών F-16 με τα γαλλικά μαχητικά το καλοκαίρι, ώστε να μάθουν τις δυνατότητες και την συμπεριφορά τους. Οι πιλότοι των τουρκικών F-16 έχοντας ήδη εμπειρία από το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων πιλότων, τρέμουν στην ιδέα τι θα συναντήσουν στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν να υπάρχει διάθεση να ενισχυθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με τους Αμερικανούς να φέρνουν και τα στρατηγικά τους όπλα. Ένα από τα συγκεκριμένα στρατηγικά όπλα είναι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς F-22 Raptor. Τα F-22 είναι τα καλύτερα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής σε υπηρεσία σήμερα στον πλανήτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις