Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα – επενδύσεις 2021: Εγκώμια από τη γερμανική Welt
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα – επενδύσεις 2021: Εγκώμια από τη γερμανική Welt

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα - επενδύσεις 2021: "H Ελλάδα επιστρέφει στα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν από την είσοδό της στην ευρωζώνη" αναφέρει ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός στη Die Welt.

Μπορεί η πανδημία να έβαλε φρένο στα μεγαλεπήβολα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να βγάλει από το “συρτάρι” όσα είχε οραματιστεί κι εν μέσω κορονοϊού να βάλει “μπρος”. Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, φιλοξενεί σήμερα μια εγκωμιαστική ανάλυση του γνωστού οικονομολόγου Αλέξανδρου Κρητικού για την ελληνική “πτυχή” του Ταμείου Ανάκαμψης. “Η Ελλάδα επενδύει επιτέλους στο μέλλον”. Η αφετηρία είναι δυσάρεστη καθώς, λόγω κορωνοϊού “η Ελλάδα επιστρέφει στα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν από την είσοδό της στην ευρωζώνη. Μπορεί οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ελλάδα να είναι χαμηλότεροι απ’ ό,τι στη Γερμανία, αναλογικά με τον πληθυσμό, αλλά η κρίση έχει πλήξει τη χώρα περισσότερο από τα βιομηχανικά έθνη της κεντρικής Ευρώπης. Η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τους κλάδους που υπέφεραν λόγω των περιοριστικών μέτρων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τουρισμό”.

Αισιοδοξία

“Βασικό γνώρισμα των δύο προηγούμενων δεκαετιών ήταν το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό επενδύσεων στην Ελλάδα: το συνολικό ποσό ανά κεφαλή δεν ξεπερνούσε το ήμισυ του κοινοτικού μέσου όρου. Σε απόλυτα μεγέθη θα λέγαμε ότι “έλειπαν” κάθε χρόνο επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι να απορεί κανείς, γιατί η ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να αναπτύξει ανταγωνιστικές δομές, καθώς απουσίαζε το θεμέλιο για την ανάπτυξή της. Εδώ ακριβώς θέλει να παρέμβει η νέα κυβέρνηση, εγκαινιάζοντας διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν προ πολλού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ούτε παραγγελία να ήταν τα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, που διατίθενται λόγω πανδημίας μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

“Ενώ άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης επιδίδονται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις για το πώς θα καταναλώσουν τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη φορά, αποφάσισε να ακολουθήσει μία στρατηγική καινοτομίας. Με τα χρήματα θα στηριχθούν επενδυτικά σχέδια κυρίως σε τρεις βασικούς τομείς, που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μέλλον: προστασία του κλίματος και επέκταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκπαίδευση και εργασιακές δεξιότητες, ψηφιοποίηση της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης”.

Χρήστος Σταϊκούρας με μάσκα στη Βουλή

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα – επενδύσεις 2021: Μεταξύ των κομβικών παρεμβάσεων είναι οι εξής,

-Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων

Εκτενές πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, καθώς και κτιρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα συμβάλει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μειώνει το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το κράτος και κινητοποιεί πολύ σημαντικούς πρόσθετους ιδιωτικούς πόρους που επενδύονται στην ελληνική οικονομία.

– Διασύνδεση νησιών

Διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας. Η υλοποίηση των διασυνδέσεων: εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδότηση των νησιών, μειώνοντας το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές και καθιστά δυνατή την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των θαλάσσιων περιοχών.

Κυριάκος Μητσοτάκης Βουλή

– Τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια

Περιλαμβάνει την εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για το σύνολο των Δήμων της χώρας καθώς και ειδικών όρων δόμησης για περιοχές της χώρας. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης την εκπόνηση μελετών οριοθέτησης των οικισμών προ του ’23, καθώς και μελετών για τον χαρακτηρισμό των δημοτικών οδών.

– 5G

Μέσω του καινοτόμου επενδυτικού ταμείου Φαιστός, ένα τέταρτο των εσόδων της δημοπράτησης κατευθύνεται στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G. Παράλληλα, σχεδιάζεται η κάλυψη των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου από δίκτυα 5G.

– Ψηφιακή Αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων

Περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους. Η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων θα συνδυαστεί και με την εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις. Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για τον μεταψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Δείτε ακόμη

Μόνο Γαλλία και Ελλάδα έχουν σαφές σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης – Ανησυχία για τις τράπεζες

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις