Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια: Αντιδράσεις για τη χρήση του – Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το σχέδιο
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια: Αντιδράσεις για τη χρήση του – Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το σχέδιο

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια: Παρά τις πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει η ΕΕ, μερικές χώρες δηλώνουν επιφυλακτικές, τονίζοντας πως είναι ακόμη νωρίς για μία τέτοια κουβέντα, καθώς τώρα όλη η προσοχή τους έχει στραφεί στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Κρίσιμη ημέρα σήμερα για την “γραμμή” που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στον κορονοϊό είναι η Πέμπτη, καθώς σήμερα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει στους ηγέτες το σχέδιο. Η πρόταση Μητσοτάκη βρίσκει σε πρώτη ανάγνωση θετική ανταπόκριση, ωστόσο οι αντιδράσεις δεν νοείται να περάσουν απαρατήρητες.  Η ελληνική πρόταση βρίσκεται στη βασική ατζέντα των θεμάτων της Συνόδου Κορυφής, με τον Σαρλ Μισέλ να κάνει λόγο για ένα «πολύ καίριο» ζήτημα που έπρεπε να συζητηθεί άμεσα. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια «ελληνική καινοτομία». Με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπει τέλος στην υποχρέωση για τεστ κορωνοϊού και μέτρα καραντίνας στους ταξιδιώτες.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ενστάσεις που εκφράστηκαν από ορισμένα μέρη της ΕΕ, εξήγησε χθες ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο Covid θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων. Κάτι που αφορά, βέβαια, και τον τουρισμό και την οικονομία μας». Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη αρκετοί ηγέτες της ΕΕ έχουν δώσει τη σύμφωνη γνώμη τους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν οι βάσεις ώστε η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει σε ένα «ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποιήσης».

brown umbrella on black sand

Σύνοδος Κορυφής: Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια στο τραπέζι

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, θα ανοίξει στη Σύνοδο Κορυφής και ένα δεύτερο «καυτό» ζήτημα, που αφορά τις καθυστερήσεις στις προμήθειες των εμβολίων. «Θα έχω την ευκαιρία να εισηγηθώ και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο ακόμα κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι η άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο ήδη έχει κριθεί ασφαλές από πολλές άλλες χώρες.

Και βέβαια, δεύτερο σημείο που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, είναι να πιέσουμε τη Pfizer ώστε να είναι απολύτως συνεπής στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021» δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι και αυτές οι δυο παρεμβάσεις «θα σημαίνουν περισσότερα εμβόλια και γρηγορότερο τέλος της πανδημίας στην Ευρώπη». Να σημειωθεί ότι η Ιταλία ανακοίνωσε χθες ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Pfizer για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια: Οι ισορροπίες στη Σύνοδο Κορυφής

Η ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού φαίνεται να στηρίζεται από αρκετές χώρες, αλλά και να βρίσκει απέναντί της ισχυρά κράτη όπως η Γαλλία και συγκεκριμένους κλάδους από τη Γερμανία. «Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε. «Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε μια ξεκάθαρα υποστηρικτική θέση: «Είναι ιατρικό προαπαιτούμενο να έχουμε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε σε συνέντευξή της που μεταδίδει το euroactiv.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν είναι η ώρα να συζητηθούν πιθανές ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού». Οι αντιδράσεις αυτές ωστόσο ενδεχομένως συνδέονται με οικονομικούς κύκλους της ΕΕ, όπως αυτοί του κλάδου του τουρισμού, που βλέπουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως «κόφτη» στους ταξιδιώτες που θα μπορούν να στέλνουν σε άλλες χώρες της Ενωσης.

Ευαγγελισμός εμβολιασμός

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια: Αντίθετος και ο ΠΟΥ

«Προς το παρόν, ζητάμε να μην ζητείται κανένας έλεγχος εμβολίου ή ανοσίας για τα διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης, και την περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων. Ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να απαλλάσσει τους διεθνείς ταξιδιώτες από τη συμμόρφωση με άλλα μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου» δήλωσε ο επικεφαλής, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του ΠΟΥ περιελάβανε και δημοσίευμα του Guardian για την πρόταση Μητσοτάκη, με τον ίδιο να τονίζει πως υπάρχουν δύο «επείγοντα ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή», αναφερόμενος τόσο στην «πρόσφατη εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού Sars-Cov-2», όσο και στο γεγονός πως «δεν μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα ή να τιμωρήσουμε ορισμένες ομάδες ή χώρες».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια: Κόστα, Γιοχάνις αρνητικοί

Μετριοπαθώς τοποθετήθηκε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, όταν σχολίασε σχετικά πως «σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για τις οικονομίες μας. Είναι απαραίτητο το επόμενο καλοκαίρι να νιώθουμε ασφαλείς να ταξιδέψουμε».

Παρότι ο πλέον ειδικός, οι αντιδράσεις από τον ΠΟΥ δεν ήταν οι μόνες επίσημες κατά της πρότασης Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού. Από την περασμένη εβδομάδα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, έσπευσε να απορρίψει κάθε τέτοια συζήτηση, εκφράζοντας την άποψη πως μία τέτοια απόφαση θα δίχαζε τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πιστεύω πως είναι μια καλή ιδέα. Θα πρέπει να υπάρξει κάποιο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο όμως θα χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους, και όχι για τα ταξίδια» μεταφέρει τα λόγια του ο ευρωπαϊκός ιστότοπος, Euractiv, που υπογραμμίζει πως ο Γιοχάνις θεωρείται εξαιρετικά στενός φίλος της Αγκέλα Μέρκελ. Ούτε αυτές είναι ωστόσο οι μόνες αντιδράσεις, καθώς από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν ήδη απορρίψει μία τόσο πρώιμη απόφαση, ενώ παρόμοια στάση έχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ευαγγελισμός εμβολιασμός

Τι είναι και πως θα λειτουργήσει ακριβώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει οι δυο δόσεις. Ωστόσο αυτό που πολλοί θεωρούν είναι πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λειτουργεί και ως διαβατήριο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύ σύμφωνα με την κυβέρνηση, καθώς όπως εξηγούν στόχος τους είναι απλώς να μετακινούνται χωρίς να κάνουν τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Όπως είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι κάποιου είδους διαβατήριο, ούτε θα επιβάλλεται. «Θα είναι απλά, εξήγησε, κωδικοποίηση για όλη την Ευρώπη, ώστε όταν κάποιος μετακινείται, αντί να του ζητούν να κάνει τεστ, να δείχνει το πιστοποιητικό και άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται από μία χώρα σε μια άλλη. Σημείωσε ότι τώρα όταν κάποιος έρχεται από μία χώρα σε μία άλλη του ζητάμε να κάνει τεστ, κάτι που ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται αν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επισήμανε πως αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα καθώς είναι τουριστική χώρα και θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Bloomberg: Τα 2 σημαντικά οφέλη του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Το Bloomberg αναφέρεται σε δημοσίευμά του στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τα δύο σημαντικά οφέλη του, σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες. Το ένα θα είναι ότι θα αρθεί το μέτρο της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που θα το έχουν, ενώ το δεύτερο είναι ότι – για τους ίδιους ταξιδιώτες – δεν θα υφίσταται ανάγκη επίδειξης αρνητικού τεστ κοροναϊού. Παράλληλα, το Μέσο επισημαίνει ότι το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «μπορεί να αναγνωριστεί και να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και το οποίο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί παγκοσμίως υπό τον συντονισμό του ΠΟΥ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις